STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


I maj 1961 skulle TV-sändningen i Storuman starta via en provisorisk TV-mast i Sabotsliden. Av justeringstekniska anledningar blev starten fördröjd några veckor och kom igång en bit in i juni månad. I april 1961 slog en butik med namnet RADIOCENTRALEN upp portarna i Storuman för att förse blivande TV-tittare med lämplig TV-apparat. Alla program från Sveriges Television sändes i svartvitt. Det skulle dröja 9 år innan färgteven gjorde entré i de svenska hemmen. På fotot ser vi Sune Nilsson från Storuman bland ett flertal radioapparater demonstrera en tysktillverkad TV av fabrikat Löwe. Priset är enligt skylten ovanpå apparaten 1535 kr. I dagens pengar (sept. 2017) motsvarar det nästan 17500 kr. Det var alltså en stor investering i Storuman när de introducerades.


Den provisoriska 72 meter höga TV-masten i Sabotsliden. Effekten var 15 kilowatt och räckvidden hade beräknats till cirka 30 km. Antennsignalen räckte betydligt längre än så för de som bodde i hög terräng.

Det blev bråda tider för radio- och TV-handlarna i Storuman. Här ser vi två herrar som monterar upp en antenn på fastigheten med adress Stenselevägen 1. I bakgrunden ser vi Caltexmacken och två fastigheter på Bergsvägen. Området kallades i folkmun för "Svältåsen" och där hittade man också en bilhandlare i en liten röd fastighet. Det kan ha varit Saab-handlaren Fred Pettersson som höll till där redan 1961, men där är vi lite osäker. Du kanske vet mer om detta.

Red.anm.; I byn Abborrberg, som ligger på relativt hög höjd över havet, kunde de som skaffat sig en TV-apparat redan innan Sabotslidsmasten kom upp koppla upp sig mot TV-masten i Vännäs 35 mil därifrån. Ett hushåll i Blaiken som också skaffat en TV-apparat kunde, när vädrets makter inte spökade, få in en hygglig signal från Tåsjömasten i Ångermanland.


Radio- och TV-service var ett måste i varje butik. Rutmönstergenerator, svepgenerator, oscilloskop, rörvoltmeter och fältstyrkemätare var en del av de specialinstrument som behövdes för att justera en TV för bästa bild. Här ser vi TV-teknikern koppla upp ett oscilloskop under överinseende av butikssäljaren Sune Nilsson.


Om man studerar de diplom som hänger på väggen i bakgrunden ser man att två av reparatörerna heter Stig Löfgren och Roland Gottnersson. Vilken reparatör som är på dessa foton har vi inte fått reda på ännu.


Två uppklädda damer, två stiliga herrar och en supermodern transistorradio förevigades av lokalreportern Harald Eriksson.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN