Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Safarigården 1968
SAFARIGÅRDEN 1968
Ungdomsgården som under åren 1966 - 1969 var ett mecka för musikintresserade ungdomar
18 september 1968 On Stage på Safarigården.

   Det engelska rockbandet The Patch gästade Storuman och Safarigården onsdagen den 18 september 1968. Det var första gången bandet, som hade sina rötter i London och Manchester, spelade på Safarigården. Det skulle bli en andra gång i februari eller mars 1969. Gitarr, bas och trummor bakom en duktig sångare var konceptet för The Patch. En som var där just den kvällen var Stefan Säreland. Han berättar att dom fyra i bandet efter spelningen var inbokade på Hotell Toppen. Trummisen som bara var 18 år hade sin äldre bror med sig som hjälpreda och med fyra sängar reserverade på hotellet blev en utan. Den som blev utan fick slafa över hos Stefan som på den tiden bodde med sina föräldrar i Storuman.
 


Bo-Lennart "Bolle" Gideonsson bakom trummorna på Safarigården.

   När The Patch hade paus under kvällen var det några musiker från Stensele kommun som blev tillfrågade att spela några låtar. Eftersom dom hade med sig sina handinstrument så torde det ha varit ett planerat uppträdande. Man fick låna trummor och förstärkare av engelsmännen. Killarna som gick upp och lirade den instrumentala Shadowslåten "The rise and fall of fingle bunt" var:
Bo-Lennart Gideonsson - Trummor.
Leif Salomonsson - Sologitarr.
Kenneth Sandberg - Bas.
Christer Hellqvist - Kompgitarr.


Leif Salomonsson spelade sologitarr.

Med vilda applåder ville publiken höra ytterligare en låt med killarna. Repertoaren var lite tunn så man klämde av samma låt en gång till.

Det lokala bandets namn är inte känt. Dessutom kommer vare sig Bolle eller Christer ihåg om dom överhuvudtaget hade skaffade sig ett gruppnamn.

Om du var på Safarigården denna kväll vore det trevligt om du mejlade några rader och berättar dina minnen från den kvällen. Du kanske kan svara på vem som var fritidsledare och/eller föreståndare för Safarigården vid denna tid!

Det första utländska band som gästade Safarigården var The Rouges från England. Det var våren eller hösten 1967.










 

Sen skulle vi gärna veta namnet på det Östtyska band som gästade ungdomsgården och som också spelade en helkväll på Folkets Hus. De var duktiga och hade egna specialtillverkade gitarrer. Deras grej var covers på Hollieslåtar. Detta bör har varit någon gång 1968. Den gruppen blev mer eller mindre så småningom utkastad från Sverige eftersom man saknade arbetstillstånd.
2008-09-30. Nu vet vi namnet på det östtyska popband som gästade Storuman. Dom hette V.I.P.´s enligt Lennart Nilsson i Storuman, som också berättar att de vid något tillfälle var i Emil Fords studio (i källaren på ungdomsgården på Bångvägen) i Lycksele och spelade in.

En svensk grupp som satte Safarigården i gungning hette "November" eller "September", ja det var en av vår tolv månader i alla fall. Denna grupp bestod av en trummis, en gitarrist och en bassist som också sjöng. Det var första gången man såg stora "Marshall" förstärkare och högtalare uppställda på varann, en s.k. "Marshallstack". Gruppen var inspirerad av Jimi Hendrix och spelade högt utav bara den. Gruppen blev rikskänd så småningom.
 

Detta foto är från Safarigården vid ett tidigare tillfälle. Bakgrunden målades av kommunens ungdomar 1966, året då "Flower Power" drog som en västanvind över världen och så småningom till Storuman. Man kan gissa att väggmålningen hade något med "psykedelisk musik" att göra. Från 1965 och fram till 1970 hade grupper som Jefferson Airplane, Doors, The Yardbirds, Jimi Hendrix Experience och The Byrds, stora framgångar med denna musikstil som bröt mot det traditionella mönstret. Många gånger tycktes texten var skriven av någon person i berusat tillstånd. Låtarna, som oftast var långa, sammankopplades med den drogkultur som började inta musikvärlden. Även The Beatles blev influerade av den psykedeliska rocken. Man kan säga att kulmen nåddes 1967 när dom släppte sitt album "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band".

På fotografiet bredvid ser vi Tommy Moberg, gitarr, Anders Nilsson, gitarr, Bo-Lennart Gideonsson, trummor och Christer Hellqvist, gitarr. Någon bassist har vi inte hittat. Om även detta band spelade "psykedelisk musik" överlåter vi åt grabbarna att svara på.



 

Reportage: Sören Hellqvist
Affisch: Stefan Säreland
Information har vi fått av: Stefan Säreland, Christer Hellqvist, Bo-Lennart Gideonsson.

 
© Storumansajten.se