STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Uppdaterad 2018-06-04


En bilcortege passerar förbi HSB-husen och Mannbergs Konditori på Lyckselevägen (nuv. Blå Vägen). DKW, Ford Zephyr, Saab 93, VW Bubbla, Volvo PV 544 är några av de bilmodeller som rullar förbi. Några har plakat på taket med slagord och paroller som brukar höra till 1:a maj demonstrationer.En Volvo Amazon med tratthögtalare på taket basunerar ut ett budskap som uppmanar alla att gå med i det demonstrationståg som inom kort kommer att starta vid Folkets Hus i Storuman.


(Fotot är kolorerat!)

Bilkortegen fortsätter på Lyckselevägen förbi Realskolan och brandstationen. I förgrunden ser vi den byggnad där gymnastiksalen var inrymd. Vaktmästarbostaden är den lilla byggnad som syns vid bortre gaveln av gymnastikbyggnaden.


Här startar socialdemokraternas demonstrationståg från Folkets Hus på Materialvägen. De är i korsningen som är en cirkulationsplats idag. Till höger ser vi en del av det som då var en yrkesskola.Järnvägsövergången vid Nilssons Fotoaffär har snart hundra år på nacken. Nästan lika gammal är fastigheten där fotograf Carl-Oskar Nilsson hade sin butik och ateljé samt den fastighet på andra sidan Vallnäsvägen som på 1950-talet blev Viktoriaskolan. Den observante ser att det fortfarande var vänstertrafik som gällde 1966.


Centrum i Storuman som det såg ut 1966. Konsumhallen invigdes 1961 då byggnaden stod klar. Vi ser även att Västerbottens Folkblad och Sparbanken hade förlagt sin verksamhet i samma fastighet. Hotellet, som då ägdes och drevs av Harry Molin, var ett annex till det klassiska Järnvägshotellet som ligger bakom byggnaden.


Här passerar demonstrationståget Storumans kommunalhus som vid denna tid även huserade polis och tingsrätt.


Socialdemokraternas förstamajtal hölls i realskolans aula.
Kristen Demokratisk Samling (KDS) hade ett eget demonstrationståg som följde samma rutt.

HÄR kan du se bilder från KDS demonstrationståg!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN