Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Harald Eriksson negativsamling / 1962-1964 / Röbro på tidigt 1960-tal

RÖBRO på tidigt 1960-tal

Av alla förslag vi fått in är det bara Stefan Säreland i Umeå som prickat rätt. Fotografen står mitt emot Röbrokiosken i riktning mot Folkets Hus och gamla Sorselevägen (Materialvägen) när han tog detta foto. Korsningen Materialvägen - Tärnavägen där bilarna står är idag en rondell. I bildens vänstra del startades bygget av Bil-Safo. Idag heter det Röbrofortet.
Anm; Det är inte helt lätt att veta när Harald tog dessa foton eftersom just denna negativpärm sträcker sig från 1962 till 1964. Min gissning är att bilderna är tagna hösten 1963. Kommentera gärna! /Redaktionen
 

Delförstoring ur bilden ovan!

Denna delförstoring bör ge dig en tydligare bild av läget. Det är Folkets Hus som skymtar mellan träden. Före 1959 kunde man inte svänga höger vid denna korsning för då var vägen mellan Röbro och "nya Sorselevägen" på andra sidan järnvägsviaduken inte färdigställd.
 

Den observante kan se att man har byggt den nya Yrkesskolan på området där Vattenfall hade sina baracker fram till 1961. Längst ut till höger mitt i bild kan man skönja en bensinpump vid hörnet av en byggnad. Det är Vägverkets anläggning som fanns snett bakom Röbrokiosken. Före Vägverket innehades lokalerna av företaget Sandbergs Mekaniska Verkstad som snart skulle flytta sin verksamhet till "Bränngropskurvan" mellan Storuman och Stensele.
 


© Storumansajten.se
 

 Tillbaka!