Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Vallnäsvägen 35

Tips: Använd muspekaren på resp. ansikte för att se identifieringar!


DANIELSSONS FASTIGHET


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Det vita huset till höger är Vallnäsvägen 35 i Storuman. Det är sommaren 1961 och C-O Nilsson fick ett uppdrag att fotografera den gamla fastigheten i mitten. Denna fastighet revs, tror vi, inte långt efter det att detta fotografi togs. Vi vet inte om det bodde någon familj i huset vid denna tidpunkt men en skylt på framsidan förkunnar att det finns eller fanns en alarmstation i fastigheten med beteckningen Svensk Räddningstjänst.
Det står en dam på trappan till det vita huset och det är Emma Danielsson. Grabben vid cykeln är hennes son Stefan.


 

Foto: Sören Hellqvist 2010

Så här ser fastigheten ut i oktober 2010.
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Grusvägar med "potthål" vad standard i Storuman 1961. Det var en fröjd i alla fall för de yngre som "spelade kula*" på vårkanten. En tv-antenn på ändnocken visar att man nu kunde se "aktuellt med Olle Björklund" även i Storuman. Första sändningarna startade i april 1961 när man byggt den första provisoriska TV-masten i Sabbotsliden.
*
Om du vill veta mer om "spelet med stenkulor" kan du klicka <<< här >>> !
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Damen vid bron heter Emma Danielsson och grabben är hennes son Stefan som bor i Blattnicksele numera.
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Vallnäsvägen i sydlig riktning mot Röbro som det såg ut 1961. Ska vi gissa att killen som cyklar på vägen är samma kille som på bilderna ovan.
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Karl-Gustav Danielssons far, Gustaf Danielsson (1870 - 1933), lät avstycka fastigheten Vallnäs 1:3 år 1900. Fastigheten kallades "Valltorpet". Karl-Gustav Danielsson startade häståkeri 1940. Han ombesörjde transporter av gods bl.a. från järnvägsstationen i Storuman. Rörelsen övergick så småningom till lastbil som kördes av hans fru Emma.
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Här ett foto i nordlig riktning mot Saljesnäset. Fastigheten till höger, Vallnäsvägen 46,  byggdes och beboddes av Einar och Göta Jakobsson* (född Granberg) från Barsele. Idag bor sonen Rune Einarsson** och hans familj i sitt barndomshem.
*
Göta vikarierade som lokalreporter på VK en period under 1960-talet. Einar jobbade som snickare för SJ i Storuman.
** Rune var med och bildade popgruppen The Bonnets 1963 och ett rum i källaren i fastigheten där Rune växte upp blev replokal för bandet de första åren.
 


Foto: Carl-Oskar Nilsson

Slutligen en bild där du ser korsningen Vallnäsvägen - Furuvägen och fastigheterna däromkring.

Redaktionens anmärkning: Vi har fått in mer information och gamla tidningsklipp som handlar om den gamla fastigheten på Vallnäsvägen. Vi uppdaterar med detta inom kort!


© Storumansajten.se