Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Eskil Hedins bilder

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.
ESKIL HEDINS FOTON

 I juni 2007 såldes familjen Hedins fastighet på Saljesnäset.   Eskil och hans fru Sonja hade bott där sedan tidigt 50-tal. Några år efter det att Eskil gått bort 1996 flyttade hans fru Sonja ner till Hovmantorp, 2 mil öster om Växjö, där sonen Björn bor sedan många år. Och närheten till yngsta sonen Sölve i Växjö var också en bidragande orsak till flytten. Sonja gick bort våren 2011. Nyligen gjorde Björn och Sölve en total utrensning av sitt gamla ungdomshem. Storumansajtens redaktör var givetvis på plats och dokumenterade. Två fulla containrar med möbler, porslin, böcker, tidningar, kläder, gamla radioapparater, LP-skivor och singlar, älghudar, spadar, dynggrepar, vrilar i massor - (puuhhh) - och mycket mer som lagrats i huset under 50 år. Och bland allt detta så hittade redaktören en hel del nostalgigodis i form av gamla negativ, foton och vykort. Dessa är grunden i denna fotolänk med bilder från Eskils unga år.
Vi riktar ett speciellt tack till bröderna Björn och Sölve Hedin för att vi fått tillgång till detta material!

Eskil Hedin var uppvuxen i Myrträsk som ligger i närheten av Barsele fast på andra sidan Umeälven. De foton som visas nedan är hämtade ur Eskils fotoalbum med bilder från 1930- och 1940-talet. Eftersom Eskil jobbade som skogsarbetare och sedermera även som lärare inom skogsvård och skogsteknik kan en del fotografier vara tagna utanför hemkommunen. Vår förhoppning är att du som känner till  historien om befolkningen i Myrträsk och i viss mån Barsele kan hjälpa oss att identifiera personer och byggnader på de fotografier som vi samlat i denna fotolänk.
 

Här har fotografen Eskil Hedin plåtat ett husbygge. Frågan är vars? Nedan ser du den text som är skriven på baksidan av fotografiet!
 
Är det någon som kan tyda ut vad det står?
 
Ett gäng på 23 stycken skogsarbetare vilar upp sig någonstans i Barseletrakten. Vill du se herrarna lite mer ingående, kolla in delförstoringarna nedan.
 

 

En glad dam som får åka i en modern bil. Vilket fabrikat och vilken årgång? Ett besök hos Doris Gustafsson i Myrträsk skingrade en del frågetecken. Bilen är en Ford Eifel årsmodell 1935. Det fanns minst en bil av denna modell i Barsele vid denna tid. Observera snökedjorna på bakdäcken. Karl-Erik Holmberg i Barsele säger att denna bil ibland på vintern var utrustad med en påhängsplog.
 

Här är en dåtida musiker med sin "Jularbomaskin" av märket Hagstöm Granesso.
 
En tidstypisk bild från en skogsarbetares liv på 40-talet. Eskil Hedins bror Ingvar håller i ett rejält skjutmått, en yxa och en penna instoppad under kepsen.
 
En skidlöpare i tidsenlig mundering tar en mugg dricka efter målgång.
 

Två sköna damer och två rejäla cyklar har fångat fotografens intresse. Enligt Husqvarna fabriksmuseum är den fina cykeln en "Husqvarna modell 1935" och den tillverkades bara detta år.
 

Eskil Hedin till vänster och den långe i mitten heter Henry Jonsson från Barsele. Killen till höger är ännu inte identifierad.
 
Här ser vi Eskil Hedin (t.v.) och Per Båtsman (t.h.) med en okänd dam. Bilden är tagen vid ett hus i närheten av Barsele omkring år 1940.
 
Finklädda par i väntan på någon festlighet
 
Eskil Hedin utan fiskespö - Som ung beväring hade han säkert annat att tänka på.
 
Två unga brudar och en bil. Tydligt är att något är på gång ... Armen ut genom sidorutan ... hmmm! Det går visst bara i baksätet.
 

Här tränas det boxning utan handskar. Kanske dessa pojkar var dom slagskämpar som satte Barsele på kartan och vars skrönor vi kan höra än i dag. Men nog fanns det väl grövre pojkar i trakten på 40-talet ...
 

Här ser vi Eskil Hedin med sin hästkompis "Krut".
Tom Hedin, som är barnbarn till Eskils bror Ingvar, har kommenterat bilden och säger att fotot är taget i Myrträsk, Barsele.
 
 

Eskil Hedin i militäruniform tillsammans med goda kamrater kan man förmoda. Vilka dom övriga är vet vi inte, men mannen längst till höger ser ut att vara av den mer hårdföra typen. Kanske en bergssprängare. Spaden som mannen längst till vänster håller i, förkunnar att det förmodligen handlar om skogsplantering som var en av Eskil Hedins specialiteter.
Fred Jonsson, Storuman, har mejlat och berättat att kraftkarlen längst till höger heter Agaton Stenvall, Barsele.
 

Några karlar vid Barsele järnvägsstation. Året är obekant. Vi gissar att bilden är tagen andra halvan av 30-talet. Mannen i hatt är Elis "Håberg" Holmberg från Barsele. Den andre heter Allan Båtsman.
 

Eskil Hedin från Myrträsk (i mitten) flankerad av två hittills obekanta herrar. Slips på betyder kanske att de ska iväg på fest, eller...   Året är i alla fall 1937 och bilden är tagen i Myrträsk.
 

Året är 1937. Fem herrar och två damer framför Eskil Hedins föräldragård i Myrträsk, Barsele. Eskil står längst till höger på bilden. Tids nog så får vi namn på dom övriga med din hjälp, eller hur!
 

Det sägs att man inte vilade så ofta förr i tiden. Här är ett bevis på motsatsen. En stubbe i den opreparerade pisten fick utgöra vilostöd för denne skidåkande kille som heter Eskil Hedin från Myrträsk. Men hur var det egentligen med vallakunskaperna? Snön verkar ha frusit fast under skidorna. Fast på den tiden gjorde det kanske varken till eller från eftersom man oftast fick göra ett nytt spår i djupsnön.
 

Detta var en ganska vanlig syn på grusvägarna på 40-talet. Två MC-knuttar visar upp sig och sina maskiner. Någon som kommer ihåg vilka som hade dessa registreringsskyltar?
 
Nu vet vi i alla fall vem som sitter på knarren till höger i bild. Det är Henfrid Berglund från Norrberg, berättar Torbjörn Lindberg i ett mejl. Han har
konsulterat några syskonbarn till Henfrid. Bl.a. Ragnhild Jonson, Södra Långvattnet, som säger: - Japp, helt klart morbror Henfrid!
Birger Johansson i Myrträsk, som jobbat i skogen en stor del av sitt liv, har konstaterat att detta fotografi troligen är taget någonstans i närheten
av Långvattnet. Detta p.g.a. att man ser speciella granar i bakgrunden som inte växer i trakten kring Barsele.
 

Detta är från vänster Bojan, Märta och Signe. Efternamnen vet vi inte, men det kanske du gör! Var bilden är tagen vet vi inte heller, men någonstans i krokarna runt Barsele 1935-45 kan vi gissa.
 

Ett midsommarfirande vid en kyrka. Vilken kyrka är det? Året kan vara 1938.
Fotnot: Vi har fått in mejl som förkunnar att det med säkerhet är Stensele Kyrka på bilden. Då säger vi så!
 

Ett dopp i Umeälven när flottningen satte sina spår på stranden. På bilden ser vi unge herr Eskil Hedin med sällskap som tar igen sig mellan simtagen i det, får vi gissa, kalla vattnet.
 

Ett gäng grabbar och brudar som verkar trivas tillsammans. Det kanske är fest på gång. Bilden är tagen år 1938-40. Känns någon igen på bilden?
 

 
© Storumansajten.se
 

Tillbaka!