STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Känner du igen detta klassfoto?

Uppdaterad 2019-10-22

Detta klasskort fotades av C-O Nilsson 1962. Det enda vi hittills vet är att det är en klass som gick på Folkskolan i Storuman. Kan du hjälpa oss att pricka in vilken klass det är och vilken skola dessa elever gick på när fotot togs vill vi gärna att du hör av dig till Storumansajtens Fotoarkiv!

Nedan ser du vilka vi hittills fått in namn på!

1. Anders Persson   6. Lars Hamre   8. Hans-Olof Wik   9. Nils-Gunnar Ulander   13. Jan-Åke Forsman   14. Tomas Önell   15. Carina Fredriksson   16. Inger Fredriksson   17. Gullbritt Wiklund   18. Lena Fransson   19. Kerstin Andersson   20. Iréne Forsgren   21. Gunilla Svensson   22. Ann-Christin Eliasson   23. Anna Sjöberg


Hjälp Simon att hitta namn på sina kamrater!

Uppdaterad 2019-10-22

Simon Larsson från Umeå har några foton från tiden i Storuman och vill gärna veta namnen på de kamrater som är med på fotografierna som du ser ovan. Simon skriver följande i ett mejl:
- Jag förstår att det här är ett långskott, men har ingen aning om hur jag annars skall bära mig åt. Jag skulle vilja försöka identifiera de som finns med på de bifogade fotografierna. Jag bodde med min mamma och bror i Storuman 89/90 och gick då i förskola med en lärare som hette Ines (tror jag). Har hittat några fotografier från vad jag tror är min födelsedag. Har du/ni någon aning vilka som finns med på bilderna? Det är jag som har blå tröja och pottfrisyr. Vi på bilden är alla födda 1983. Jag förstår verkligen att detta är som att hitta en nål i en höstack, men tänker att jag provar ändå.
Vänliga hälsningar
Simon Larsson, Umeå

Hittills har vi fått reda på att: 1. Marlene Lindqvist   2. Erik Sansell   4. Carl Larsson   5. Magnus Jonsson   6. Erik Persson   7. Lars Holmgren

Känner du igen barnen på fotot får du gärna höra av dig till Storumansajtens Fotoarkiv och berätta vad du vet.
Tack på förhand!


Känner du igen detta fotografi?

Uppdaterad 2019-09-13

En dag kring 1970 var VF´s lokalreporter Brynolf Hedström ute i någon by i Stensele- eller Storumans kommun och plåtade detta par vid en fastighet som vi inte vet var någonstans den var/är belägen. Vet du och kan berätta mer om fotot? Hör av dig till Storumansajtens Fotoarkiv!


Känner du igen dessa damer?

Uppdaterad 2019-07-30

Här har VF´s lokalreporter Brynolf Hedström fångat en trio damer i ett sammanhang som vi inte känner till. Det kan möjligtvis handla om skidåkning på längden. Vi vet inte heller vilket år det är men gissningsvis handlar det om åren kring 1970. Vet du vilka de är? Hör av dig och berätta!


Känner du igen pojkarna?

Uppdaterad 2019-07-20

Detta fotografi har VF´s lokalreporter Brynolf Hedström märkt som "Torget i Lycksele". Det verkar lite underligt när man tittar på fotot och konstaterar att det är tre fotbollsspelare som är huvudpersoner och att man kan skymta granskog i bakgrunden. Du kan kanske hjälpa till att reda ut frågetecknet kring bilden. Har fotografiet någon koppling till Stensele kommun? Hör gärna av dig och berätta!

2019.07.20 Det tog inte många timmar innan vi via facebook fått in namn på fotbollslirarna. Det handlar om kommuncupen när Stensele mötte Lycksele. Året är 1968. Killen i mitten heter Tomas Brännström och han har givetvis Stensele kommuns klubbmärke på tröjan. Killen till vänster heter Ronny Johansson från Åttonträsk, Lycksele. Till höger ser vi Tommy Eikedahl, Lycksele, som berättar att de spelade i kommunserien och gick till final som avgjordes i Vindeln och att Folke Strömdal var en av ledarna.
Vi har ännu inte fått reda på hur matchen slutade eller hur sluttabellen såg ut i kommuncupen 1968. Foto är troligen taget på idrottsplatsen i Lycksele och inte på torget som anteckningen på negativfoldern ger sken av.

(Klipp ur Storumansajtens facebooksida!)


ETT ISHOCKEYLAG 1967

Uppdaterad 2019-03-20

Brynolf Hedström, VF´s lokalreporter i Storuman, tog detta lagfoto 1967. Laget ser inte ut att ha något med Storuman att göra. Omgivningen i bakgrunden ser inte ut att stämma överens med hur det såg ut vid Storumans uterink. Enligt matchtröjan skulle laget ha NIF som lagmärke.

Känner du igen vilket hockeylag det är och kan berätta mer är du VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.

En handfull inlägg på vår facebooksida ger vid hand att hockeylaget på fotot ovan är Norsjö IF anno 1967.
Efter det att fb-sidan Norsjöbornas Nostalgi fått ta del av lagfotot har det ramlat in namn på många av hockeylirarna. Idel Norsjöbor.


FYRA GENERATIONER

Uppdaterad 2019-01-19

Ett fint familjeporträtt fotat av Brynolf Hedström, VF´s lokalreporter i Storuman. Känner du igen detta fotografi och kan berätta mer är du VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.

Via facebook har vi fått veta att det är familjen Mörtsell från Holmsund (Barsele). Det är Ida (4) med barnbarnsbarnet Maria i knäet. Idas dotter heter Rut (1) och hennes barnbarn heter Louise (2).


ETT FOTO FRÅN GUNNARN 1973

Uppdaterad 2018-12-31

Detta är ett fotografi från en sammankomst i Gunnarn 1973. Känner du igen människorna på fotot och kan berätta mer?

Vi har fått ett tips om att det finns de som är synskadade med på fotot och då kan man gissa att denna sammankomst handlar om att lyssna på en ljudinspelning av gissningsvis en bok. Via vår facebooksida har vi fått veta vilka personerna är.

 1. Arvid Holmgren, Balstaberg   2. Viktoria Strindell   3. Edvin Blomqvist, Gunnarn   4. Torsten Berglund, Barsele   5. Anna Holmgren, Balstaberg   6. Ester Blomqvist, Gunnarn


POSTSERVICE

Uppdaterad 2018-11-01

Detta fotografi är taget av Harald Eriksson. En man räknar sedlar och någon form av försändelse ligger på bordet. Vi misstänker att det handlar om ett litet postkontor i kommunen.

KÄNNER DU TILL NÅGOT OM DETTA FOTOGRAFI OCH KAN BERÄTTA MER ÄR DU VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.

●  (1/11 2018) - Nu har vi fått information av Bengt-Ove Åström att fotot är taget på det lokala postkontoret i Åskilje i september 1973. Anledningen till att VK´s lokalreporter Harald Eriksson var på plats var det faktum att kontoret skulle läggas ned den 29 samma månad. Från vänster på fotot ser vi:

1. Seth Mattsson, föreståndare för postkontoret i Åskilje.
2. Arvid Holmgren, Balstaberg
3. Uddo Bjuhr, Pausele
4. Karl-Gustaf Sundkvist, Åskilje
5. Anders Renman, Åskilje. Han var föreståndare på Konsum i Åskilje och var den som drog igång bingoverksamheten i byn på 60-talet. Innan dess var han föreståndare på Konsum i Gunnarn. Anders kom ursprungligen från Blattnicksele.

(Foto från en auktion på Tradera)


I TRAKTEN AV TÄRNABY VÅRVINTERN 1939

Uppdaterad 2018-09-02

Här är ett av Oskar Lönnbergs många foton som han tog med sin kamera under de år han körde postdiligens i Tärnabys fjällvärld. Fyra ungdomar poserar framför fotografen vårvintern 1939. När det gäller Oskar Lönnbergs foton har vi inga som helst noteringar eller annat som beskriver de motiv som han fotograferat. Alla foton i serien är tagna under andra halvan av 1930-talet och de flesta av de vi ser på fotografierna finns inte kvar i jordelivet.

KÄNNER DU TILL NÅGOT OM DETTA FOTOGRAFI OCH KAN BERÄTTA MER ÄR DU VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.


I TRAKTEN AV TÄRNABY SOMMAREN 1938

Uppdaterad 2018-09-02

Här är ett annat av Oskar Lönnbergs många foton som han tog med sin kamera under de år han körde postdiligens i Tärnabys fjällvärld. Det ser ut att vara en familj och några vänner som poserar framför ett timrat hus. Fotot är taget sommaren 1938. När det gäller Oskar Lönnbergs foton har vi inga som helst noteringar eller annat som beskriver de motiv som han fotograferat. Alla foton i serien är tagna under andra halvan av 1930-talet och de flesta av de vi ser på fotografierna finns inte kvar i jordelivet.

KÄNNER DU TILL NÅGOT OM DETTA FOTOGRAFI OCH KAN BERÄTTA MER ÄR DU VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG TILL REDAKTIONEN.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN