Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Systembolaget 1969


 Foto: C-O Nilsson

År 1969 öppnade Systembolaget sin första butik i Storuman. Lokalen låg i "Paradhuset" som byggmästare Hilding Olsson från Lycksele byggde 1962. Till vänster om Systembolaget låg "Baren" som Ruth Lundberg öppnade redan när fastigheten invigdes. I skyltfönstren till höger visar handlaren Axel Lindström upp det senaste inom Mercedes. Se delförstoring längre ned på sidan!

I länken nedan kan du se och läsa mer om Paradhuset!
PARADHUSET BYGGDES 1962 OCH INVIGDES 1964
 


 Foto: C-O Nilsson

Här ser vi en avslappnad miljö som mötte dig som kund när Systembolaget hade premiäröppnat i Storuman.
 


 Foto: C-O Nilsson

Ordning och reda var parollen för "Rönäsan" eller "Glasbanken" i Storuman. Tre kassor fanns att välja mellan och hade du tur dagen före en storhelg valde du kassakön utan "stoppkloss". De vanligaste spritsorterna fanns som regel i hyllplanet under kassan. En kvarting renat fick av den anledningen namnet "en halvböj" i en av Cornelis Vreeswijks visor.
 


 Foto: C-O Nilsson

Huruvida Axel Lindström enbart utnyttjade skyltfönstren eller om han hade någon verksamhet i lokalerna innanför låter vi än så länge vara osagt. Hör av dig om du har information i ämnet!
Gunnar Lindström, son till Axel Lindström, har hört av sig och berättar om fastigheten på Järnvägsgatan:
- 1966 eller 1967 köpte vi fastigheten av Hilding Olsson. Vad jag minns fanns varuhuset "Parad" kvar då men lades ned strax efter köpet. Butikschef var Thure Larsson. "Parad" hade hela nedre våningen utom den del som "Baren" huserade i. Efter det har fastigheten hetat "Paradhuset" i folkmun, berättar Gunnar.
- Lindströms Sport har aldrig haft någon verksamhet i denna fastighet. Skyltarna i fönstret satt där bara för att det inte skulle "gapa tomt" i väntan på nästa hyresgäst som blev Gunnarssons Färg.
Gunnar berättar vidare att när Systembolaget flyttade till nya lokaler tog Borgströms Skor över deras lokal. De hade tidigare hållit till där Röda Korset är nu (Skolgatan 7, reds. anm.). Sen har det växlat mellan olika verksamheter och företag i huset. Den enda som har kvar samma typ av verksamhet är restaurangen som ligger i samma lokaler som "Baren" en gång gjorde.

 

PARADHUSET 1963

Fotografen är okänd!

Här har vi ett foto från 1963 som visar hur det ursprungligen såg ut när fastigheten var relativt nybyggd.


© Storumansajten.se