STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:


DANIELSSONS FASTIGHET

(Fotot är i original svartvitt!)

Det vita huset till höger är Vallnäsvägen 35 i Storuman. Fastighetsbeteckningen är Storuman Sockerbacken 2. Det är sommaren 1961 och C-O Nilsson fick ett uppdrag att fotografera den gamla fastigheten i mitten. Denna fastighet revs, tror vi, inte långt efter det att detta fotografi togs. Vi vet inte om det bodde någon familj i huset vid denna tidpunkt men en skylt på framsidan förkunnar att det finns eller fanns en alarmstation i fastigheten med beteckningen Svensk Räddningstjänst.
Emma Viktoria Danielsson (*1912 †1996), som står vid bron, var gift med Karl-Gustaf Danielsson (*1909 †1981). Grabben som står vid cykeln är deras son Stefan Danielsson.


Så här såg fastigheten Vallnäsvägen 35 ut i oktober 2010.


Grusvägar med "potthål" vad standard i Storuman 1961. Det var en fröjd i alla fall för de yngre som "spelade kula på grusvägen när våren gjort sitt intåg. En tv-antenn på ändnocken visar att man nu kunde se "aktuellt med Olle Björklund" även i Storuman. Första sändningarna startade i april 1961 från en 72 meter hög provisorisk TV-mast i Sabotsliden. Ett år senare färdigställdes på samma ställe en permanent TV-mast med en höjd av 326 meter.
Även på detta foto ser man Emma Danielsson och hennes son Stefan vid bron på det vita huset.


Här kan du läsa mer om spelet med stenkulor!
(Öppnas i nytt fönster!)


(Fotot är i original svartvitt!)

Vallnäsvägen i sydlig riktning mot Röbro som det såg ut 1961. Killen som cyklar på vägen är troligen Stefan Danielsson.


(Fotot är i original svartvitt!)

Karl-Gustav Danielssons far, Gustaf Danielsson (*1870 †1933), lät avstycka fastigheten Vallnäs 1:3 år 1900. Fastigheten kallades "Valltorpet". Karl-Gustav Danielsson startade häståkeri 1940. Han ombesörjde transporter av gods bl.a. från järnvägsstationen i Storuman. Rörelsen övergick så småningom till lastbil som kördes av hans fru Emma.


(Fotot är i original svartvitt!)

Här ett foto i nordlig riktning mot Saljesnäset. Fastigheten till höger, Vallnäsvägen 46,  byggdes och beboddes av Einar och Göta Jakobsson (född Granberg) från Barsele. Idag bor sonen Rune Einarsson och hans familj i sitt barndomshem. Göta vikarierade som lokalreporter på VK en period under 1960-talet. Einar jobbade som snickare för SJ i Storuman. Rune var med och bildade popgruppen The Bonnets 1963. Ett rum i källaren i fastigheten där Rune växte upp blev replokal för bandet de första åren.


(Fotot är i original svartvitt!)

En liten skylt förkunnar att det en gång i tiden fanns en telefon i den gamla fastigheten som man kunde använda för att påkalla hjälp från Svensk Räddningstjänst. Det är möjligt att det även fanns viss utrustning för brandberedskap i huset.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN