Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Skolgatan 10

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


BILDER OCH HISTORIK

Foto: Carl-Oskar Nilsson 1960

Skolgatan 10 - Denna fastighet uppfördes av Ville Fröbo när andra världskriget pågick. Någon gång 1945 till 1946 blev fastigheten klar för inflyttning. Från 1961 fanns på det övre affärsplanet butiken "Jonssons Kläder" som ägdes av Pelle Jonsson från Överhörnäs. Föreståndare för butiken i Storuman var George Johansson. Eftersom han kallades "Jompa" var det många som kallade butiken för "Jompas". När han 1963 flyttade till Vilhelmina och öppnade ett skomakeri i Kyrksta´n flyttade Thure Löfgren med familj in i en av lägenheterna i fastighetens översta plan. Thure tog också över rollen som föreståndare för butiken. 1978 flyttade Thure med sin fru till Vilhelmina där han blev föreståndare för den kommunala tvättinrättningen. Göran Andersson från Storuman tog sedan över föreståndarskapet för butiken. 1980 såldes butiken till "Håkans Mode" som också hade butik på järnvägsgatan, f.d. Dahlströms Mode. Pelle Jonsson dog i början av 1980-talet och fastigheten övertogs av hans dåvarande svärson Lars Hörnell.
BIRGITS MODE huserade också med en mindre avdelning i fastigheten mellan åren 1959 och 1962.
(Fakta har vi fått av Ulla Viklund, Ramvik.)
 

Foto: Carl-Oskar Nilsson 1960

I gatuplanet fanns det två affärslokaler. I den vänstra, som vi ser på bild, öppnade RADIO JOHN från Vilhelmina 1948 en filial där man sålde radioapparater och tillbehör. 1956 tog Torsten Wallström över butiken och utökade sortimentet till att gälla även musikinstrument och tillbehör. Det skarpögde kan se att det står RADIO & MUSIK på skyltfönstret. 1965 slog butiken igen och efter det har det inte funnits någon musikaffär med betoning på musikinstrument i kommunen. Torsten Wallström, som gifte sig med en av Bror Granholms döttrar, flyttade därefter till Stockholm. Torsten avled i augusti 2011.
 
I lokalen intill flyttade Bror "Brolle" Granholm in med sin frisersalong som han startat i Storuman redan 1929 under namnet RAKSTUGAN. Bror lade ner sin frisersalong 1979 efter hela 50 år i Storuman varpå han och hans fru Ada flyttade till Stockholm. (Källa: Från Luspen till Storuman).

Foto: Carl-Oskar Nilsson 1960

På baksidan av fastigheten finns det en garagelänga. Under några år på 1960-talet bedrev Fred Pettersson bilförsäljning i dessa garage. På den högra bilden ser vi en jättestor trätunna. Är det någon som har en idé om vad den användes till?
Ove Bengtsson, Eskilstuna, känner igen tunnan och säger i ett mejl att den användes som skogskoja i Bäckliden 1958. Det var hans farbror Ernst som bodde i den ett tag det året.
 

Foto: Carl-Oskar Nilsson 1960

Här ser vi fastigheten från baksidan. Det är vårvinter och cyklarna har plockats fram.
 

Foto: Sören Hellqvist 2011

Fastighetens baksida så som det såg ut januari 2011.
 

Foto: Carl-Oskar Nilsson 1960

Varför togs bilderna ovan samt detta foto på en grävmaskin, några arbetare och någon tjänsteman samt en sprängmatta? Eftersom negativet till denna bild finns på samma negativremsa som bilderna ovan kan vi bara gissa att det är en byggnation på gång i närheten av Skolgatan 10. Kan det vara så att det blivit sprickbildningar på fastigheten och att en del av C-O Nilssons bilder skulle användas som dokument av detta? Någon som vet mer? Hade Yngve Rönnholm börjat bygga grannfastigheten på Skolgatan 12 redan våren 1960? Svaret är NEJ! Den började byggas i slutet av 1960-talet.

Samuel Sundström har hört av sig och berättar:
- Angående fotot med grävmaskinen så är det Elon Nordin som står längst till vänster. Han är min morbror och bor i Skellefteå nu. Om jag minns rätt är lingrävaren en Landsverk 57. Den ägdes av mina farbröder, bröderna Sundström från Pauträsk, tel. nr 1. Kul att se men jag vet inte anledningen till grävjobbet.
 

Foto: Sören Hellqvist 2010

2010 såg fastigheten ut så här. Trapporna, som du ser spår av,  är borta och ingången har flyttats till den högra gaveln. När detta foto togs var lokalerna i markplanet hyreslediga. En pappers- och presenthandel samt en klädbutik har passerat revy här de senaste åren. Idag (2018) är det en blomsteraffär i lokalen. I den övre affärslokalen har fram till sommaren 2011 företaget RA:s Tyger, som ägs av paret Agneta Fredriksson och  Ronny Nyström, huserat. De innehar även möbelaffären RA:s Möbler i Stensele. Numera finns även RA:s Tyger i samma lokaler som RA:s Möbler i Stensele. Idag (2018) återfinner vi en målerifirma i den övre affärslokalen.
 


© Storumansajten.se