STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:

Tips om du använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.


Uppdaterad 2021.03.18

Samhället invigs 9 september 1961

(Fotot är i original svartvitt!)

Den 9 september 1961 invigdes Ajaure.  Detta samhälle bestod av s.k. "vattenfallsbaracker" i olika storlekar. Förutom två och trefamiljslängor fanns det "bungalow" som var en fristående byggnad för en familj. Det var gott om barn och ungdomar i Ajaure. Det byggdes en folkskola för elever årskurs 1 - 6. En biograf och en "Vattenfallsmäss", som egentligen var ett slags Folkets Hus i Vattenfalls egen tappning, byggdes också upp i Ajaure samhälle. I bakgrunden syns Sibbemehobben, 800 m. ö. h. Till höger ser vi den klassiska soptunnan som stod utanför alla vattenfalls baracker. Alla sex barnen i förgrunden på fotot har nu namngivits.

1. Gun Borg   2. Sonja Eklund   3. Karin Karpberg   4. Vega Fransson   5. Tore Bjärnbo   6. Peter Hofslagare

Vega Fransson-Kroik (4) har med hjälp av ett sparat tidningsurklipp namngivit sina kamrater på bilden. Tack för det!
Red. anm.; Karin Karpberg (3) flyttade till Grundfors där hon bodde under senare delen av 1960-talet.


(Fotot är i original svartvitt!)

Barnen är desamma som på bilden ovan.


Karta över Ajaure samhälle

(Klicka på kartan! (PDF-fil) Öppnas i nytt fönster.)

Denna karta visar vilka familjer som bodde i resp. bostad samt de servicebyggnader som fanns i Ajaure.


Fotot är i original svartvitt!

Här är några av festdeltagarna på väg till invigningsjippot. Vi ser bland andra ingenjör Bernt Brännmark (4), rektor Knut Neaselius (6) och hans fru Henny Knut Neaselius (3). Med på bilden är också ingenjör Olle Jacobbson (5) och byggnadschef Knut Neaselius (7). I bakgrunden ser vi Ajaure Folkets Hus.

1. Birgitta Wård  2. Okänd   3. Henny Neaselius   4. Bernt Brännmark   5. Olle Jacobsson   6. Knut Neaselius   7. Karl-Fredrik Wård

●  (18/1 2016) Vi har fått ett mejl från Bengt Bohlin i Lerum som skriver följande:
På bilderna från invigningen ser man strax bakom Bernt Brännmark ingenjören Olle Jacobsson (barhuvad och med mörk halsduk). Han jobbade först med Gardikforsen och senare med starten av bygget för Ajaureforsens kraftstation. Slutade hos Vattenfall och blev chef för Bolidens gruva i Aitik.
/Tack Bengt för denna info!


(Fotot är i original svartvitt!)

Ivar Alm (t.v.), skolchef i Stensele kommun, var med vid invigningen. Mannen i mitten kan vara fackordförande Odén, men det är inte bekräftat. Mannen till höger är ännu inte identifierad.


Herrar framför vad vi tror är "mässen" i Ajaure. Här är det "hatt av" för Harald Eriksson som gäller. De två i mitten är Ivar Alm som var skolchef i Stensele kommun och Knut Neaselius som var rektor och bildlärare på Skytteanska skolan i Tärnaby. De två övriga har vi inte fått namn på ännu.


(Fotot är i original svartvitt!)

Orkestern bestod av en vokalissa som kompades av en trio med gitarr, kontrabas och trummor. Är det någon som känner till något om denna orkester?


Det blev dans på kvällen. Lokalen ser ut att vara en gymnastiksal om man tolkar den bakre väggen rätt.


Här delas det ut en förtjänstmedalj eller något annat liknande. Känner du igen herrarna?


Ett handskak och saken är klar!

Ingenjör Bernt Brännmark och arkitekt Georg Barta har en trevligt konversation när festen lider mot sitt slut.


Har du bilder eller annat material från Ajaure samhälle liggande i byrålådan, tveka inte att höra av dig. Vår målsättning är att bygga ut bild- och informationsbasen med många fler bilder och dokument från förr. Kraftverksbygget i Ajaure var färdigställt och togs i drift 1967. Ajaure samhälle revs några år senare.

Ett mejl från Ulla Pantzar berättar följande:

●  (16/6 2009) Hej! Jag har bott i Storuman under mina första sex år, dvs. 1955-61.  Därför är det  kul att titta in på er hemsida! Nu när bilderna från Ajaure dök upp blev min pappa Bernt Brännmark intresserad och bad mig att skicka in lite namn på en del  av personerna. Han arbetade då som ingenjör på Vattenfall och var  ansvarig för planering och uppförandet av Ajaure samhälle.

- Tack Ulla och Bernt för att ni tar er tid att hjälpa till så att fotografierna får rätt innehåll för eftervärlden!


MERA BILDER FRÅN AJAUARE!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN