Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Parkskolan

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Klass 1 1955/56

Fotografen är okänd!

Fred Åström har gett oss detta klasskort från Parkskolan. Läsåret är 1955/56 och vi har anledning att tro att det är klass 1. Här fattas det många namn.

Klass 4 1955/56

Fotografen är okänd!

Eva Wikström (Sundbom, nr. 6 på kortet) har skickat in detta fina klasskort från Parkskolan. Hon har namngivit alla sina klasskamrater. Bra gjort! Använd muspekaren så ser du de nummer vi har på respektive ansikte!
 
Det kan ibland vara svårt att bestämma årtal på vissa klassfoton ett halvt sekel efter det att de togs. En uppmärksam sajtbesökare tog sig en funderare och hittade följande:
Parkskolan fick byggnadslov 1954 (källa: "Då och Nu", en liten blå skrift av Bror Hansson, "Tryckar Hansson"). Parkskolan uppfördes 1954 och 1955 (källa: "Hänna ska vi bo" sid 165). Min gissning är att de första eleverna kom till Parkskolan läsåret
1955/56, och därmed är fotot av klass 4.

Klass 1A 1956/57

Fotografen är okänd!

Christina Landström, Vännäs, har skickat in detta klasskort från Parkskolan läsåret 1956-57. Lärarinnan längst bak till vänster i bild är Hulda Ödlund. Hon var med länge som lärare i småskolan i Storuman. Hon finns dessutom med som lärare på ett skolfotografi taget vid Stensele Skola på 1920-talet.

Klass 2 1956/57

Fotografen är okänd!

Detta klasskort har vi fått låna av Fred Åström, Storuman. Det skulle enligt uppgift vara 1:a klass år 1955 men vi har anledning att tro att detta är klass 2 och att läsåret är 1956-57.  Nils-Erik Edström och Gunnar Lindström har var för sig kommit in med en hel del namn. 3 pojkar och en flicka saknar dock fortfarande namn. Dessutom var några elever fysiskt frånvarande när kortet togs. Raymond Arklöf, Dan Ståhl och kanske några fler. Har du mera uppgifter hör av dig till redaktionen!

Klass 3A 1956/57

Fotografen är okänd!

Ingrid Strandin (Israelsson på kortet) har skickat in detta fina klasskort med en av Parkskolans paviljonger i bakgrunden. Det återstår en del elever att identifiera. Där kan säkert du göra en insats.      

Klass 3B 1956

Fotografen är okänd!

Detta klassfoto har skickats in av Ulla och Bengt Håkan Viklund, Storuman.                                                                                       
OBS! att den tänkande fotografen (Bräcke Foto) har skolbänkar och läromedel i förgrunden. Detta stärker sannolikheten att fotografiet föreställer en skolklass. Tack Barbro Persson för att du fixat till en del namn på klasskortet.
 

Klass 1 1957/58

 

Fotografen är okänd!

Det saknas namn på några av eleverna. Mejla och berätta om du kan komplettera! Saknas på bilden gör bl.a. Sölve Hedin, som var hemma och okry den dagen bilden togs. Fotot inskickad av Tommy Norlin.
 

Klass 3 1957/58

Foto: Janses Foto

Här är ett klassfoto från Parkskolan och vi tror att det är klass 3. Fotot har vi fått av Nils-Erik Edström som också har identifierat dom flesta av sina klasskamrater. Det fattas ett namn.
 

Klass 3A 1958/59

Fotografen är okänd!

Detta klassfotografi har vi fått av Christina Landström boende i Vännäs. Hon har identifierat alla sina klasskamrater. Lärarinnan heter Hulda Ödlund.
 

Klass 2B 1959/60

Fotograf: Solléns Foto

Christer Jonsson, f.d. Storumanbo boende i Skellefteå, har skickat in detta fina klassfotografi från andra årskullen på Parkskolan. Som synes på svarta tavlan är det sista skoldagen vårterminen 1960. Alla är fint uppklädda och blommor pryder katedern. Alla elever är namngivna.
 

Skolan börjar ht 1961

Fotograf: Harald Eriksson

Första skoldagen har kommit för barnen som är födda omkring 1954. Året är 1961 och Harald Eriksson, lokalreporter på VK, var på plats för att föreviga dagen då 7-åringarna tog klivet in i skolans värld.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Föräldrar, merparten mammor, följde med till skolan första dagen.
 

Fotograf: Harald Eriksson
 

Fotograf: Harald Eriksson

Här är det dags att för första gången kliva in i en av Parkskolans paviljonger. Dessa byggnader var ju tänkta att vara ett provisorium eftersom det planerades nya skolbyggen i Storuman. Men Vattenfall drog in så många barnfamiljer till samhället att lokalerna trots detta inte räckte till.
 

Fotograf: Harald Eriksson

Klass 1A tar sin första rast. Fröken Gunhild Larsson står i dörren och håller koll på sina nya elever. Känns några igen?
 

Klass 3 1963

Fotograf: Harald Eriksson

Eivor Olofsson Segersten har bidragit med detta kompletta Luciatåg. Tack Birgit Mikaelsson (f.d. Rådström) för dina namn på detta klasskort! Och tack Ann-Louise Olson för dina identifieringar. Det saknas 3 namn. Tomten lär vi väl inte kunna få namnet på om inte tomten själv hör av sig.
 

Lucia på Parkskolan 1963

Fotograf: Harald Eriksson

Året är 1963. Luciatåget lyser upp tillvaron för föräldrar och syskon som kommit till Parkskolan för att dessutom få en lussebulle och en pepparkaka.

Klass 3A 1965/66

Fotografen är okänd!

Ett klasskort från Bengt Sjöstedt som bor på Frösön. Han har identifierat samtliga skolkamrater. Efter det att ni sajtbesökare hjälpt till med en utredning konstaterar vi att det är klass 3A och läsåret är detsamma som på bilderna nedan, dvs. 1965/66
 

Klass 3B 1965/66

Fotografen är okänd!

Här är ett klasskort inskickat av Klas-Göran Stenman, Storuman. Han kommer ihåg namnen på de flesta av sina klasskamrater, dock inte alla. Två namn saknas plus namnet på lärarinnan. Här räknar vi med din hjälp!
 

Klass 2B 1965/66

Fotografen är okänd!

Detta klasskort har vi fått av Gerd Lundstén (Sandgren) Umeå. Hon står fyra från höger i mellanraden. Det är oklart vilken klass dessa elever går i, men om du känner igen någon eller några elever och har en aning, hör av dig till redaktören.
Stig Ådén berättar att han hade många av dessa elever i sin klass när de började klass 5B på Viktoriaskolan läsåret 1968-69. Han har med kunskap om detta namngett en stor det av eleverna på bilden ovan. Tack Stig!
Sen har Sigrid Vallgren, 3:a fr. vr. övre raden, kompletterat med resterande namn. Några efternamn är osäkra.
 

Klass 1 1965/66

Fotografen är okänd!

Peter Lundmark har skickat in detta klasskort från Parkskolan. Merparten av eleverna är födda 1958. Det saknas antingen förnamn eller efternamn på 5 av eleverna samt lärarinnan.
 

Klass 1A 1967/68

Fotograf: C-O Nilsson

Nu börjar det ramla in namn på elever som i denna klass på Parkskolan. Anna-Lena Sahlman (nr. 11) har namngivit 10 av sina klasskamrater. Mona Sundström (nr. 12) berättar att hon endast gick ett år på Parkskolan i Storuman, nämligen klass 1 läsåret 1967/68.  Skicka ett mejl och berätta om du känner igen eleverna!
Red. anm.; C-O Nilsson har märkt detta negativ med datumet 25/9 1968. Det är osäkert om märkningen avser dagen för fotografering eller dagen för framkallning av film. Filmrullen kan ju ha legat oframkallad hela sommaren om den togs innan skolavslutning våren 1968.
Efter det att Conny Rönnholm, Tierp, Martin Älvebrant, Storuman och Gunilla Andersson (Westman på kortet), Göteborg sagt sitt saknas endast tre namn plus att något efternamn kan vara fel.
 

Klass 3B läsåret 1967/68

Fotografen är okänd!

Detta klasskort har vi fått av Mona-Lis Persson. Hon står längst till vänster på fotografiet. En uppmärksam sajtbesökare har efter kontroll sett att födelseåret för ett antal av dessa elever är 1958 och därmed kan vi slå fast att läsåret måste vara 1967/68. Mona-Lis har namngivit samtliga. Något efternamn kan vara fel. Hör av dig till redaktionen om du vill komplettera.
 

Klass 3 A läsåret 1967/68
 

Fotograf: C-O Nilsson

Den 25 september 1968 tog C-O Nilsson från Nilssons Foto och Ateljé detta klasskort på Parkskolan i Storuman. Här saknas det namn på de flesta eleverna. Kan lärarinnan heta Lillemor Persson? Skicka ett mejl och berätta om du vet mera!
Red. anm.; C-O Nilsson har märkt detta negativ med datumet 25/9 1968. Det är osäkert om märkningen avser dagen för fotografering eller dagen för framkallning av film. Filmrullen kan ju ha legat oframkallad hela sommaren om den togs innan skolavslutning våren 1968. På grund av detta ändrar vi läsåret till 1967/68.
 

Klass 3B läsåret 1967/68
 

Den 25 september 1968 tog C-O Nilsson från Nilssons Foto och Ateljé detta klasskort på Parkskolan i Storuman. Lärarinnan heter Sonja Lindmark. Alla elever har blivit identifierade.
Red. anm.; C-O Nilsson har märkt detta negativ med datumet 25/9 1968. Det är osäkert om märkningen avser dagen för fotografering eller dagen för framkallning av film. Filmrullen kan ju ha legat oframkallad hela sommaren om den togs innan skolavslutning våren 1968. På grund av detta ändrar vi läsåret till 1967/68.
 

Klass 3A 1970/71

Fotografen är okänd!

Parkskolan 1970 - Fotot insänt av Staffan Lindkvist, Storuman.
 

Klass 3B 1970/71

Fotografen är okänd!

Detta klassfoto från Parkskolan har vi lånat av Leif Samuelsson, Storuman.
 

Klass 1A 1970/71

Fotograf: C-O Nilsson

Detta klassfoto är taget 1971 och Joakim Hugosson (nr 3 på fotot) har identifierat alla sina klasskamrater och lärarinnan som heter Elsa Orrkvist.
 

Klass 1B 1970/71

Fotograf: C-O Nilsson

Även detta klassfoto är taget 1971. Här har vi fått namn av Stig Ådén och Joakim Hugosson. Några namn är osäkra.  Skicka ett mejl och berätta om du känner igen någon eller några av dem!
 

Klass 3A 1971/72

Fotografen är okänd!

Eleverna är identifierade av Ulf Söderlind och Per-Ola Hellqvist i Storuman.
 

© Storumansajten.se

Tillbaka!