Inlagd 2008-07-01
STORUMANS ÅNGTÅGSFÖRENING

Ånglok E2 957 byggdes år 1908. I år är det spik 100 år sedan det gick på räls för första gången. Föreningen Ånglokets Vänner passade på att under marknadshelgen göra två resor till Gunnarn. Storumansajten.se jagade ikapp tåget under färden och här visar vi några fina bilder från jubileumsresan.
 


Här rullar loket in på bangården med Kalle Strandberg sittande i fronten. Eftersom det inte går att vända loket hur som helst och var som helst, gick loket baklänges med vagnen påkopplad i fronten på nerfärden mot Gunnarn.


Konduktör Bo Strandman hälsar Sven-Åke Andersson välkommen ombord på jubileumståget. Sven-Åke löste dessutom medlemskap i Tågets Vänner. Hans far Eskil Andersson var nämligen anställd av SJ och körde just detta lok 957 på Stambanan på 50-talet. Loket togs ur trafik 1964.


Här kopplas loket ihop med den gamla personvagnen som är nyrenoverad av Arvidsjaurs Järnvägsförening.


Eva Sundqvist, Umeå, njuter i fulla drag av tillvaron. Vagnen blev absolut fullsatt innan det var dags för avgång.


Eva Byström, Storuman, och Sören Israelsson, Bergsäter, har bänkat sig för en reseupplevelse på Stambanan.


Snart dags för avgång. Många nyfikna hade samlats vid stationen och på strategiska platser efter Stambanan för att beskåda det gamla ångloket och den gamla personvagnen i trafik.


Här passerar tåget vid Stenseledammen på sin väg mot första stoppet i Forsvik.


Hövlig personal gör honnör för redaktören - tack för det, jag hälsar tillbaks!


Den obevakade järnvägsövergången vid Stenseledammen föregicks av några tut från ångvisslan.


Här passerar ångloket det natursköna området vid Sandbergs hus i Barsele. Det var svårt att uppskatta farten på tåget men en gissning är cirka 60-70 km/tim.


På sin väg in mot Barsele station passerar tåget en badvik i Umeälven.


För att kunna fånga det optimala ögonblicket i denna tågresa krävdes det viss planering. Med Barselekillen Fred Jonssons hjälp, kunde redaktören till slut hitta en bra plats för kamera och stativ. På familjen Båtsmans ägor i Barsele fick vi med berg, skog, ängar och vatten tillsammans med tågsetet. Det enda som saknas är det klassiska rökmolnet från skorstenen.

Text & foto:
Sören Hellqvist


© storumansajten.se