STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:


Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.Uppdaterad 2023.03.10

(Fotot är i original svartvitt!)

FÖRSTA SPADTAGET

Första spadtaget tas för att manifestera starten av ett nytt fastighetsbygge vid Röbro på Vallnäs i Storuman. Året är 1962. Det var företagen Bil-Safo, Svensk Bilprovning, Bilfrakt och en BP-mack som skulle vara de första hyresgästerna. Den som håller i spaden är kommunalrådet Eskil Andersson (S) från Storuman. När han inte var engagerad inom politiken jobbade han som lokförare vid SJ i Storuman. Mannen till vänster heter Per Forsberg och kom från Volvo i Östersund för att som delägare jobba som chef och bilförsäljare i företaget Bil-Safo. I bakgrunden ser vi den då nybyggda yrkesskolan som förutom svets- och fordonslinjer hade kamerala utbildningar inom handel och kontor samt en hemteknisk utbildningslinje.


Här visar Volvos representant Per Forsberg (till höger i bild) en modell av Bil-Safo*, d.v.s. den byggnad som idag kallas för Röbrofortet. Mannen till vänster heter Sven-Ola Sandberg från Lycksele. Företaget ägdes av Sandberg och Forsberg. *SAFO kommer ur deras efternamn SAndberg och FOrsberg.


Entreprenör för bygget var byggfirman Rönnholm & Söner.


Rönnholm & Söner, ett byggföretag i Storuman, bygger Bil-Safo vid Röbro. Fotot är taget den 18 december 1964. Till vänster ser vi Algot Walfridsson och med keps i mitten ser vi byggmästare Yngve Rönnholm från Storuman. Hans son Bernt har kollat in dessa bilder och intygar både årtal och identifieringar.
Här hänger man upp en av 25 betongbalkar som var och en mäter 16,6 meter och väger 7,5 ton. Taket på AB Bil-Safos verkstadsanläggning har en yta på 2400 kvadratmeter. Den 1:a juni 1965 var det tänkt att bygget skulle stå klar.Bensinpumparna är på plats och Bilfrakts neonskylt är uppsatt på taket.Bygget börjar ta form även inomhus. Kontors- och verkstadsytor har inretts och invigningen är nära förestående. Mannen på den högra bilden är Per Forsberg som också var den som blev chef för Bil-Safo i Storuman. De på det vänstra fotot vet vi ännu inte vilka de är.Storumans Lastbilscentral hade tidigare sitt kontor och beställningscentral på nedervåningen i Hugo Anderssons bostadshus med adress Bondevägen 5 i Storuman. I samband med flytten till det nya Bil-Safo bygget slogs företaget ihop med Bilfrakt. På fotot ser vi Hugo Andersson, som var den som höll i trådarna, i full färd med att per telefon dirigera en grustransport till en kund. Damen som antecknar är Dolly Rönnholm från Storuman.


Är det någon som vet vad detta var för anordning?
Vi har fått ett tips att detta är en "tvättmaskin" där smutsiga motor- och bildelar görs rena.


Per Forsberg står i bilverkstaden och har funderingar över verksamheten.


Här har bilförsäljaren Per Forsberg en kund som funderar på att köpa en fabriksny Volvo Amazon.


Svea Edlund har nu blivit ägare till en fabriksny Volvo Amazon och får en blombukett av säljare Per Forsberg.


Med ett stort leende konstaterar Svea Edlund att hon nu äger en splitter ny Volvo Amazon av 1964 års modell.Det putsades och fejades dagarna innan invigningen.


I maj 1965 invigdes Bil-Safo huset. All personal som var anställda i de olika företagen som flyttat in i det nya fastigheten ställde upp framför fotografen för en gruppbild.


Förutom Per Forsberg som står längst fram i mitten (13), vilka känner du igen? Skicka gärna ett mejl och berätta!

Via mejl och facebook har vi fått följande namn:

2. Rune Viklund   3. Ann-Britt Sundquist   5. Walter Reichler   6. Bengt Berg.   7. Åke Gavelin   8. Annika Nilsson   9. Rolf Johansson   11. Evald Grundström   12. Lars-Göran Edström   13. Per Forsberg   18. Johan Persson   19. Abner Söderlind   21. Ove Persson  22. Jonny Svedesjö   23. Alvar Berglund


I Bil-Safos utrymmen fanns det även en cafeteria där man kunde ta en fika med mackor och dopp. Bilfrakt var ett annat företag som hade sitt kontor mellan Bil-Safo och BP-macken. I den bakre delen av byggnaden flyttade Svensk Bilprovning in 1965. Är det någon som vet var Bilprovningen höll till tidigare?


Bilprovningen flyttade som sagt in i nya lokaler 1965. Mannen till vänster är förmodligen ägaren av den bil som håller på att besiktigas. Mannen i mitten är Sten Sigfridsson från Lycksele. Han var anställd som bilprovare på företaget i Storuman. Mannen till höger är troligen också en anställd vid stationen i Storuman.


Mannen som står tvåa från höger är Johan Persson från Storuman. Övriga vet vi ännu inte vilke de är. Genom glasrutan till höger syns en av de vattenfallsbostäder som på 70-talet ersattes av nya byggnader på Röbrostigen.


Det är nog inte många som har kvar sina bilbesiktningsprotokoll från 1960-talet. Men Bertil Jungehall från Gunnarn har kvar intyget från AB Svensk Bilprovning samma år som verksamheten startade i Storuman.Nya Volvo Amazon av 1966 års modell presenterades på Bil-Safo i Storuman i samband med invigningen. Två bilförsäljare stoltserar vid den nya bilmodellen. En kombiversion kan man se inne i bilsalongen. Per Forsberg står till höger om bilen. Vem är den andra försäljaren?


1966 lanserade Volvo den nya 140-serien. Våren 1967 lanserades Volvo 142 som var en två-dörrars version med en sportigare inredning än modellen med fyra dörrar (144) och kombimodellen (145). På bilden visar Per Forsberg upp en Volvo 142 vid Bil-Safo i Storuman. Året är 1967.


Här har Per Forsberg kört upp den fabriksnya Volvon av modell 142 till Utsikten på Stenseleberget i Storuman.


Slutligen ett par foton som visar hur det såg ut vid Röbrofortet 2011.


Hör gärna av dig om du har något att berätta om det som hände runt Bil-Safo i Storuman!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN