Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Granbergs Oljetransport AB

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Denna lastbil av modell Scania Vabis L55 verkar vara splitter ny. Det var kanske därför som åkeriägaren kontaktade fotografen C-O Nilsson på Nilssons Foto för att föreviga nyinköpet. Kan platsen vara i korsningen Vallnäsvägen och Lokgränd, d.v.s. infarten till campingen och vidare mot lokstallarna? I så fall är det den gamla hembygdsgården vi ser till höger i bild.
- Chauffören som sitter i lastbilen heter Gustav Stenmark och han är min svåger, säger Lennart Granberg, Umeå, i ett mejl till redaktionen.
 

Det är tydligt att denna lastbil transporterar eldfarligt gods i form av bensin.
 

Ett stilfullt foto som förkunnar att lastbilen tillhör åkeriet Granbergs Oljetransport AB ...
 

... eller vad står det egentligen på den stripade dörren. GRANBERS OLJETRANSPORT AB står det faktiskt i trycket. Visst, det är korrekt dialektalt talspråk, men frågan är om det är en medveten felstavning eller om åkeriägaren faktiskt heter Granber eller om det helt enkel är en omedveten felstavning! Vad tror du?

Lennart Granberg, Umeå, har kollat upp detta med "stripningen" av lastbilen och säger att detta gjordes i Vilhelmina. Felet upptäcktes tämligen omgående, dock inte innan fotograferingen. Lastbilen "stripades" om och allt blev rätt till slut.
 

Detta hittade Jan Sandgren vid en slagning på internet. Aktiebolaget verkar fortfarande finnas registrerat men saknar verksamhet.
Nu kan vi slå fast att det är en rejäl, men kul, omedveten felstavning på den "stripade" dörren.

 

 

Ragnar Granberg (1904-1971) bodde i Storuman på Järnvägsgatan 12 tillsammans med sin fru Irma Granberg (1914-1981). De var båda firmatecknare för aktiebolaget tillsammans med mågen Gustav Stenmark, född 1932.
 

Till höger ser vi Ragnar och Irma Granberg på ett fotografi taget av Harald Eriksson 1971.
 

Hör av dig till redaktionen om du har mer information!
 


© Storumansajten.se