Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Konfirmation Index / Konfirmation Stensele 1910-1919

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

 


Konfirmation 1918
Fotografen är okänd!

Detta är det hittills äldsta konfirmationskortet från Stensele kyrka och socken. Kortet har vi fått av Greta Stenvall från Pauträsk som berättar att flickan i nedersta raden längst till vänster är Hulda Danielsson, gift Lindberg, och att flickan i andra raden med ljusa kläder nr. 8 från vänster heter Kristina (Stina) Wiklund, gift Myräng. Båda har troligen koppling till Vallnäs.     DELFÖRSTORING 1     DELFÖRSTORING 2

● Lena Sjöberg berättar att hennes mormor (54) är med på detta konfirmationskort. Hon föddes 1904 som Ester Eriksson i Sandås (ligger efter Bäckmarksvägen) i dåvarande Stensele socken. Familjen bytte sedermera efternamn till Berglund. Lena berättar vidare:
Hon blev moderlös redan vid 4 års ålder. Hennes pappa var snäll men lite "halvtokig" och ville mest uppfinna saker. Det har berättats för mig att han konstruerade en del ganska finurliga saker. Men hans vilja att uppfinna var inte alltid så bra för barnen. Det kostade pengar att få grejor till hans uppfinningar och mormor berättade att han vid ett tillfälle sålde hästen för att få tillgång till pengar. Det var inte bra förståss när de skulle försöka överleva på en liten gård. Mormor gifte sig med August Andersson. De bytte små småningom efternamn till Fredriksson på grund av att det var problem med postgången. De bosatte sig i Knutsbo som ligger vid sjön Lankan men flyttade in till Barsele på 1950-talet.

 
Jan Sandgren från Varberg har mejlat in och berättar att kyrkoherden heter Carl-Fredrik Laestadius
. Han verkade i Stensele församling från 1891 och fram till sin död 1927.
 
Om du har kompletterande information om detta konfirmationskort vill vi att du hör av dig till redaktionen
!
 
Red. anm.: Om man studerar detta fotografi mer ingående ser man att det inte är en slump att fotografen placerat de med vita kläder i en rad. Sen ser man också att det förutom prästen inte finns några pojkar med i konfirmationsgruppen. Pojkarna gjorde sin konfirmation på hösten samma år. Den vita rosetten som flickorna har i håret var förr i tiden en vanlig företeelse när man ville klä upp sig för fest, middag eller som i detta fall konfirmation.


© Storumansajten.se
 

Tillbaka!