STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020  

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

2021


Vecka 8

Uppdaterad 2021.02.22

I år är det 50 år sedan linbanan på Laxfjället i Tärnaby invigdes. VF´s lokalreporter Brynolf Hedström passade på att ta en fotografi av sin kollega på VK, Harald Eriksson, när han intervjuade paret i luckan till grillkiosken som kanske också var biljettlucka till liften. Känner du igen det glada paret som blir intervjuade?


Vecka 7

Uppdaterad 2021.02.15


Vecka 6

Uppdaterad 2021.02.08

Foto är ursprungligen ett vykort

Vi fortsätter på temat GAMLA BILDER och visar ett foto från 1930-talets Storuman. Det är bara 10 år sedan järnvägen drogs in till Storumans samhälle. När fotografen, som vi inte vet vem det är, tagit bilden har han/hon stått på Vallnäsvägen. Hade det varit sommar hade vi sett vattnet i Luspviken, som innan regleringen och innan badsjön anlades, gick ända in till Röbron. På Nygatan ser vi Nils Johanssons mataffär och slakteri (1), Café Du Nord (2) och Lindbergs Skrädderi (3) som under några år på 1960-talet var Märtas Café. På Vallnäsvägen (dåvarande Tärnavägen) ser vi George Stenvalls fastighet (4) som sedermera blev Storumans Hembygdsgård. På fotot ser vi också Viktoriaskolan (5) som brann ner 1970. Storumans Järnvägsstation (6) kan skymtas längst till höger i bild.
På vykortet nedan ser du fastigheterna på Nygatan lite närmare.


Vecka 5

Uppdaterad 2021.02.01

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Så här såg det ut vid Storumans järnvägsområde för drygt 85 år sedan. Fastigheten där Inlandsbanan AB finns idag och en skymt av Järnvägshotellet ser du på fotografiet. Även den nybyggda folkskolan syns i bakgrunden. Hässjor vittnar om att det idkades jordbruk i centrala Storuman.


Vecka 4

Uppdaterad 2021-01-26

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Det är 50 år sedan detta gäng klev ut på trappan vid huvudentrén till kommunhuset och visade upp sig för VF´s lokalreporter Brynolf Hedström. Vi tror att de jobbade på kommunens kansli där chefen hette Bo Lindblad. Han står som nr. 2 på fotot. En dam står tyvärr skymd. Via vår fb-sida har vi fått in alla namn
Ingegärd Söderberg som bor i Köping säger i ett inlägg:

- Mina fd arbetskamrater o chef! Den skymda damen kan vara Anita Norberg som också jobbade där, eller jag själv beroende på när kortet är taget (gjorde min sista arbetsdag där i oktober 1970).

1. Karin Lundgren  2. Bo Lindblad  3. Britt-Louise Persson  4. Ines Vedbring  5. Kristin Torger  6. Solbritt Danielsson


Vecka 3

Uppdaterad 2021-01-19

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Nu har vi hunnit avverka dryga två veckor av det nya året och det som dominerar är covid, snö och kallgrader. En undran man kan ha är hur kallt det var den vinter när häst och körkarl på fotot drog hem ett lass timmer från skogen. Vi vet ju inte det men hästekipaget blev förevigat fyra mil västnordväst om Storuman, närmare bestämt i Strömsund. Vi vet inte heller vilket år detta är men en gissning är några år före eller efter 1970. Nu kanske det ringer en klocka i någon följares huvud. Och om så är fallet ser vi fram emot ett mejl, sms eller ett inlägg på vår facebooksida.

Det tog inte lång stund innan vi via vår facebooksida fick namnet på körkarlen. Samstämmiga röster säger att han som håller i tömmarna heter Erik Pettersson. Han använde sin häst i skogen så sent som 1970 och kanske även flera år senare. Hästen hette PIA och var visst lite ilsken av sig. Vi ser fram emot att få mer information.

Leif Semrén från Storuman kommer mycket väl ihåg denne man och skriver i ett mejl:

Beträffande Erik Pettersson med den fina hästen i Strömsund. Vi som bodde i byn på den tiden kallade honom ”Pettson”. Hans namn var Erik Gösta Herbert Pettersson, född i Bockara Småland. 1918 gifte han sig med Ragnhild Elise Johansson som var född Alfredsson i Strömsund. Som hemmansägare i Strömsund avverkade han timmer och med hästen Pia körde han ner det till Strömsundsavan i Storumansjön. Detta var någon gång i mitten av femtiotalet. Minns även hur ”bitsugen” denna häst var när jag besökte Erik på avlägget där timmret låg uppstaplat. Erik Pettersson ägde senare även en annan häst som hette ”Lilleman” och som var mycket snällare. Erik brukade också hämta foder till sina djur från byar runt omkring Strömsund. ”Profilen” Erik hade en för oss i byn mycket speciell dialekt som vi ungdomar i byn uppmärksammade.


Vecka 2

Uppdaterad 2021-01-12

Fotot är i original svartvitt. Kolorering: Sören Hellqvist

Denna vecka har vi plockat fram ett fotografi ur Brynolf Hedströms negativsamling. Mannen som knäböjer på bryggan heter Gustaf Fackel. Han var född den 3 december 1897. Gustaf hade även Andersson i sitt dopnamn efter sin far som hette Anders Fredrik Eriksson, född 1855 i Sandviken (nuv. Blaiken) i Stensele socken. Gustafs mamma var Märta Katarina Danielsdotter som var född på Vallnäs. Hennes pappa var Daniel Danielsson som var född den 25 februari 1826 på Luspholmen. De barnrikaste släkterna på Vallnäs runt sekelskiftet 1900 hette Andersson och Danielsson.

Gustaf var bland annat med i Frälsningsarméns avdelning i Storuman. Har du något att berätta om denne man och hans gärningar är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


Vecka 1

Uppdaterad 2021-01-07

1969 var det fest på Hotell Toppen i Storuman. För musiken svarade denna orkester som vi inte känner igen eller har namnet på. Känner du igen killarna som spelar upp till dans? En känsla som dyker upp när man ser basisten till vänster är att han kan vara från Vilhelmina.

Red.anm; Via vår facebooksida har vi fått veta att detta är en orkester från Vilhelmina bestående av Ulf Grahn (1), Bengt Forsgren (2), Hans-Gunnar Isaksson (3) och Sten-Ove Bergkvist.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN