STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:

Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du de kompletterande information.


SOTARE FÅR MÄSTARBREV 1968

Uppdaterad 2024-03-05


Hans-Olof Normark jobbade som sotare i Storuman och fick ta emot blommor och sitt mästarbrev den 17 april 1968 i skidstugan uppe på Stenseleberget. Herrarna som överlämnar blommor och mästarbrevet är ännu okända för oss.


Hantverkarna i Stensele kommun var med och gratulerade Hans-Olof Normark (3) på skidstugan på Stenseleberget. Känner du igen mannen med hantverkarnas symbol (4) och de andra två som står längst till vänster (2) och höger (1) på fotot?


Här porträtteras Hans-Olof Normark och hans fru Laila Normark av fotograf Carl-Oskar Nilsson.


Här ser vi fler av de som var med på evenemanget i skidstugan. Bagaren Oskar Mannberg (6) och frisören Bror Granholm (10) är två som vi känner igen. Nr.8 är väldigt lik Börje Sandberg.


Brynolf Hedström (12), lokalreporter på VF, har en konversation med Oskar Mannberg (6) som tillsammans med sin fru Sonja ägde och var bagare på Mannbergs Café & Konditori i Storuman. Hans-Olof Normark (3) sitter längre in och njuter av en kopp kaffe och en smörgås. Känner du igen någon fler?


Den 11 november 1965 klev skorstensfejare Hans-Olof "Olle" Normark (2) in med sina kollegor i C-O Nilssons fotoateljé i Storuman. Resultatet blev en fotoserie där detta fotografi ingår. Det är något magiskt över bilder tagna direkt ur verkligheten. Här behövdes det garanterat ingen fotoapp för att framkalla skuggbildning i form av äkta sot från en skorsten. Hans-Olof berättar att de yngre pojkarna heter Willis Lindberg (1) och Göran Sandström (3). Den sistnämnde var tillfällig ersättare för Johnny Lindberg (Willis bror) som gjorde lumpen i Uppsala vid tiden när fotot togs.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN