STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN
Du är här:
Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.
Uppdaterad 2018-03-10
Det är den 22 oktober 1960 och läkaren Poul Gerhard Sivertsen (1905-1995) sitter vid sitt skrivbord i lägenheten ovanpå distriktsläkarmottagningen i Storuman. Han och hans fru Kirsten flyttade från Danmark till Sverige 1950. Han jobbade som läkare i Flen, Vänersborg och Porjus innan han 1953 tog anställning som läkare vid Stensele sjukstuga.
Red. amn; Det finns väldigt lite fakta och information att tillgå när det gäller doktor Sivertsens anställning som läkare i Stensele kommun. Dr. Torsten Suwe jobbade som läkare i kommunen 1949 till 1959, d.v.s. 7 år samtidigt med dr. Sivertsen. Dr. Gunnar Rydberg tog anställning och ersatte dr. Suwe som provinsialläkare 1959. Det verkar vara något som felar när man i en dansk krönika om familjen Von Tangen Sivertsen kan läsa att Poul Gerhard Sivertsen flyttade tillbaks till Danmark från Storuman 1958 och det fakta att fotografen Carl-Oskar Nilsson tog bilder av Dr. Sivertsen i full tjänstgöring på Stensele sjukstuga 1960.
Av Thomas Notini från Lidingö har vi fått veta följande:
– Hej,! Jag fann bilder på dr. Poul Gerhard Sivertsen och hans hustru Kirsten på er hemsida och kan komplettera med uppgiften, att dr Sivertsen var verksam som läkare i Vadstena under 1960-talet. Först som provinsialläkare och senare som läkare vid S:ta Birgittas sjukhus (psykiatriskt sjukhus). Han torde ha flyttat från Vadstena c:a 1968, då troligen tillbaka till hemlandet Danmark. Mina föräldrar, som bodde i Vadstena 1965-1969, umgicks med Siverstens under en del av denna tid.
Fru Kirsten Sivertsen vid sitt skrivbord i lägenheten ovanpå dåvarande distriktsläkarmottagningen på Lyckselevägen, nuvarande Blå Vägen 244.
Gerhard Sivertsen sitter vid en flygel hemma i sin bostad.
Dr. Sivertsen på sitt kontor på sjukstugan i Stensele. Ordning och reda ser ut att vara ett ledord på arbetsplatsen.
I väntrummet sitter det mödrar med sina barn och väntar på sin tur att få komma in till läkare och sköterska. Det är förmodligen fler barn än normalt i väntrummet vilket gör att vi misstänker att denna måndag är en speciell dag för barn på sjukstugan. Nedan kan du se delförstoringar på fotot om du vill titta närmare på vilka som befinner sig i väntrummet.
DELFÖRSTORING 1
På fotot ser vi Aline Abrahamsson (1), Gunnar Abrahamsson (2), Håkan Abrahamsson (3), Ann-Marie Mörtsell (8), Lennart Mörtsell (9) och Karin Mörtsell (10). Övriga har vi inte hamn på.
DELFÖRSTORING 2
På denna delförstoring har vi inga identifieringar. Kanske du kan hjälpa till?
En tidstypisk bild av sjukvården för dryga 50 år sedan. Det modernaste på mottagningen ser ut att vara telefonen bredvid sköterskan.
En fråga till er som vet en del om synundersökning: Har bokstäverna i ljuslådan, typ den som man ser på väggen bredvid fönstret, alltid haft samma bokstavskombinationer i förhållande till bokstavsstorleken eller har det ingen betydelse i vilken ordning bokstäverna ligger? Använder man den typen av synundersökning än i dag?