STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Den 12 juli 1973 brann det rejält i Storuman. Det var Bröderna Sundströms verkstadsbyggnad vid Luspgränd som av någon anledning fattade eld. Det fanns en hel del gastuber förvarade i lokalen och de utgjorde givetvis en stor explosionsrisk. Det sägs att tuber som exploderade i hettan landade ända ute på Vallnäs. Det kanske inte stämmer men brandförsvaret hade givetvis fullt upp med att begränsa branden så att inte bostadshus som låg intill brandområdet i början av Sågnäset också fattade eld.
I april 2015 fick redaktionen ett mejl från Sören Weiss, Köpenhamn. Han skriver följande:

Jag skriver till dig eftersom jag ärvt några bilder från en avliden fotograf på den danska radion. I hans arkiv hittade jag diabilder från branden i Storuman den 12 juli 1973. Det ser ut som det var en mycket våldsam brand som ödelade många byggnader. Jag vill göra bilderna tillgängliga för dig och du är fri att använda dem för historiskt ändamål.
Med venlig hilsen
Søren Weiss
København

Längst ner på sidan kan du läsa om upplevda minnen från branden


Det sägs att ett garage intill som ägdes av Ivar Byström fick en ordentlig känning av hettan från branden. I garaget stod en veteranbil som blev i stort sett obrukbar efter branden.


Vägen där polisbilen står är Luspgränd.


Vy från nya båthamnen i Luspviken mot Sågnäset och brandplatsen.
Kommer du ihåg denna brand 1973? Hör av dig och berätta!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN