STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.Detta företagshus byggdes 1960/61. Det var i dessa lokaler som företagaren Gunnar Olsson startade sin rörmokerifirma som sedermera kom att sälja och serva även värmepannor och kompletta värmesystem. Efter det att Gunnar Olsson omkom i en flygolycka 1963 såldes verksamheten till AB Calor som efter några år sålde det vidare till Nordrör AB. Under senare tid har Gunnarssons Färg och Blommor haft sin verksamhet i fastigheten. Idag (2019) hittar vi Stenmans Bil & Motor i Storuman AB (Fiskehörnan) på adressen som är Blå Vägen 217.


Företagets ägare och VD Gunnar Olsson tillsammans med några av sina anställda. Fotot är taget 1962.

Hans-Olof Wik i Boden har mejlat in till redaktionen och berättat att hans far Martin Wik jobbade som verkmästare hos Olssons Värme i Storuman. Han står längst till höger på fotografiet. Hans-Olof tycker sig komma ihåg att mannen längst till vänster heter Göte Nyström. Sen har vi fått namn på damen med armarna i kors. Hon heter Birgitta Lidman.


Detta foto är taget 1961 i samband med företagets taklagsfest och inflytt till de nya lokalerna på Lyckselevägen intill Shellmacken. Från vänster ser vi Bo Lindblad som var kamrer för Stensele Kommun och till höger står Gunnar Olsson. Mannen i mitten har vi inte kläm på vem det är.

Gunnar Olsson omkom i en flygolycka den 3 mars 1963

Här nedan kan du se och läsa den artikel som VK publicerade den 4/3 1963.


Planet tycks vid landningsförsöket ha kört rätt ned i isen, och främre delen var fullkomligt demolerad. Olyckan inträffade på sydändan av den halvmillånga sjön Övre Ältsvattnet.
Den 22 mars 1960 fick C-O Nilsson i uppdrag av Gunnar Olsson att ta detaljfotografier på flygplanets skidor och infästningar. Vi vet inte syftet med dessa foton men ovan ser du en bild på höger skidas främre del och en delförstoring av kontrollmärket som visar när senaste typbesiktning gjordes.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN