STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022  

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

2022


Vecka 3

Uppdaterad 2022.01.17

Fotot är i original svartvitt.

SKIDSKOLA I STENSELE 1971

Skidskoleverksamhet för barn har regelmässigt annordnats i vår kommun genom åren. Här är ett fotografi från 1971 där vi ser några av de barn som fått lära sig konsten att ta sig fram i skidspåren och nu har en avslutning tillsammans med skidskolefröken. Känner du igen dem?


Vecka 2

Uppdaterad 2022.01.10

Fotot är i original svartvitt.

STORHOLMEN 1954

I samband med att regleringen av Umeälven i Stensele kommun planerades fick en fotograf vid namn Sven Hebel i uppdrag att fotografera de landområden som skulle hamna under vattenlinjen när dammarna var fyllda till den nivå som Vattendomstolen gav tillstånd till. Storholmen, en ö i Umeälven i höjd med Långbäck, Strömsund, var ett av de boställen där några byggnader skulle kunna vara i riskzonen när Storumansjön var fylld till högsta vattennivå. Detta foto är en av de 58 bilder som togs vid fotograferingen på Storholmen. Du som har varit på Storholmen eller kanske rent av bott där en gång i tiden känner kanske igen fastigheten och kan berätta mer om hur det var att vara bosatt på en ö i älven. Man kan tänka sig att det var en aning komplicerat att ta sig till och från ön höst och vår då isen inte var bärkraftig nog att färdas på. Hör gärna av dig med din kommentar till fotot.

HÄR KAN DU SE MER FRÅN STORHOLMEN!


Vecka 1

Uppdaterad 2022.01.04

Fotot är i original svartvitt.

BARSELE - EN VY FRÅN OVAN

Du som är i mogen ålder och har haft din uppväxt i Barsele nickar säkert igenkännande när du betraktar detta flygfotografi från, vad vi tror, tidigt 1950-tal. Uppe till höger i bild verkar det vara en butik med en postbuss parkerad på vägen framför. Finns byggnaderna vi ser kvar på samma plats? Vad är din kommentar?

Några kommentarer från vår facebooksida

Malin Hägglund; Alla byggnader står kvar förutom de lilla garaget i vitt, det var Ragnar Granbergs garage (han var åkare), han byggde även huset som står närmast i bild och bodde där till sent 50-tal. Därefter köpte tygförvaltningen huset och det användes som förvaltar bostad. Nuvarande ägare Hannes Kerro och Viktoria Ivebo. Den låga byggnaden nedanför var marktenteri (matställe) och användes under utbyggnadstiden (Barselebergets bygge) 51-57. Lanthandeln hette David lanthandel (först Granbergs efterträdare) och drevs av David och Siri Stenvall, därefter drev Ulla Forman Barsele Livs fram till slutet av 90-talet. Nuvarande ägare Ulla Forsman och Ulf Olsson. Huset i mitten av bilden, ägdes av Holmfrid och Hilda Forsman, nuvarande ägare Sten Forsman. Det röda huset längst bort ägdes av Frits och Elin Forsman, nuvarande ägare Ivan och Ingela Forsman.
Korrigering av Malin; Marktenteriet finns inte längre kvar. Det hus som tygförvaltningen ägde köptes senare av Göte Granberg och han bodde där tillsammans med sin syster Ebba. De ägde huset fram till deras död -10(?) och -17. Därefter köpte Hannes och Viktoria huset.


Wiveca Cohen; I det vita huset närmast bodde förvaltarna i Berget innan Ebba och Göte Granberg köpte det . Det var bl a Bertil Nilsson , Wengborn, Thure Larsson och Axel Danielsson.


Doris Jonsson; De båda röda husen tillhör Forsmans. Den större Ivans och den mindre där Ulla Forsman växte upp är hennes brors Sten-Ottos. Ulla bor i det stora vita huset längst upp till höger det var en affär en gång. Nu är huset rött. Vita huset närmast bor Hannes Kerro i. Varit Ebba och Göte Granberg tidigare.


Åsa Granberg; Det ljusa huset med postbussen framför va den sista affären som fanns i Barsele. Å ägarna till den bor fortfarande kvar där. Bostadshusen som man ser på fotot finns kvar men de e lite ombyggda å ommålade men garaget eller vad det nu e rivet.


Elisabeth Ivarsson; Mina föräldrar Siri och David Stenvall hade affären Davids Lanthandel under 28 år. Vi bodde i lägenheten ovanpå affären.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN