STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Köpmannen Sunde Sandin och hans hustru Britta flyttade 1967 in i sina nybyggda och modernare lokaler på Skolgatan 19. Den nya livsmedelsbutiken låg på andra sidan gatan mitt emot det gamla affärsläget i cityhuset. Vid dagen för nyöppning hade Carl-Oskar Nilsson tagit med sig sin småbildskamera för att dokumentera. Den gamla butiken "Sandins snabbköp" bytte nu namn till "ICA-Sandins".


Lugnet för stormen ... utgångskassorna var laddade med papperskassar och den berömda clownen "Perikles" på affischen till höger får frågan:
- Hvornear smager en Tuborg bedst? Alla som hade åldern inne 1967 och gillade öl vet vad han svarade!

Förberedelserna pågick in i det sista. Den manuella charken var laddad med delikatesser. 1 kg Luxus kaffe på burk kostade 7.90 kr vilket motsvarar ca. 65 kr idag.


Ljugarbänk fanns tillhands för de som ville ta igen sig ett tag eller sitta och ljuga en stund. Genom fönstret ser man "Gula Paviljongen" som revs 1981 när Sune Sandin ytterligare en gång byggde nytt och flyttade sin verksamhet.


Kaffe, mums mums och tidningar passar bra ihop. Den observante ser att tidningen Året Runt och Lektyr är grannar i tidningshyllan. Lektyr övergick liksom Fib Aktuellt att under senare delen av 1960-talet bli mer och mer s.k. herrtidning. Det pornografiska innehållet tog över och det blev kanske inte så lyckat när Fib Aktuellt 1977 hade både Ingemar Stenmark och en nakenbilaga som förstasida.


Som representant för Stensele kommun hälsar Ivar Alm (t.v.) på köpman Sune Sandin inför invigningen av den nya butiken.


Sune Sandin (i mitten) plockar fram nycklar till entrédörren och Ivar Alm med blomkvasten väntar på att klockan skall bli 10.00 då han skall klippa bandet och förklara den nya butiken invigd.Britta Sandin tar emot blommor från Stensele kommun som representeras av kommunfullmäktiges ordförande Ivar Alm. Mannen i mörk kostym som står mellan Britta och Sune är en representant från ICA.Så var det då dags att klippa bandet. Som du ser var det gott om folk som ville vara först in att fynda i den nya butiken. Känns några igen?

1. Ivar Alm, kommunalfullmäktiges ordförande i Stensele kommun   2. Okänd!   3. Viktor Israelsson, Laisbäck   4. Axel Eriksson, Danasjö   5. Okänd!   6. Margit Fjellström, Stensele
Hattmodet för damer hade helt klart inspirerats av "pillerburken" som Jackie Kennedy bar på tidigt 1960-tal.


Mannen med den fundersamma blicken i delikatesscharken bjuder ut en bricka laddad med nygrillade kycklingar. Britt Mörtzell (3) och de andra damerna verkar inte vara på inköpshumör för tillfället.


Det bjöds på Luxus kaffe nybryggt i en bryggare av den klassiska modellen Don Pedro som du ser inmonterad i bilden. Margit Fjellström (6) från Stensele var en som passade på att avnjuta kaffet.
Red. anm.; Denna kaffebryggare, som har sitt ursprung i Frankrike redan på 1840-talet, lanserades i Sverige av AB NilsJohan 1959. Den blev mäkta populär och alla bryggare som lanserades i Sverige med denna bryggteknik med över- och undertryck kallades för Don Pedro. Tyvärr var glaskärlen ömtåliga och speciellt den övre behållaren var utsatt vid disk.


Här ser vi fru Britta Sandin i samspråk med några kunder.
3. Gun Holmgren   4. Dan-Erik Wedbring   5. Inga Olovsson, Laisbäck   7. Margit Nilsson, Skarvsjöby   8. Haide Lirell, Slussfors


1. Margit Nilsson, Skarvsjöby   2. Gun Holmgren   3. Inga Olovsson, Laisbäck   5. Haide Lirell, Slussfors


Här ser man hela byggnaden efter det att butiken invigts. Den bortre halvan av fastigheten hyrdes ut till Polismyndigheten som nu fick nya fräscha lokaler i Storuman. Polisen är fortfarande kvar i samma fastighet (2019).
När ICA Sandins i början av 1980-talet byggde nytt och flyttade sin verksamhet till nya lokaler på tomten där "Gula paviljongen" tidigare stått vid korsningen Skolgatan/Stationsgatan flyttade Postverket, som fram till dess legat på Järnvägsgatan, in i Sandins gamla lokaler. Där fanns posten kvar ända fram till 2011 då man flyttade verksamheten till industriområdet vid Storhälla.


30 september 2011 flyttade BA´s Klädbod, som funnits i Storuman sedan år 2000, in i Sandins och Postens gamla lokaler efter att tidigare ha legat i på Skolgatan 12A i "Rönnholms fastighet" på andra sidan vägen. BA´s Klädbod drivs och ägs av Bengt Jonsson och hans hustru Christin. De bor i Åsele där de också har en klädbutik i med samma namn och stil. Butiken i Storuman lades ned 2018.
Idag hittar vi fritidsföretaget Utrustad AB i lokalerna (juli 2022)
.


Inger Risberg, anställd i BA´s Klädbod är väl bekant med de flesta som bor i Storuman med omnejd.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN