Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Klassfoton / Vallnäs Skogsbruksskola

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2018-07-27

INFO OM SKOLAN

Denna skola byggdes 1959 och 1960 och fick namnet "Vallnäs Centrala Skogsbruksskola". Innan dess bedrev man odlingar på Saljesnäset under namnet "Vallnäs Plantskola" (se bild längre ned i länken!). Innan skolan lades ned bytte man namn till "Storumans Skogsvårdsskola".
 

Vallnäs Skogsbruksskola 1973

Rektor Folke Andersson omgiven av lärare och elever vid Vallnäs Skogbruksskola 1973. Klädmodet verkar på vissa håll ha hängt kvar sedan "flower power"-epoken 1967 med utsvängda byxor i skarpa färger.
Hör av dig om du vet mera om klassfotot!
Nu börjar det ramla in namn. Gullveig Wiklund, Simon Albertsson och Gunnar Hjernestam känner igen en del som vi nu namngivit. Några av dessa är Kurt Stenlund, Lomselenäs, Leif Andersson, Ensamheten, Torbjörn Lundmark, Jakobslund (Malå kommun), Tom Olsson, Lycksele, Östen Gradin, Tväråträsk, Stefan Dahlgren, Storuman och Thomas Lövgren, Fredrika.
●  (18/1 2012) Östen Gradin (1-10) boende i Blåviksjön har meljat in och namngivit de resterande. Tack för det!

 

Vallnäs Skogsbruksskola 1973

Kommer du ihåg denna klass? Eller gick du rent av på "Skogis" 1973? Då kanske du kommer ihåg dessa elever och kan hjälpa till med identifiering. Många av eleverna kom "utifrån" och bodde på "Skogis" som också var ett fullvärdigt skolinternat.
Hör av dig om du vet mera om klassfotot!
● Mikael Mannberg (2-20) som står längst till höger i övre raden har mejlat in och namngivit samtliga klasskamrater på detta fotografi. Han berättar också att Tomas Lindström saknas på kortet. Mången tack till dig Mikael!
 

Vallnäs Skogsbruksskola 1973

En mindre samling utanför "Skogis". På bänken sitter bl.a. skolans rektor Folke Andersson (7) omgiven av elever och läraren Bo Kristiansson (8). Alla elever är identifierade. Använd muspekaren på resp. ansikte!
●  (22/10 2012) Sven Stenwall (5), som sitter längst till vänster, har identifierat samtliga elever och lärare på detta klasskort. Saknas på kortet gör Sverker Rönnholm, Medelås och Jan Folkesson, Lycksele.
 


 

Skogsbruksskolan 1968 NYTT!
Uppdaterad 2018-07-19

Avgångsklassen på Skogsbruksskolan våren 1968 tillsammans med rektor Folke Andersson som sitter trea från vänster. Till vänster om Folke sitter läraren Lindberg, vars förnamn vi inte vet. De övriga har vi inte kläm på vilka de är.
 

Rektor Folke Andersson (3:a från vänster) och läraren Bo Kristiansson (4:a från vänster) omgivna av fyra ännu inte identifierade avgångselever.
 
Övningskran på Skogsbruksskolan 1968
 

Fotografiet är i original svartvitt men har kolorerats digitalt av Sören Hellqvist!

I slutet av 1960-talet installerade man tre övningskranar på området vid Skogsbruksskolan på Vallnäs. Här ser vi en av dessa kranar. De stod på betongfundament och drevs med elström. Här lärde sig eleverna att lasta kvistade trädstammar på den lastvagn som står framför kranen. Skördare och skotare hade ännu inte gjort sitt intåg i skogsbruket. Det var fortfarande manuellt arbete med motorsåg i skogen som gällde. Mannen som sitter i övningskranen är Bertil Mörtsell från Rönnäs. Den andre mannen är fortfarande okänd.
 

Vallnäs Skogsbruksskola 1967

Skogsbruksskolan 1967 med rektor Folke Andersson sittandes i mitten med läraren Bo Kristiansson till vänster om sig. Har du namnuppgifter på de övriga hör du av dig till redaktionen, eller hur!
 
●  (19/12 2015) Eva-Maria Lidström känner igen sin släkting Bo-Rune Nilsson (10) på fotot. Han bodde då i Vilhelmina men är numera bosatt i Lycksele. /Tack Eva-Maria!
 

Vallnäs Skogsbruksskola juni 1966
 

Detta klasskort är från "Skogis" på Vallnäs i Storuman. Christer Carlsson (nr. 12 på fotot) i Sävar har hört av sig och berättar att han fick två fina år i Storuman, 1966 och 1967. Han har dessutom bidragit med namn på de flesta av sina klasskamrater.
●  (13/10 2014) Håkan Grahn (8) har kompletterat fotot med 7 identifieringar. /Tack!
Nu saknas bara förnamnet på läraren Lindberg (25).

 

SALJESNÄSET PÅ 1950-TALET

Fotot ur Sölve Hedins familjesamling

Här ser du delar av de åkrar på Saljesnäset som Vallnäs Plantskola använde sig av när man utbildade elever i konsten att odla spannmål och potatis samt hur man planterar olika typer av skog. Många av de lärkträd som man numera hittar på Vallnäs härstammar från denna tid. Detta var innan 1959 då Vallnäs Skogsbruksskola byggdes på andra sidan Tärnavägen. I det stora huset närmast bodde familjen Eskil och Sonja Hedin. I huset bortom bodde pastor Freidwall och hans familj. Förutom "Lill-Johans stuga" var dessa de enda bostadshus på Saljesnäset fram till början av 1970-talet då Storumans kommun började exploatera även denna del av yttre Vallnäs.
 

Ett nytt foto 60 år senare ger vid hand att inget är sig likt från förr på Saljesnäset. Hedins fastighet har fått ett exteriört lyft och är den enda byggnad som står kvar på ursprunglig plats. Den gamla infarten från Blå Vägen finns inte kvar.
 

När Saljesnäset exploaterades i början av 1980-talet förberedde Storumans kommun ytterligare ett 20-tal tomter till försäljning än de som blev bebyggda. Är det någon som vet vad "Saljes" betyder eller varifrån det kommer? Hör gärna av dig och berätta om du har en teori.
 


© Storumansajten.se