Du är här: Startsida / Nybyggare / Byarna / Norrdal

NORRDAL

"Tomt och bohlstad samt Sex tunneland Åkerjord utsågs på ett ställe uti södra lutningen av berget norrom norra Swärtträsket 3/4 mil i norr från Dahls Nybygges Bohlstad". Så lät beskrivningen i synedokumentet den 3 juli 1822.
Det var Olof Pehrrson i Dal som hade fått möjlighet att bruka detta område. Han sålde sin rätt 1823 till Erik Olofsson i Gubbträsk. Enligt köpebrev den 4 april 1829 sålde Erik och hans hustru besittningsrätten till nybygget Norrdal åt mågen Jonas Jacobsson och hans hustru Anna Chatharina. Dom fick 153 Rdr Rgs med plikt att sköta om sina säljande föräldrar "till döde dagen".

Men Jonas stannade inte länge i Norrdal. Han bytte bort nybygget mot en tredjedel av Sandviken. Den nya åbon i Norrdal Anders Gustaf Pehrsson åtog sig att föda, kläda och sköta Erik Olofsson till dödsstunden. Anders försökte uppta ett nybygge strax intill Norrdal, men fick avslag av K B. Året var 1835. Då hade Anders redan sålt Norrdal till Adolf Larsson i Näsvattnet för 200 Rdr Rgs.

Klockaren Anders Andersson från Bastuträsk köpte Norrdal den 30 jan. 1837 av Adolf Larsson. 1853 omtalas att hemmanet är delat mellan bröderna Anders, Olof och Fredrik. Men Anders for till Renberg och Olof till Brännholm, så det blev Fredrik Andersson och hans söner som fortsatte odlingsarbetet i Norrdal.

Tillbaka!