STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

I STENSELE BYGGS OCH INVIGS 1966
Uppdaterad 2020-10-22

Stensele kommun tog i början av 1960-talet beslut att bygga ett nytt "ålderdomshem" i Stensele. Det gamla hemmet hade gjort sitt och skulle rivas. Detta foto togs i december 1965, några månader innan det nya äldreboendet Sibyllagården var tänkt att invigas. På denna plats låg tidigare SKARVSJÖGÅRDEN, eller "SKARVSJÖBYGGNINGA" som kyrkstugan kallades i folkmun.


Så här såg det gamla ålderdomshemmet i Stensele ut strax innan det revs.


Här är ett vykort från 1940-talet där man ser det gamla ålderdomshemmet samt kyrkan som ligger på andra sidan genomfartsvägen i Stensele.


Glada byggnadsarbetare under slutfasen av bygget. Till höger ser vi Enar Ärlebrant och Martin Stenvall som kontrollerar att oljepannan fungerar som det är tänkt.


Kommunalkamrer Bo Lindblad (2) under avsyningen tillsammans med två kollegor som vi ännu inte vet vilka de är.


Ledningsgruppen i kommittén för bygget.

1. Rune Berglund    2. Martin Stenvall    3. Okänd!    4. Okänd!    5. Erik Sigrud Ejderud

Här ser vi hela byggnadskommittén samlad. Vilka känner du igen?

1. Rune Berglund   2. Erik Sigrud Ejderud    3. Okänd!    4. Okänd!    5. Okänd!    6. Bo Lindblad    7. Martin Stenvall   8. Okänd!    9. Okänd!   10. Okänd!   11. Okänd!    12. Okänd!    13. Okänd!    14. Okänd!   15. Okänd!


Konstym och slips tyder på att invigningen är nära förestående.

1. Rune Berglund    2. Martin Stenvall    3. Erik Sigurd Ejderud    4. Bo Lindblad

Inflyttning från det gamla hemmet till det nya.Man kan förstå att det var många känslor som dök upp i samband med flytten.Henning Nordin ser ut att ha hittat låsbara skåp i sitt kökspentry. Damen till höger plockar upp och pyntar sitt nya boende.Det gamla barndomshemmet målat på ett träfat fick givetvis en central plats i den nya bostaden.


Kommunalrådet Enar Ärlebrandt flankeras av två sjuksystrar eller vårdbiträden på Sibyllagården.


Det kan tänkas att denna dam är föreståndare på det nya äldreboendet. Kontoret är utrustat med det senaste inom telefoni och larmsystem. Blyertspenna och suddgummi var dåtidens "laptop".


Köket på Sibyllagården var modernt och välutrustat. All mat lagades till från grunden och det görs än idag (2020). På fotot ser vi kokerskan Göta Spiik (1906-1982) från Stensele göra iordning mat i en tryckkokare inför kvällens middag.


Detta fat med blommor var en present från föreningen GAMMELDANSENS VÄNNER i Storuman. På fotot ser vi bland andra två av föreningens representanter, nämligen Ture Löfgren (2) och hans fru Anna-Lisa Löfgren (7). Känner du igen någon av de övriga?

1. Okänd!    2. Ture Löfgren   3. Okänd!    4. Algot Holmgren   5. Elsy Persson   6. Okänd!   7. Anna-Lisa Löfgren

Sibyllagården fick också ta emot en gåva från kulturnämnden i Stensele kommun. Det är en större målning av konstnären STEN FLEMMING från Långsjöby.
Finns målningen kvar på Sibyllagården?Ett gemensamt fika avslutade invigningsdagen.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN