STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se  Turistinformation

Du är här:

FOTOGRAFIER FRÅN FÖRR

Uppdaterad 2023.02.10



(Fotot är i original svartvitt!)

INLANDSBANAN STOD KLAR I SIN HELHET 1937 NÄR BANBYGGENA FRÅN NORR OCH SÖDER MÖTTES I KÅBDALIS. DEN 6 AUGUSTI SAMMA ÅR ARRANGERADES INVIGNINGEN I KÅBDALIS OCH MED EN STOR MIDDAGSFEST I AKKATS STRAX NORR OM JOKKMOKK. I STORUMAN HADE JÄRNVÄGSSTATIONEN SMYCKATS I PRAKTFULL GRÖNSKA MED KRANSAR OCH FLAGGOR NÄR INVIGNINGSTÅGET GJORDE ETT STOPP FÖR ATT VÄLKOMNA FESTDELTAGARE OMBORD FÖR RESANS FORTSÄTTNING TILL INVIGNINGSFESTEN.


RALLARE PÅ VÄG MOT STORUMAN 1922-23

Detta fotografi är taget vid järnvägen inte långt från övergången till Sågnäset. Man håller på att hämta fyllning för spåret och planen till lokstallarna i Storuman. På bilden ser vi att man använder häst för att dra bort en rotvälta. Från vänster: Okänd, Gustav "Mas-Gustav" Andersson (född 1891) - Per Bengtsson (1914-1994) - Folke Moberg (1898-1982) - Johan Swang - Ernst Andersson - "Räls-Sven" Svensson.


ÖVERGÅNGEN TILL SÅGNÄSET 1923

Foto och text insänd av Jan Sandgren, Varberg.

Av folksamlingen att döma, så var intresset stort när inlandsbanan drogs in i Storuman. Killen näst längst till vänster med ryggen mot kameran är Gudmund Sahlman. Mannen med ljus hatt vid takfoten är ingenjören vid S.J.B. (Statens Järnvägsbyggnader) Abraham Johannes Wiklund (1884-1962). Den hatten bär han på många fotografier.


Här ser vi Johan Oskar Moberg hängande i spaken. Mannen längst till höger är "Räls-Sven" Svensson. Värt att notera är att man inte ser en enda barhuvad karl på något av fotografierna. Att vara "Karl för sin hatt" var tydligen på modet på 20-talet.


SISTA SPIKEN

På denna bild ser vi Gösta Sahlman, grabben längst till höger. Den som står i järnvägsspåret är Johan Oskar Moberg och till höger om honom ser vi Per Bengtsson, som var far till Ture Bengtsson. Ture var reparatör i lokstallarna i Storuman. Till vänster i bild ser vi en rallare i keps. Det är Holger Johansson, som var far till Anders Johansson, gift med Ida Johansson (Fanberg). En annan rallare kallades Värmlands-Kalle. Han ska också vara med på bilden. Ordningen på mannarna är något oklar i dagsläget.


Norlins rallarlag vid vägporten vid Jokkmokk.


EN MOTORVAGNSFÖRARE

(Fotografen är okänd!)

Rälsbussföraren Jan Gustav Norman, Storuman, poserar framför en motorvagn i sedvanlig uniform. Fotot är taget på 1960-talet vid järnvägsstationen i Storuman.



STORUMANS JÄRNVÄGSSTATION

NYTT FOTO!
(Fotografen är okänd!  Fotot är i original svartvitt!)

Järnvägsstationen var nybyggd när detta foto togs. Det är tidigare än 1923 och rallarna hade inte hunnit lägga räls ända till Storuman ännu. Fastigheten som syns i bakgrunden till höger är den som så småningom skulle kallas för Viktoriaskolan. Sträckan Vilhelmina - Storuman öppnades för allmän trafik den 15 november 1923.


(Fotografen är okänd!  Fotot är i original svartvitt!)

Detta fotografi, som också gavs ut som vykort, är från tidigt 1950-tal. En pressbyråkiosk fanns ofta i anslutning till järnvägsstationer längs Inlandsbanan och Tvärbanan. Så också i Storuman där man dessutom hade en liten korvkiosk så att resenärer kunde få något i magen innan och efter resan.


(Fotot är i original svartvitt!)

Så här såg Storumans järnvägsstation ut 1937, d.v.s. samma år som Inlandsbanan var färdig i sin helhet och invigdes.

Lite kuriosa om Pressbyrån; 1906 gick 59 tidningsutgivare går ihop för att säkerställa spridningen av det fria ordet och bildade det nya företaget Svenska Pressbyrån. Det är en sådan tidningskiosk som vi ser intill stationsbyggnaden. Förutom tidningar började man så småningom sälja en egentillverkad pinnglass som hette "Alaska". Det är kanske därför det sattes upp en papperkorg nedanför säljluckan. På 70-talet omvandlades många pressbyråkiosker från enkla kiosker till moderna butiker. Idag är Pressbyrån en rikstäckande kedja med över 300 butiker.


(Fotot är i original svartvitt!    Fotografen är okänd!)

Inlandsbanan drogs in till Storuman 1923 och detta fototgrafi är taget bara ett par år senare. Den byggnad som ses i bakgruden till höger står på den plats där Vuxenskolan håller till idag.


ETT GAMMALT KORT

(Fotografen är okänd!)

Här står det tre karlar vid lok L817. Platsen är okänd. Vi trodde oss ha fått rätt namn på herrarna vid loket, men Bo Strandman, Storuman, säger att de namn vi hade är fel. Efterforskning pågår. Fotot är med all sannolikhet tagen före 1950. Bilden har vi fått av Bo Strandman som jobbat som stationskarl vid SJ i Storuman.
• 23/5 2008 – Bo Strandman skriver; Enligt Gudmund Sahlman skulle den mellersta personen vara "Putsar-Olle", en lokskötare som såg till loken under nätterna. "Putsar-Olle" hade bl.a. söner i Sorsele på 50-talet. Mannen till vänster kan vara en lokförare, enligt Gudmund. Mannen till höger är okänd. Lok 817 känner vi till i Storuman. Jag har eldat det i trafik.



KARL-ERIK FACKEL

(Fotografen är okänd!)

Karl-Erik Fackel sitter och läser Expressen inne i ett ånglok i väntan på avgång kan man gissa. Fotografiet har vi fått låna av Ulric Almberg, Vännäs.


ERIK WILHELM HAMRE

(Fotografen är okänd!)

Erik Wilhelm Hamre sitter och läser Expressen inne i ett ånglok i väntan på avgång kan man gissa. Fotografiet har vi fått låna av Ulric Almberg, Vännäs.



STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN