Uppdaterad 2017-06-26

Du är här: Startsida / Veckans gammbild 2017

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.
HÄR KAN DU SE VECKANS GAMMBILDER 2016!
HÄR KAN DU SE VECKANS GAMMBILDER 2015!
2017
VECKA 26

Klipp ur lokaltidning! Foto: Joel Gällhagen, Gunnarn
För 50 år sedan (1967) togs denna lagbild av Gunnarns IK Fotboll.

Stående från vänster: Ingvar Berglund, Jarl Holmner (tränare), Stig Norman, Göran Danielsson, Sven-Erik Persson, Karl-Enar Linder och Staffan Hillörn.
Knästående från vänster: Esbjörn Jonsson, Gösta Lundqvist, Bertil Jungehall, Erling Forsman och Bengt Berglund.
 

VECKA 25

Fotot har vi fått av Kurt Hamre, Storuman.

Detta fotografi från 1940-talet av Axel Torger ser ut att vara taget i Storuman. "BRATTS BENSIN - J-E Sjöberg" fanns att tillgå för de som hade skaffat sig bil. Är det någon som känner igen platsen?
Red.anm.; Fotot kan mycket väl vara taget i korsningen vid nuvarande Järnvägsgatan/Stenselevägen.
 

VECKA 24

Fotot har vi fått av Kurt Hamre, Storuman. Fotografen är okänd!

Vallnäs Diversehandel på 1930-talet som vi också känner till som Vallnäs Livs och Maltes Livs. Adressen är Vallnäsvägen 13 och fastigheten finns kvar om än i modernare tappning.
 

VECKA 23

En fantastisk bild som visar ett arbetslag som håller på med stubbrytning vid bygget av Inlandsbanan. Året är 1920. Järnvägen drogs in till Storumans samhälle 1923 vilket betyder att denna bild troligen är tagen någonstans längs Inlandsbanans sträckning mellan Vilhelmina och Storuman. Rälsen drogs in till Vilhelmina 1918. Det blev totalt 931 km järnväg mellan Kristinehamn och Gällivare när Inlandsbanan stod klar och invigdes i Kåbdalis 1937.

SE MER FRÅN INLANDSBANAN!
 
VECKA 22

Oj oj, det här var länge sedan! Från vänster ser vi Bengt Wikberg, Lars Norberg, Hans Hellgren och Karl-Erik Pekkari. Killen uppe på överslafen är inte namngiven ännu.
 

VECKA 21

En stins avtackas på Järnvägshotellet i Storuman. Året är 1966. Gunnar Norberg, stående i mitten, och Karl Larsson, stående till höger, är två av de SJ-anställda som är med och uppvaktar den avgående stinsen som vi ännu inte vet namnet på. Inte heller herrarna till höger är namngivna.
 

VECKA 20

Enligt samstämmiga uppgifter är det Folkpartiets lokalavdelning som håller ett "hemma hos" budgetmöte i Långsjöby. Den som håller i klubban är ordförande Enar Ärlebrant, som också var kommunalråd i Stensele kommun. (Använd muspekaren på resp. ansikte så ser du vilka de övriga är!)
 

VECKA 19

Höjdvägen stakas ut 1973. På fotot med ansiktet mot kameran ser vi Ingvar Gustafsson från Långsjöby, Harry Lidén samt Assar Nilsson, Skarvsjöby.
 

VECKA 18

Kronprinsen i Storuman 1973. Till vänster står kommunalrådet Martin Emanuelsson och till höger om kronprinsen ser vi Leander Andersson som också representerade kommunen vid detta tillfälle. De överlämnade en skulptur gjord av Erik Norberg. Mannen till höger vet vi ännu inte vem det är.
 

VECKA 17

En annorlunda flytt. Det s.k. "Åströmska huset", som stod där Parkskolan är belägen idag, transporteras i sin helhet till en tomt på Timotejvägen 35 i Storuman. Entreprenör för flytten var John Hopstadius. På fotot ser vi flyttlasset passera OK till vänster i bild och vattenfallsbostäderna på andra sidan Blå Vägen (nuvarande Röbrostigen).
 

VECKA 16
Sjöscouter i Storuman 1973. Christer Kolbäck visar hur en sjömansknop skall slås.
SE FLER BILDER!
 
VECKA 15

Segrare i "Postrännet" 1973. Tävlingen avgjordes i Slussfors. Vinnaren till vänster är Augustin Nilsson* från Norsjö som med några centimeters marginal slog Storumans hemmaåkare Tage Lundin. Kranskullan heter Lilian Sundström och kommer från Slussfors.
* Augustin Nilsson är systerson till den forne storskidåkaren Martin Lundström.
 

VECKA 14
Invigning av simhallen i Hemavan 1973. Storsimmaren Gunnar Larsson omgiven av två flickor som också var duktiga simmare.
SE FLER BILDER!
 
VECKA 13
Pyssel i Barsele 1972.
Alla är namngivna via Storumansajtens facebooksida.
(Använd muspekaren på resp. ansikte för identifiering!)
 
VECKA 12
Pryojobbare i Flakaträsk 1972
Alla är identifierade via Storumansajtens facebooksida.
(Använd muspekaren på resp. ansikte för identifiering!)
 
VECKA 11
Friluftsdag med skridskoåkning. Erland Flemming, lärare på realskolan i Storuman, har tagit med sig elever ut på badsjön för en kreativ dag ute i det fria.
 
VECKA 10
Friluftsdag med pimpelfiske. Anette Johansson (heter Rehnmark idag) har lyckats få en abborre på kroken. Platsen är troligen någonstans kring Kaskeluokt.
 
VECKA 9
En SJ profil i Storuman. Carl-Henrik Strandberg vid Storumans järnvägsstation.
 
VECKA 8
Vi som vet mest 1971.
 
VECKA 7
Här röks det i Jovan.
Siv Hjalmarsson plockar ut nyrökta stekar från rökeriet.
 
VECKA 6
Bågskytt från Skarvsjöby.
Alf Nilsson lägger an under överinseende av Bertil Nilsson.
SE FLER BILDER!
VECKA 5
En bank en gång för länge sedan. Sundsvallsbanken på Skolgatan 24 i Storuman.
Red. anm.; Denna fastighet är planerad att rivas inom en snar framtid och ge plats åt en större fastighet med många hyresrätter (maj 2017).
VECKA 4
Tennis i Storuman. Här ser vi tennisinstruktörerna Monica Andersson, Storuman och Magnus Andersson från Stensele.
 
VECKA 3
Scouter vid Rackosjön.
 
VECKA 2
Viktor Sjöberg, en skicklig träslöjdare i Finnäs 1972.
SE FLER BILDER!
VECKA 1
Brandmän i Storuman har en fest 1963. Från vänster ser vi Bertil Westerlund, Lars Rådahl, Gunnar Reisek, Kurt Hamre och Karl Gunnar Lönnberg.
 
HÄR KAN DU SE VECKANS GAMMBILDER 2016!
HÄR KAN DU SE VECKANS GAMMBILDER 2015!
 

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!