STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020  

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

2021


Vecka 4

Uppdaterad 2021-01-25

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Det är 50 år sedan detta gäng klev ut på trappan vid huvudentrén till kommunhuset och visade upp sig för VF´s lokalreporter Brynolf Hedström. Vi tror att de jobbade på kommunens kansli där chefen hette Bo Lindblad. Han står som nr. 2 på fotot. En dam står tyvärr skymd. Vilka är de övriga?


Vecka 3

Uppdaterad 2021-01-19

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Nu har vi hunnit avverka dryga två veckor av det nya året och det som dominerar är covid, snö och kallgrader. En undran man kan ha är hur kallt det var den vinter när häst och körkarl på fotot drog hem ett lass timmer från skogen. Vi vet ju inte det men hästekipaget blev förevigat fyra mil västnordväst om Storuman, närmare bestämt i Strömsund. Vi vet inte heller vilket år detta är men en gissning är några år före eller efter 1970. Nu kanske det ringer en klocka i någon följares huvud. Och om så är fallet ser vi fram emot ett mejl, sms eller ett inlägg på vår facebooksida.

Det tog inte lång stund innan vi via vår facebooksida fick namnet på körkarlen. Samstämmiga röster säger att han som håller i tömmarna heter Erik Pettersson. Han använde sin häst i skogen så sent som 1970 och kanske även flera år senare. Hästen hette PIA och var visst lite ilsken av sig. Vi ser fram emot att få mer information.


Vecka 2

Uppdaterad 2021-01-12

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Denna vecka har vi plockat fram ett fotografi ur Brynolf Hedströms negativsamling. Mannen som knäböjer på bryggan heter Gustaf Fackel. Han var född den 3 december 1897. Gustaf hade även Andersson i sitt dopnamn efter sin far som hette Anders Fredrik Eriksson, född 1855 i Sandviken (nuv. Blaiken) i Stensele socken. Gustafs mamma var Märta Katarina Danielsdotter som var född på Vallnäs. Hennes pappa var Daniel Danielsson som var född den 25 februari 1826 på Luspholmen. De barnrikaste släkterna på Vallnäs runt sekelskiftet 1900 hette Andersson och Danielsson.

Gustaf var bland annat med i Frälsningsarméns avdelning i Storuman. Har du något att berätta om denne man och hans gärningar är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


Vecka 1

Uppdaterad 2021-01-07

1969 var det fest på Hotell Toppen i Storuman. För musiken svarade denna orkester som vi inte känner igen eller har namnet på. Känner du igen killarna som spelar upp till dans? En känsla som dyker upp när man ser basisten till vänster är att han kan vara från Vilhelmina.

Red.anm; Via vår facebooksida har vi fått veta att detta är en orkester från Vilhelmina bestående av Ulf Grahn (1), Bengt Forsgren (2), Hans-Gunnar Isaksson (3) och Sten-Ove Bergkvist.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN