STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


11 december 1961

Axel Lindström 1903 - 1978


Här ser vi några tidstypiska fordon år 1961. Dessa var uppställda på en parkeringsplats intill butiken "Lindströms Cykel & Sport" som låg på Skolgatan 14. Gunnar Lindström, son till Axel Lindström, berättar att den avkortade lastbilen är en "EPA-traktor" som användes just som traktor.


Lite fakta om butiken

Hjalmar Johansson, gift med en dotter till Elin Petronella Bredén, startade 1934 en sportaffär "Monark Velocipeder" på Skolgatan 14. Affären såldes efter några år till Gottfrid Johansson som drev rörelsen under namnet "Gottes Cykel & Sport". Hösten 1946 köpte Axel Lindström företaget som då får butiksnamnet "Lindströms Cykel & Sport". Axel utvecklade företaget till att även omfatta motorcyklar och bilar. Försäljningen tog ordentlig fart efter andra världskrigets slut. 1947 och fram till 1948 bedrev Hugo Fredriksson en motorcykelverkstad i fastighetens källarplan. Senare anställdes Johan Bjur som serviceman för motorcykelavdelningen. Denne Johan Bjur startade 1961 en egen verkstad med Saab som specialitet på industriområdet vid Materialvägen i Storuman. Johan fick dock arbeta vidare hos Axel när det inte fanns tillräckligt med jobb på Saabverkstaden. Axel Lindström blev återförsäljare för Mercedes och han räknades som en av landets duktigaste bilförsäljare.
Hasse Evertsson anställdes som serviceman för Mercedes. 1976 drabbades butiken av en brand och fastigheten blev i det närmaste totalförstörd. Sportaffären flyttade då till verkstaden för bilar och cyklar. Efter branden tog Hasse Evertsson över Mercedesverkstaden och flyttade den till hantverkshuset vid utfarten mot Stensele.
(Källa: Från Luspen till Storuman)


Här står Axel Lindström och dottern Barbro bredvid varsin bil. Det är Mercedes som gäller för Axel medan dottern föredrar lite sportigare stil. Bilen längst till höger, DKV (Dampf Kraft Wagen), var en vanlig syn i början på 1960-talet. I bakgrunden ser vi ett av de nybyggda HSB-husen på Lyckselevägen (nuv. Blå Vägen) och till höger Cityhuset där butikerna Widéns Färg och Sandins Snabbköp fanns liksom Handelsbanken.


Här en bild från annan vinkel. Notera de små byggnaderna ovanför muren bakom bilarna. Enligt en uppgift vi fått ta del av är den ena byggnaden ett uthus tillhörande Elin Bredéns pensionat och det andra kallades i folkmun för "Blomster Petterssons".


Bilen som Axel Lindström lägger sin högernäve på verkar vara en splitter ny Mercedes 190 bensin eller diesel som ännu inte fått någon ägare. Gunnar Lindström berättar vidare att den bil som Barbro står bredvid är en ombyggd DKW AU-1000 3-cylindrig 2-taktare på 45 hästar som fått ny plastkaross. Denna bil konverterades om av Rune Levander och Kjell Lindskog från Burträsk som 1966 grundade företaget Racing Plast Burträsk (RPB).


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN