STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:


Uppdaterad 2021.11.07


Fotot är i original svartvitt!

Folkparken i Storuman låg på det område där Umluspens Kraftstation ligger och Statens Vattenfallsverk, numera Vattenfall AB, har sina verkstäder, d.v.s. vid Luspen. Marken köptes upp av föreningen Folkets Park som bildats den 3 juli 1932. Förutom dansbana och serveringshall med kök byggdes även en huslänga med försäljningsstånd och skjutbana för luftgevär. På fotografiet från 1936 ser man just denna huslänga. Till vänster om denna syns dansbanan.

Red. anm.; Luspen kommer från det samiska ordet Luspie, som betyder utlopp från sjö.


På denna karta från 1950-talet har vi markerat var Folkparken respektive fotbollsplanen låg fram till dess att nya Folkets Hus hade färdigställts och Statens Vattenfallsverk hade börjat prospektera för reglering av Umeälven och kraftverksbygget i Storuman.


Fotot är i original svartvitt!

Denna byggnad på folkparksområdet användes förmodligen året om. Den kan bland annat ha använts som klubbstuga för idrottsklubben och andra föreningar. Vintertid satte man in dörrar och fönster på utbyggnaden (Se nästa bild!). Flickorna på bilden är inte identifierade!


Foto ur UVF´s arkiv!

Dessa lokaler var säkerligen perfekta för ortens föreningar vid årsmöten, jubileer och andra tillställningar.


Foto ur UVF´s arkiv!

Här ser vi festområdet på Folkparken i Storuman. Bortom dansbanan ligger utescenen där många av dåtidens stora artister uppträdde. Det sägs att Carl Jularbo och hans orkester spelade upp till dans på dansbanan och då kan man gissa att det var trångt både på dansgolv och utanför. Kurt Hamre berättar i boken "Storuman från förr" om en annan populär orkester som ofta spelade upp till dans på Storumans Folkpark. Orkestern hette "The Blue Boys" och orkesterledare var Clas Edor Brander. Han spelade dragspel och sjöng. De andra orkestermedlemmarna var Arne Persson som spelade gitarr, Peller Westergren på kontrabas, Erland Andersson som spelade saxofon och trumpet samt vår eminente bagare och fotbollspelare Allan Lindkvist som trakterade trummorna. De kan nämnas i sammanhanget att de dansande paren fick köpa dansbiljetter. De kostade 10 öre per dans men höjdes så småningom till 25 öre när dansorkestrarna som drog folk höjde sina gager.
  En annan lokal orkester som med all sannolikhet också någon gång spelade upp till dans på Folkparken var "Cubana Boys
SE BILD!  med Einar Sandberg på dragspel och saxofon, Hugo Fredriksson dragspel, Ivar Barrsten gitarr och Gottne Isaksson som spelade kontrabas och dragspel.


Roland Nilsson på företaget Linjalen Tre.Noll fick för några år sedan in en upphittad POLETT som ursprungligen användes vid Folkparken i Storuman. Den är gjord i mässing och polettens budskapet är solklart: - Varsågod, en kopp kaffe!    SE BILD!   Du som har information om denna polett får gärna höra av dig till redaktionen och berätta mer!


Foto ur UVF´s arkiv!

Dansbanan i närbild. Den trästolpe i mitten som håller uppe taket var nog mest i vägen för dansparen när de svängde sina lurviga över dansgolvet. Den observante ser två fönster på en fastighet genom dansbanans vänstra del. Det huset ligger på Sågnäset.


Fotot är i original svartvitt!

Storumans Manskör bildades 1940 på initiativ av Albin Lundström som också blev ordförande i styrelsen. Övriga medlemmar bestod av ordförande vice ordförande Hjalmar Wallin, sekreterare Herman Lindholm, skattmästare Gottfrid Sjöberg, ledamot Oskar Mannberg. till dirigent valdes Hjalmar Wallin.
Det kan mycket väl vara Storumans Manskör som sjunger upp på utescenen på fotografiet. Vi ser att Luspsjöviken går in alldeles bakom Folkparken. Det är alltså den södra sidan av Sågnäset som syns i vänster bildkant.


Här ser vi utescenen fotad vid ett annat tillfälle.


Denna bild är inte något fotografiskt mästerverk men har ändå sin självklara plats i länken. Det är midsommar och i väntan på att festligheterna skall börja sitter de som jobbat hela förmiddagen med arrangemanget och tar igen sig med en fika utanför dansbanan.


Det här är brunnen som fanns i anslutning till Folkparken.


Fotot är i original svartvitt!

Varför detta foto togs vid Folkparken vet vi inte, men dessa sju herrar har säkert en koppling till nybyggnation och/eller upprustning av de byggnader som fanns på området. Från vänster ser vi:

Konrad Pettersson (bygg), Ferdinand Nilsson (målare), Gotthard Viklund (sågverksägare), Calle Tillstrand (signalreparatör vid SJ), Amon Jonsson (bygg), Allan Eriksson (caféägare och bagare) och Lambert Jonsson (banarbetare).


Vi avslutar Vivi Nilssons fotosida med en bild på de tre utedass som fanns tillgängliga på Folkparken. Till höger syns en del av ett trästaket. Man tog nog inte entré vid danstillställningarna utan fick inkomster genom att sälja dansbiljetter. Pilkastning, luftgevärsskytte och försäljning av kaffe med dopp gav nog också en slant i kassan.


Tack Vivi Nilsson för dina kunskaper om "förr i ti´n" och tack Janne Sandgren för
ditt arbete med att skanna foton och sammanställa textmaterial till denna fotosida!


STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN