STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

STENSELE

Uppdaterad 2023.03.09

Känner du igen detta gäng som gymnastiserar? Ett flertal av våra följare säger att fotografiet är taget i den numera rivna gymnastiksalen vid Stensele skola. Vi vet inte vilket år det är men fotot är garanterat taget i slutet av 1960-talet. Damen (1) till vänster med ljus överdel är troligen den som ledde denna aktivitet. Några namn har kommit in via vår facebooksida:

1. Okänd!    2. Britta Rådström   3. Harriet Sandberg    4. Okänd!    5. Okänd!   6. Okänd!    7. Eila Stenvall   8. Annegrete Stenvall   9. Helga Hörnfalk   10. Okänd!   11. Okänd!


Husmodersgymnastik, eller husmorsgymnastik, är en motionsform som uppstod i Sverige under sent 1930-tal och växte parallellt med husmodersrörelsen under 1940- och 50-talen. Husmodersgymnastiken blev redan tidigt ett samarbete mellan å ena sidan Kooperativa Förbundet (KF) och Gymnastikförbundet. KF var sedan tidigare mycket intresserade av husmödrar som konsumentgrupp och hade förutom lokalföreningar inom Kooperativa Kvinnogillesförbundet även provkök, husmodersavdelning och utgivning av böcker och tidningar särskilt riktade till husmödrar. Gymnastikförbundet såg en möjlighet att nå en målgrupp som annars varit mycket bunden till hemmet och vars tider ofta bestämdes av andra - deras makar och barn.
Källa: KF. Husmorsgymnastik för bättre hälsa. https://kf.se/husmorsgymnastik.


Ringdans brukar dansas till musik . . . och det gjorde det nog även vid detta tillfälle.


Svettigt värre . . .


Här uppvaktas det med blommor och ett kuvert med något bra innehåll. Känner du igen damerna och kan berätta mer?STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN