STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:

BILDER OCH HISTORIK

Uppdaterad 2022-07-11


(Fotot är i original svartvitt!)

Skolgatan 10 - Denna fastighet uppfördes av Ville Fröbo när andra världskriget pågick. Någon gång 1945 till 1946 blev fastigheten klar för inflyttning. Från 1961 fanns på det övre affärsplanet butiken "Jonssons Kläder" som ägdes av Pelle Jonsson från Överhörnäs. Föreståndare för butiken i Storuman var George Johansson. Eftersom han kallades "Jompa" var det många som kallade butiken för "Jompas". När han 1963 flyttade till Vilhelmina och öppnade ett skomakeri i Kyrksta´n flyttade Thure Löfgren med familj in i en av lägenheterna i fastighetens översta plan. Thure tog också över rollen som föreståndare för butiken. 1978 flyttade Thure med sin fru till Vilhelmina där han blev föreståndare för den kommunala tvättinrättningen. Göran Andersson från Storuman tog sedan över föreståndarskapet för butiken. 1980 såldes butiken till "Håkans Mode" som också hade butik på järnvägsgatan, f.d. Dahlströms Mode. Pelle Jonsson dog i början av 1980-talet och fastigheten övertogs av hans dåvarande svärson Lars Hörnell.
BIRGITS MODE huserade också med en mindre avdelning i fastigheten mellan åren 1959 och 1962.
Fakta har vi fått av Ulla Viklund, Ramvik.


(Fotot är i original svartvitt!)

I gatuplanet fanns det två affärslokaler. I den vänstra, som vi ser på bild, öppnade RADIO JOHN från Vilhelmina 1948 en filial där man sålde radioapparater och tillbehör. 1956 tog Torsten Wallström över butiken och utökade sortimentet till att gälla även musikinstrument och tillbehör. Det skarpögde kan se att det står RADIO & MUSIK på skyltfönstret. 1965 slog butiken igen och efter det har det inte funnits någon musikaffär med betoning på musikinstrument i kommunen. Torsten Wallström, som gifte sig med en av Bror Granholms döttrar, flyttade därefter till Stockholm. Torsten avled i augusti 2011.
I lokalen intill flyttade Bror "Brolle" Granholm in med sin frisersalong som han startat upp i Storuman redan 1929 under namnet RAKSTUGAN. Bror lade ner sin frisersalong 1979 efter hela 50 år i Storuman varpå han och hans fru Ada flyttade till Trångsund, Stockholm. (Källa: Från Luspen till Storuman samt Carin Almerfors, dotter till paret Granholm).


(Fotot är i original svartvitt!)

På baksidan av fastigheten finns det en garagelänga. En jättestor trätunna finns uppställd mot garagedörren. Är det någon som har en idé om vad den användes till?

● Ove Bengtsson, Eskilstuna, känner igen tunnan och säger i ett mejl att den användes som skogskoja i Bäckliden 1958. Det var hans farbror Ernst som bodde i den ett tag det året.


(Fotot är i original svartvitt!)

Under några år på 1960-talet bedrev Fred Pettersson bilförsäljning i dessa garage.


Här ser vi fastigheten från baksidan. Det är vårvinter och cyklarna har plockats fram.


Fastighetens baksida så som det såg ut januari 2011.


Varför togs bilderna ovan samt detta foto på en grävmaskin, några arbetare och någon tjänsteman samt en sprängmatta? Eftersom negativet till denna bild finns på samma negativremsa som bilderna ovan kan vi bara gissa att det är en byggnation på gång i närheten av Skolgatan 10. Kan det vara så att det blivit sprickbildningar på fastigheten och att en del av C-O Nilssons bilder skulle användas som dokument av detta? Någon som vet mer? Hade Yngve Rönnholm börjat bygga grannfastigheten på Skolgatan 12 redan våren 1960? Svaret är NEJ! Den började byggas i slutet av 1960-talet.
Samuel Sundström har hört av sig och berättar:

● Angående fotot med grävmaskinen så är det Elon Nordin som står längst till vänster. Han är min morbror och bor i Skellefteå nu. Om jag minns rätt är lingrävaren en Landsverk 57. Den ägdes av mina farbröder, bröderna Sundström från Pauträsk, tel. nr 1. Kul att se men jag vet inte anledningen till grävjobbet.


2010 såg fastigheten ut så här. Trapporna, som du ser spår av,  är borta och ingången har flyttats till den högra gaveln. När detta foto togs var lokalerna i markplanet hyreslediga. En pappers- och presenthandel samt en klädbutik har varit här de senaste åren. Idag (2022) hittar vi Bea´s Blommor och Ting i lokalen i gatuplanet. I den övre affärslokalen hittade vi RA´s Tyger fram till sommaren 2011 då butiken flyttades
till RA´s Möbler i Stensele. Numera finns Nilsson Golv & Måleri på övervåningen.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN