STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Lindahls Livs

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


STENSELE

Fotograf: C-O Nilsson

Så här såg fastigheten med Lindahls Livs och Linnéas Hårsalong ut i Stensele 1960. Hilding Lindahl ägde och drev butiken som var ansluten till ICA-kedjan. I automaten mellan entréerna såldes "lördagsgodis" av fabrikat Durex och Adamsson. Det sägs att en pappershandlarpojk´ från Storuman såg till att denna automat och den som fanns vid Taxikiosken i Storuman alltid var välfylld. Det var hans extraknäck vid sidan av skolarbetet.
Fastigheten finns kvar i Stensele än i dag (2018). Den inhyser numera en secondhand butik som drivs av Filadelfiaförsamlingen i Storuman.


Fotograf: C-O Nilsson

Interiör från butiken den 15 oktober 1960. Ett halvt kilo Luxus kaffe för 6,50 kr inklusive en bok eller färsk sik för 3,80 kr/kg låter väl som hyggliga priser. Faktum är att kaffepriset motsvarar ett kilopris på 140 kr år 2009 enligt konsumentprisindex. Den färska siken skulle då, enligt samma index, kosta 41 kr per kilo.


Fotograf: C-O Nilsson

Plastkassarna hade inte gjort sitt intåg ännu. Däremot var det vanligt att det fanns hängare för medhavda väskor i anslutning till entrén och kassan. En annan skillnad mot dagens butiker som du kan se på denna bild från Lindahls Livs är att godiset lyser med sin frånvaro vid kassan. Däremot finns det ölbackar. Det klassiska ölet med loggan "Säg TILL om öl" tryckt på träbacken ser du till vänster på bilden.
Damen till vänster på fotot heter Signe Girfors. Känner du igen de två övriga damerna? Hör gärna av dig och berätta!

Fotograf: C-O Nilsson

På bilden ser vi Marianne Johansson som jobbade som butiksbiträde på Lindahls Livs i Stensele. Oliver Hedestig i Täfteå berättar att hennes far hette Helge Johansson och att familjen bodde i Abborrberg innan de flyttade till Stensele. Marianne bosatte sig i så småningom i Vännäs där hon gifte sig. Hon avled dessvärre när hon blev överkörd av en bil i Vännäs.


Fotograf: C-O Nilsson

Kex- och skorpsortimentet i närbild.


Fotograf: C-O Nilsson

Här står Hilding Lindahl och paketerar sik för kunds räkning i en speciell anordning som du ser bättre i bilden nedan.


Fotograf: C-O Nilsson

Är det någon som vet vad denna makapär kallas? Eller är det kanske rent av ett namnlöst hemmabygge?


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN