STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:En vy över Umelit AB som det såg ut 1973.


Såg här såg det ut i maj 1977 när Carl-Oskar Nilsson tog sin kamera till Stensele för att dokumentera företaget Umelit AB som tillverkade spånskivor. Företaget Byggelit, som startades av Sven O. Persson invigde sin första anläggning 1965 i Lit utanför Östersund.


Sven O. Perssons ägande av Byggelit övergick i början av 1970-talet till AB Persson Invest som 1974 köpte det klassiska Tillbryggeriet i Östersund för att undvika att det föll i händerna på Prippskoncernen. Den nya anläggningen som byggdes i Stensele blev fick namnet Umelit AB. Företaget bytte så småningom namn till Byggelit AB. Verksamheten i Stensele lades med tiden ned och koncernen behöll bara fabrikerna i Östersund och Lit. I november 2010 begärdes Byggelit AB i konkurs. Dåvarande ägaren Olle Persson, en av Sven O. Persson söner, köpte i januari 2011 upp konkursboet och idag 2012 finns verksamheten på ett flertal orter i Sverige.Förre vd´n för Umelit Kent Löfstedt har mejlat in namn på de som förekommer på denna bild och bilderna nedan. Han berättar att detta är Lars Gustavsson vid kvalitetsavsyningen den 1 oktober 1973.Mannen som står vid putsmaskinen heter Karl Jonsson.


Bengt Grubbström vid pressningen.


Bengt Grubbström håller ordning på knapparna vid maskinen för pressning.


Bengt Grubbström vid spakarna och Henrik Sundström tittar på.


Bioenergikombinat Biostor, som togs i drift 2008, producerade bioenergi på samma plats där Umelit och sedermera Byggelit en gång höll till. Företaget ägdes av Skellefteå Kraft som investerat 470 miljoner kronor i projektet som var tänkt att ge miljövänlig energi i form av värme, el och biopellets.
I november 2013 tog Skellefteå Kraft beslutet att lägga ner pelletsproduktionen vid bioenergikombinatet i Storuman. Anledningen var, förutom att det tog lång tid att köra igång fabriken, att marknaden var så pass prispressad att pelletsförsäljningen inte skulle bli lönsam inom överskådlig framtid.


Har du kommentarer till bilderna är du välkommen att höra av dig till redaktionen!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN