STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


HÄR KAN DU SE TIDIGARE ÅRS GAMMBILDER


2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023  

2023


Vecka 12

Uppdaterad 2023.03.20

MUSIK PÅ FOLKETS HUS I STORUMAN 1965

När Storumans Hantverksförening hade årsmöte med efterföljande fest på Folkets Hus i Storuman den 21 maj 1965 var det dessa musikanter som stod för underhållning och dansmusik. Sittande med dragspel till vänster är plåtslagaren Hugo Fredriksson. Vilka de övriga musikanterna är vet vi ännu inte, men gissningsvis kan dragspelaren till höger vara en Sandbergare. Gitarristen i gänget ser ut att vara den som stod för sånginslagen. Mikrofonen och den rörbestyckad förstärkaren var säkerligen inhyrd från Wallströms Radio och Musik som fanns i gatuplanet på Skolgatan 10. Givetvis hade man även en högtalare på scenkanten. När musikanterna inte var på scenen dansade man till musik från en rullbandspelare.
Årsmötet som föregick festen hölls i biosalongen. Känner du igen herrarna och kan berätta mer är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


Vecka 11

Uppdaterad 2023.03.14

(Fotot är i original svartvitt!)

EGNAHEMSBYGGE I STORUMAN SEPTEMBER 1973

I början av 1970-talet blev det bestämt att det skulle byggas egnahem på Stenseleberget. Detta fototgrafi är enligt uppgifter vi fått via mejl och facebook taget vid nuvarande korsning Höjdvägen/Hammarvägen.


Vecka 10

Uppdaterad 2023.03.06

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

HUSMODERSGYMNASTIK I STENSELE

Känner du igen detta gäng som gymnastiserar? Enligt en uppgift vi fått är platsen den gamla gymnastiksalen vid Stensele skola. Vi vet inte vilket år det är, men fotot är garanterat taget i slutet av 1960-talet. Några namn har kommit in via vår facebooksida:

2. Britta Rådström   3. Harriet Sandberg   7. Eila Stenvall   8. Annegrete Stenvall   9. Helga Hörnfalk


Vecka 9

Uppdaterad 2023.02.27

(Fotot är i original svartvitt!)

KYRKBERG ELLER BLAIKEN? SVARET ÄR UMNÄS!

Vi har inga data kring detta fotografi men eftersom bilden finns i ett album hos en som har anor från Kyrkberg antog vi att fastigheterna vi ser är belägna där. Våra följare på facebook har stenkoll på det mesta och berättar i inlägg att det vi ser är GAMLA SKOLAN I UMNÄS.

Lotten Semrén kommenterar: – Huset till vänster är skolan och i mitten lärarbostad. Det tredje huset var ett elevhem för elever som hade en lång väg till skolan. Där serverades även skollunchen.

Gunni Fjellström säger: – Stora huset till höger, som var ombyggt till hotell, brann den här dagen för fyra år sedan.

Tage Persson berättar: – Jag minns när det var dags att tillsammans med min mor att sätta sig i bussen till skolstart 1:a klass. Det blev ett år till. Finns kanske flera som minns och berättar något. Flera av mina syskon gick där med boende på internatet. Även om man saknade hemmet så fann jag mig till rätta med andra som var i samma situation. Vi kunde i alla fall komma hem de flesta helgerna. – Finns många minnen därifrån. Maten var nog bra, men har inte ätit korintsås sedan dess...


Vecka 8

Uppdaterad 2023.02.23

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

(Fotot är i original svartvitt!)

KURS I HEMTEKNIK

Detta fotografi påminner om de kurser som elever vid Centralskolan i Storuman fick gå efter att ha avslutat 7:e klass i folkskolan. Kursen som i första hand var avsedd för flickor kallades av eleverna för "skolkök". Killarna fick motsvarande utbildning men då handlade det om träslöjd. Vad säger du om detta fotografi? Har du någon kommentar så vill vi gärna höra den!

1. Barbro Rönnholm   2. Kristina Ahlenius   4. Britt-Inger Lindholm   5. Eva Isberg   6. Annika Mörtsell   8. Kerstin Bertilsson   9. Gull-Brith Wiklund   10. Karin Ryttander   11. Lena Fransson   12. Kerstin Fredriksson   13. Kerstin Holgersson   14. Eva Hansson


Vecka 7

Uppdaterad 2023.02.20

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

(Fotot är i original svartvitt!)

UNGDOMSSKIDSKOLA 1971

Ett gäng unga blivande utförsåkare har samlats uppe vid skidstugan för att lära sig konsten att på ett säkert sätt ta sig utför pisterna i slalombacken intill. Den som höll i lektionen denna dag var Birgitta Mellström (12) som tidigare hade tävlat för Fjällvinden IK. Bakom henne står Stig Barrsten (13) med skidorna på. Känner du igen någon av de andra deltagarna? Hör gärna av dig och berätta!

8. Robert Sundin   9. Peder Hopstadius   10. Tony Jonsson?   12. Birgitta Mellström  13. Stig Barrsten


Vecka 6

Uppdaterad 2023.02.06

GRILL 79

Vi hittade några tidningsklipp som påminner om en epok som startades av Viola Ludvigsson i Storuman på 1970-talet.

SE MER!


Vecka 5

Uppdaterad 2023.01.30

KONSUMS SNABBKÖP I GUNNARN

Ett fotografi som minner om "Gunnarn förr i ti´n". Då fanns det flera butiker och serviceinrättningar i byn. På fotot ser vi en av de butiker som sålde livsmedel. Hör gärna av dig och berätta för oss vad som rör sig i ditt huvud när du ser detta fotografi!

HÄR SER DU FLER BILDER FRÅN GUNNARN 1966!


Vecka 4

Uppdaterad 2023.01.23

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

GULDBRÖLLOP I ANKARSUND 1955

   Detta gamla fotografi har vi fått låna av Carl-Axel Nordenberg. Han fotograferade de två paren 1955 i samband med att de firade sina resp. guldbröllop i Ankarsund. Från vänster ser vi Manfred och Erina Sundberg samt Lydia och Robert Edström i kökssoffan hemma hos de förstnämnda.
   Paren gifte sig i Stensele 1905 och färden från Ankarsund ner till Stensele och åter skedde med passagerarbåten Bröt-Anund, som byggts några år dessförinnan. Ofta var det så att om folk i byarna uppefter Uman skulle fira en högtid, t ex barndop, bröllop eller begravning, i Stensele kyrka eller i något annat viktig sammanhang så var det på något sätt status att ta ”Bröt´n” i stället för att åka landvägen med hästskjuts. Bröt-Anund, byggdes av två unga och företagsamma äventyrare från Tåsjö i Ångermanland, Leander Sundberg och hans halvbror Mattias Lindgren.


Vecka 3

Uppdaterad 2023.01.18

ARBETSLAG PÅ KOCKUMS I FORSVIK

Detta fotografi, som i original var i väldigt risigt skick, innehåller en nostalgisk epok när det gäller industrier i Stensele och Storumans kommun. Bilden är förmodligen tagen någon gång på 1970-talet. Det är en eller två damer med på fotot och resten herrar. Känner du igen dem? Hör gärna av dig och berätta!

Via mejl och vår facebooksida har vi fått namn på en del av personerna på fotot. 1. Tommy Sjöberg   4. Klas Kroik   5. Alfon Valfridsson   6. Anders Lundsten   8. Erik Persson   9. Rolf Ackemo   12. Erik Nordenberg   13. Ingemar Fransson   17. Karin Westmark   18. Adolf Lindström   19. Otto Eriksson   20. Seth Jonsson   21. Stefan Brandum

SE FLER BILDER FRÅN KOCKUMS I FORSVIK!


Vecka 2

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

VÄGOMLÄGGNING I TÄRNABY

Detta fotografi togs i samband med att vägen genom Tärnaby drogs om. Årtalet är okänt men det torde vara något av åren kring 1970. Kyrkan och siluetten av Ryfjället är två välkända motiv.

SE FLER BILDER!


Vecka 1

Uppdaterad 2023.01.09

(Fotot är i original svartvitt!)

Årets första "gammbild" är hämtad från driftscentralen i anslutning till TV-masten i Sabotsliden. På fotografiet ser vi Televerkets arbetslag som såg till att TV-sändningen över Storumanområdet fungerade utan störningar. Den första TV-sändningen skulle starta i maj 1961 via en provisorisk TV-mast i Sabotsliden. Av justeringstekniska anledningar blev starten för sändningen fördröjd några veckor och det dröjde en bit in i juni månad innan den första sändningen lades ut för de i Stensele kommun som hade införskaffat en TV-apparat. För 60 år sedan, i december 1962, togs den 326 meter höga permanenta TV-masten i bruk. Den är fortfarande i drift. För att de som bodde i den västra delen av Stensele kommun och även Tärnaområdet skulle få en starkare TV-signal satte Televerket upp en slavsändare på toppen av Ryfjället. Redan innan TV-sändningarna från Storumanmasten togs i drift kunde ett par familjer som hade en TV-apparat i Blaiken få in en hygglig bild via Tåsjömasten.

Vi har nu fått namn på fyra av de fem herrarna på fotot: 1. Stig Abrahamsson   2. Okänd   3. Kalle Salomonsson   4. Åke Stenberg   5. Stig Grahn


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN