Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Paltdag i Åskilje 2013


PALT- OCH LOPPIS
 

Lördagen den 9 november var det palt- och loppisdag i Åskilje Bygdegård. Denna bygdegård byggdes ursprungligen 1945 då man för första gången bildade en bygdegårdsförening i Åskilje. Dansbandsgeneralen Karl-Erik Byström berättar att man byggde den efter en standardritning som även användes till andra bygdegårdar, t.ex. den i Ankarsund. Bygdegårdarna användes på den tiden inte bara till dans utan även som teatersalong när resande teatersällskap kom på besök. Givetvis såg man också till att kunna visa film i lokalen. Den som först såg till att Bygdegården i Åskilje blev ett slags nöjescentrum i bygden var Anders Fredman från Blattniksele, som efter det att han flyttat till Åskilje och börjat jobba som kyrkvaktmästare, tog över i stort sett alla arrangemang och även byggde ut lokalerna för att bättre passa en dansande publik. Även bingoverksamheten, som fick sitt stora lyft andra halvan av 1960-talet, blev en publikmagnet i Åskilje Bygdegård.
 

Här ser vi Åskilje Bygdegård i ett flygfoto från tidigt 1950-tal.
 
<<< HÄR >>> kan du se bilder från nyinvigningen i oktober 1963!
 

Här ser vi den utbyggnad som gjordes för att den dansande publiken skulle få ordentligt med svängrum. Givetvis så byggdes det också en ordentlig scen till dansorkestrarna som tenderade att kräva mer och mer utrymme för sin anläggning.
 

Affischer av kända dansband som Lasse Stefanz, Lotta Engbergs orkester, Flamingokvintetten, Thor Görans orkester, Tonix, Pepparn med flera, minner om många härliga danskvällar som Karl-Erik Byström arrangerade i Åskilje. Han berättar att Dansgalan som han arrangerar under Storumandagarna tog vid när danskvällarna i Åskilje Bygdegård upphörde.
 

Den "luftdansande" damen på bild är Dora Kohl. Här visar hon hur det kan se ut när hon dansar med en stilig karl. Hon säger:
-  Man ska dansa tätt tillsammans, för då känns en "styrdans" allra bäst!
Tyvärr för henne var det inte dans i Åskilje Bygdegård just denna dag. Men en gång i tiden stod dansbanden på rad för att få komma till Karl-Erik Byströms danspalats. Det var nämligen Karl-Erik som tog över arrangörskapet när Anders Fredman av hälsoskäl slutade i mitten av 1970-talet.
 

Det var skaplig med folk inne i bygdegården när redaktör Hellqvist med sällskap anlände med kameran i högsta hugg. Faktum är att en liten "tjuvsvält" under förmiddagen satt igång hungerskänslorna lagom till dagens paltmiddag.
 

Linn Andersson från Åskilje ställer alltid upp och hjälper till när byalaget kallar. Två paltar med smör, lingonsylt och mjölk för det ringa priset av 70 riksdaler är en skänk från ovan för många paltälskare. Och då ingick det dessutom kaffe och kaka efteråt.
 

Det ser smaskigare ut på tallriken när man hunnit halvvägs genom middagen!
 
Dagen till ära var det loppis i bygdegården. Att julen börjar nalkas kunde man inte missta sig på.
 
Tre tavlor som berättar att byborna i Åskilje var med och visade sin styrka under Vildmannakarnevalerna 1988, 1989 och 1991.
<<< Här >>> kan du se ett kort videoklipp från Vildmannakarnevalen 1989 med Åskiljes framträdande i huvudrollen!

 

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!