STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


 i samarbete med polisen i Storuman

Året är 1961 och det är maj månad. Här står förväntansfulla elever utanför Centralskolan i Storuman och väntar på att trafikdagen skall börja. Det är ingen tvekan om att cykeln har en central position denna dag.


Detta är en delförstoring av bilden ovan! Känner du igen eleverna?

  (4/12) Lillemor Wiklund, Storuman, har hittat igen sig själv (2-19) på detta foto. Hon har namngivit en handfull av barnen. Hon skriver:
 - Såg några nya kort från cykeldagen med polisen och jag känner igen en del ansikten. Jag var tydligen med den dagen själv, men har inget minne av det!


Lyckselevägen, som denna väg hette innan Blå vägen blev till, var 1961 en ren grusväg som ibland blev rena lervällingen när vårslasket satte in. I bakgrunden ser vi gamla läkarmottagningen och kommunalhuset.


Polisen noterar nummerlappar och trafiktävlingen kan börja. Vill du titta närmare på grabbarna se nästa bild som är den delförstoring.


Delförstoring av bilden ovan!


Nr. 159 passerar gående och polisen studerar noga på vilket sätt tjejen "framför sin kropp". Att hon går på höger sida av vägen var ju en självklarhet när det fortfarande var vänstertrafik i Sverige.


Vad det var som poliserna studerade när eleverna promenerade fram och tillbaka på Lyckselevägen vet vi inte. Här har du som var med på denna trafikdag våren 1961 kanske ett tips att lämna. Hör av dig till redaktionen och berätta vad du vet eller kommer ihåg.


Ett fingerat övergångsställe? Det fanns inga sådana i Storuman i början av 1960-talet. När fick Storuman sitt första riktiga övergångsställe för gående och var?

Red.anm.: Man kan notera att det idag (december 2011) inte finns mer än en handfull korrekt skyltade övergångsställen för gående i Storumans centralort. Hälften av dessa finns av en för redaktionen okänd anledning på Saljesnäset. Utöver dessa finns det en antal farthinder (upphöjning eller avsmalnande av vägbana) vars utformning ger sken av att vara riktiga övergångsställen för gående men som inte är det i lagens mening eftersom skyltar som markerar övergångsställe för gående saknas.


Raymond Arklöf gör sig beredd att cykla bort till Folkhögskolan för att visa upp sina kunskaper i cyklandets konst. Observera skylten i bakgrunden till vänster som förkunnar att "Här slutar allmän väg". Vägsträckningen förbi Zackrisvägen och vidare mot Röbro var inte färdigbyggd förrän något eller några år senare.


Här ser vi vad cykelprovet bland annat gick ut på. En balansakt som Raymond ser ut att klara galant. I bakgrunden till vänster ser du en del av den fastighet där möbelhandlaren Enge Forsberg bedrev sin verksamhet. Fastigheten är riven idag. Folkskollärarna Märta Grenbäck (10-4) och Göran Grubbström (10-2) står i bakgrunden och bedömer cyklisternas insatser.Lars Dahlberg ser ut att svårt med balansen. Cykeln är kanske något för hög eller så hade han kanske för hög fart i svängen.På detta fotografi, som är en delförstoring av bilden ovan, ser vi folkskollärare Märta Grenbäck med noteringsblock i handen. Vi ser också Enge Forsbergs möbelaffär som låg här på Centralgatan i många år innan han flyttade sin verksamhet till industrihuset vid Storhälla.
Red. anm.: Centralgatan har sin sträckning upp till höger innan järnvägsövergången där Vallnäsvägen börjar och sedan vidare bakom Folkhögskolan och slutar vid infarten till Folkhögskolan från E12:an. År 1961 slutade Lyckselevägen (nuvarande E12/E45) vid infarten till Folkhögskolan. Centralgatan hade då ett "stickspår" på östra sidan av järnvägen som gick upp till det som kallades "egnahemsområdet", d.v.s. nuvarande Smedsvägen och Snickarvägen.Under överinseende av folkskolläraren Göran Grubbström försöker flickan ta sig in mellan markeringarna.Det var med ett leende på läpparna som de flesta tog sig igenom banan. Var du med och cyklade denna dag? Känner du igen några av personerna på bilderna? Hör av dig och berätta.


STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN