STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023  

2023


Vecka 4

Uppdaterad 2023.01.23

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

GULDBRÖLLOP I ANKARSUND 1955

   Detta gamla fotografi har vi fått låna av Carl-Axel Nordenberg. Han fotograferade de två paren 1955 i samband med att de firade sina resp. guldbröllop i Ankarsund. Från vänster ser vi Manfred och Erina Sundberg samt Lydia och Robert Edström i kökssoffan hemma hos de förstnämnda.
   Paren gifte sig i Stensele 1905 och färden från Ankarsund ner till Stensele och åter skedde med passagerarbåten Bröt-Anund, som byggts några år dessförinnan. Ofta var det så att om folk i byarna uppefter Uman skulle fira en högtid, t ex barndop, bröllop eller begravning, i Stensele kyrka eller i något annat viktig sammanhang så var det på något sätt status att ta ”Bröt´n” i stället för att åka landvägen med hästskjuts. Bröt-Anund, byggdes av två unga och företagsamma äventyrare från Tåsjö i Ångermanland, Leander Sundberg och hans halvbror Mattias Lindgren.


Vecka 3

Uppdaterad 2023.01.18

ARBETSLAG PÅ KOCKUMS I FORSVIK

Detta fotografi, som i original var i väldigt risigt skick, innehåller en nostalgisk epok när det gäller industrier i Stensele och Storumans kommun. Bilden är förmodligen tagen någon gång på 1970-talet. Det är en eller två damer med på fotot och resten herrar. Känner du igen dem? Hör gärna av dig och berätta!

Via mejl och vår facebooksida har vi fått namn på en del av personerna på fotot. 1. Tommy Sjöberg   4. Klas Kroik   6. Anders Lundsten   8. Erik Persson   9. Rolf Ackemo   12. Erik Nordenberg   13. Ingemar Fransson   17. Karin Westmark   18. Adolf Lindström   19. Otto Eriksson   20. Seth Jonsson   21. Stefan Brandum

SE FLER BILDER FRÅN KOCKUMS I FORSVIK!


Vecka 2

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

VÄGOMLÄGGNING I TÄRNABY

Detta fotografi togs i samband med att vägen genom Tärnaby drogs om. Årtalet är okänt men det torde vara något av åren kring 1970. Kyrkan och siluetten av Ryfjället är två välkända motiv.

SE FLER BILDER!


Vecka 1

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

Årets första "gammbild" är hämtad från driftscentralen i anslutning till TV-masten i Sabotsliden. På fotografiet ser vi Televerkets arbetslag som såg till att TV-sändningen över Storumanområdet fungerade utan störningar. Den första TV-sändningen skulle starta i maj 1961 via en provisorisk TV-mast i Sabotsliden. Av justeringstekniska anledningar blev starten för sändningen fördröjd några veckor och det dröjde en bit in i juni månad innan den första sändningen lades ut för de i Stensele kommun som hade införskaffat en TV-apparat. För 60 år sedan, i december 1962, togs den 326 meter höga permanenta TV-masten i bruk. Den är fortfarande i drift. För att de som bodde i den västra delen av Stensele kommun och även Tärnaområdet skulle få en starkare TV-signal satte Televerket upp en slavsändare på toppen av Ryfjället. Redan innan TV-sändningarna från Storumanmasten togs i drift kunde ett par familjer som hade en TV-apparat i Blaiken få in en hygglig bild via Tåsjömasten.

Vi har nu fått namn på fyra av de fem herrarna på fotot: 1. Stig Abrahamsson   2. Okänd   3. Kalle Salomonsson   4. Åke Stenberg   5. Stig Grahn


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN