STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Här samlar vi fotografier som är tagna i byarna första halvan av förra seklet.

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Avslutning Söndagsskola i Norrberg 1921

Uppdaterad 2021.10.30

Fotografen är okänd! Fotot är hämtat ur Rolf Erikssons bildsamling som vi fått låna av Göran Johansson, Storuman.

Det är söndagsskoleavslutning i Norrberg. Året är 1921 och samtliga är identifierade. Namnen är utskriva under delförstoringarna.

HÄR kan du se delförstoringar!


Kort från Barsele 1909

Uppdaterad 2020.04.24

Fotografen är okänd!

Majken Fransson har hittat ett gammalt kort hemma hos sina föräldrar i Barsele. Det enda hon med säkerhet vet är att Sara Stenvall och hennes son Agaton finns med på fotografiet. David Stenvall från Barsele säger att kortet är taget vid "Kullerråka", ett ställe som låg/ligger nära ingången till berget där Kurt Stenvall har sin verksamhet. Fotografen har valt en ovanlig plats för fotografering. Baktanken var nog att kunna utnyttja den kuperade terrängen för att få med alla ansikten. Bilden är förmodligen tagen några år efter millenniumskiftet år 1900 då Agaton var i de yngre tonåren.
Totalt har vi fått in 39 identifieringar, d.v.s. mer än hälften av alla på fotografiet. Det är helt suveränt med tanke på att fotot är över ett hundra år gammalt.

Här ser du Sara till vänster i ett klipp från det stora fotot. Killen till höger heter Seth Stenvall. Sara var född den 5 februari 1866 och dog den 31 december 1962 innan hon hunnit fylla 97 år. Hon hade gästgivaregården i Barsele. Hennes son Agaton blev när han växte upp en av "kraftkarlarna" i Barsele. Han var storväxt och stark som en oxe. Han var född 1891 och dog 1976.
David Stenvall från Barsele har tillsammans med sin son Lars studerat fotot och namngivit 28 av de 70 som är med på bilden.

HÄR kan du se delförstoringar!


Kort från Kaskeluokt 1918

Uppdaterad 2020.04.24

Fotografen är okänd!

Detta fotografi är taget i Kaskeluokt för dryga 100 år sedan. Av de 92 personerna som är samlade på fotot är det bara 26 som ännu inte är namngivna. Vi har fått stor hjälp av en folklivsforskare från Uppsala och som var bördig från Storuman, med att jämföra inkomna persondata med de data som finns att hämta i kyrkoarkiven.

Här kan du se delförstoringar!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN