Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1962-1964 / Kraftigt åskväder i Umnäs
Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

BLIXT OCH DUNDER I UMNÄS

Den 12 augusti 1964 drog ett fruktansvärt oväder fram över Umnäs. På negativfoldern kan man läsa följande: "Fårdöd och domedagsväder i övre Stensele". Som du ser på bilden ovan har en hel fårskock strukit med under ovädret. Det var 80 får ute på bete när åskvädret drog igång. 46 av dem sökte skydd under en asp. Blixten slog ned precis där och alla 46 gick åt.
 

Flickan som plockat upp en näve jättestora hagel heter Helen Åkebrand.
 

En sorglig stund för byborna när de samlades och begrundade vad åskvädret ställt till med.
 

Här nedan kan du läsa den artikel som den vikarierande lokalreportern Carl-Axel Nordenberg skrev i VK angående händelsen.

Ovädret i övre Stensele
det värsta man upplevt

Storuman (VK) Aldrig tidigare har vi varit med om något liknande, säger ortsborna inom övre Stensele efter det oväder som rasade på måndagseftermiddagen. Som VK redan meddelade i gårdagens tidning dödades 46 får, tillhöriga hemmansägaren Ingvar Lidfalk i Umnäs, då de sökte skydd för slagregnet under ett par ensamstående träd mitt ute på fältet bara ett trettital meter från själva boningshuset. Då fåren så här sommartid inte är så högt försäkrade, gör ägaren en kännbar förlust, i synnerhet som hälften av de dödade djuren var fina avelstackor.

  Åke Lidfalk, en yngre broder till ägaren, berättar att en gumse som inte befunnit sig riktigt i händelsernas centrum hade blivit fullständigt chockad och inte kunnat stå på egna ben en bra stund efteråt. Samma var fallet med flera andra av de överlevande djuren. Hela besättningen på c:a 80 får hade gått och betat alldeles intill platsen för åsknedslaget strax innan tragedin inträffade.
         ALL GRÖDA FÖRSTÖRD I DANASJÖ
  Även i Danasjö härjade åskan väldeliga. Praktiskt all gröda förstördes för jordbrukarna. Höet i hässjorna kan knappast tas tillvara och potatisen är det lika illa med, då inte bara blasten utan hela stammen på potatisplantorna förstördes, berättar för VK Robert Eriksson. Dessutom har tre av byns jordbrukare med jordbrukskonsulentens hjälp i år på försök sått raps, men någon skörd kan man inte räkna med.
                       FÖRÖDELSE I BOSTAD
  Inomhus såg det ut som om hemfridsbrott av grövsta slag begåtts. Hos Axel Eriksson blåste blixten bort alla vägguttag, och bitar från säkringsdosor och liknande materiel låg spridda runt golvet. Själv fick Eriksson en rejäl smäll av blixten och måste ta tag i bordskanten för att kunna hålla sig upprätt. En anställd slåtterkarl, Ossian Linder flyttades flera meter vid ett nedslag. Från byn såg

man hur blixten slog ned i flera träd på berget intill byn och hur eld och rök slog upp, men efter det kraftiga regnet var det så pass surt i skogen, att någon fara för skogseld aldrig förelåg.
  Det märkliga är att ovädret drog fram över ett mycket smalt område, bara ca 5-600 meter brett. I Abborrberg, en dryg halvmil från Danasjö, regnade det praktiskt taget ingenting och inte ett enda åsknedslag rapporterades därifrån. Det var likadant i Umnäs. Där skilde det avsevärt i nederbörd bara inom byn.
             OMRÅDET DRABBAT TIDIGARE
  Man har även tidigare varit med om skyfallsliknande regn i de här trakterna. För ett femtontal år sedan inträffade ett ras i Stålfjäll, då en hel fjällsida rasade och begravde tre kor och en tjurkalv. Två män höll på att stryka med men lyckades springande ta sig bort från rastplatsen. Spår av detta ras syns fortfarande från landsvägen när man åker sträckan Forsmark-Tärnaby. I Ankarsund minns man en hagelskur för cirka 40 år sedan, då unga getarpojkar kom hem från skogen med stora blåsor i ansiktet som de fått av de stora hagelkornen. I husets timmerväggar såg man i flera år stora märken efter haglen.
                                                                       Can

 
Sen gällde det att så snabbt som möjligt ta vara på de döda kropparna efter fåren som strök med i ovädret.
 


© Storumansajten.se
 

 Tillbaka!