STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:

Tips om du använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.


Uppdaterad 2019.03.27


(Fotot är i original svartvitt!)

Det gamla vägen och bron vid Rönnbäck. Hur ser det ut idag? Är allt överdämnt?

Karl-Johan Gusenbauer berättar att man vid lågvatten kan se de brofundament som höll uppe denna bro.


Bra utsikt, eller hur! Schaktmassor i förgrunden tyder på att det jobbades för fullt när Harald Eriksson var uppe vid Björkvattnet och dokumenterade för VK´s räkning.
Lena Östergren i Lövlund har mejlat in och berättar att denna plats kallas "Utsikten vid Samuels berget".
Röjning pågår för fullt och man kan se rökslingor efter dom eldar som röjeldarna gjort upp längs sjöstranden. Ovanför den högra rökslingan kan man skönja byn Björkås.


(Fotot är i original svartvitt!)

Fotografierna är tagna sommaren 1961. Känner du igen arbetarna som håller på att sätta upp vägräcken?


Här håller man på att sätta upp en byggnad någonstans runt Björkvattnet. Från vänster ser vi Ingemar Stenmarks morbror Gunder Hansson som bor i Joesjö, Tage Östergren, Tärnamo, Holger Stenmark, Granås och Arnold Dahlberg, Granås.


Här ser du arbetslaget i närbild! Skulle gissa att det är ett permanent bostadsbygge man håller på att uppföra.

Karin Gusenbauer i Tärnaby berättar att i detta hus skulle Anna Jonsson och Helge Fredriksson bo eftersom deras hemställe skulle läggas under vatten och följaktligen lösas in av Vattenfall.


Finns denna väg kvar än i dag? Men hjälp av fjälltopparna i bakgrunden borde det gå att hitta igen platsen.

Lena Östergren berättar att vägen på denna bild är nuvarande Ängesdalsvägen (väg 1113) och vyn är tagen öster om Nedre Björknäs vid s.k. Bomansberget och österut.


Här är ett annat hus som man byggde upp i samband med dämningsarbetena runt Björkvattnet.
Lena Östergren berättar att detta hus är Gustav och Elise Jonssons i Nedre Björknäs.


Vy över Björkvattudalen.


Detta fotografi känns "rätt"... en diverseaffär med det klassiska "bakom disken lagret" och sedlar stora som örngott. Är det möjligen hembakt som Arvid Mårtensson från Nordanås köper av Wilma Fredriksson. "Teknisk Industri Johanneshov" står det på Arvids skärmkeps. Observera den stora 50-lappen i Wilmas vänsternäve.


En "Shellmack" av tidstypisk modell. Först köper man bröd och sedan fyller man på tanken - precis som dagens mackar!


(Fotot är i original svartvitt!)

Är det här affären måntro? Jodå, många bekräftar att detta är "Wilmas affär´n" och byggnaden finns kvar än i dag (2009). Sparkcykeln tillhör damen som förestår butiken, d.v.s. Wilma Fredriksson. Till höger i bild ser vi "macken", d.v.s. fatet med bensin.Här borras det för sprängning. Grävmaskinen tillhör företaget Bröderna Jonssons Grävmaskiner i Björksele.


Helt ovetande om vattenregleringens konsekvenser står en fjällbonde och hans fru och funderar på var hässjorna skall stå. Så kan man kanske tolka bilden... eller har du någon annan tolkning?

Karin Gusenbauer berättar att paret är Robert Burman (1902-1981) och hans fru Lilly Burman (född Kolbengtsson 1901-1975) från Tängvattnet. Här står dom i Nybyggeberg där dom slog och hässjade foder till sina kreatur.


Vet inte varför Harald Eriksson vände kameran mot denna bäck, men det var kanske symboliskt med tanke på att vattendragen kring Umeälven också drabbades av vattenregleringen som Statens Vattenfallsverk gjorde. Vattennivån i Björkvattnet steg med närmare 20 meter.
STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN