STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se

Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.Någon gång på sensommaren 1961 togs Harald dessa bilder av Gottfrid Eriksson och hans minikraftverk som försåg  Bäcklidens tre gårdar med behövligt el. Byggnaden med kraftverket ligger 1 km från byn. Bäcken rinner ut i Umeälven i viken strax väster om Grundforsdammen.


Inloppskanalen är helt byggd i trä. Man kan gissa att vattenläckaget var relativt stort och att vintrarna satte sina spår i bygget. Men det fungerade i alla fall vår- och sommartid då vattenflödet i bäcken var tillräckligt för att driva skovelhjulet.Här står Gottfrid Eriksson och övervakar produktionen. Som synes är generatoranläggningen av det mer enkla och robusta slaget. Denna anläggning byggdes av Johan Löfdahl många år tidigare men övertogs sedermera av andra som flyttade till Bäckliden.


Rökpaus i det fria. Gottfrid Eriksson står bredvid något som förmodligen är ett uttjänt skovelhjul till minikraftverket.Ett härligt foto! Bert-Göran Mörtsell står tillsammans med sin syster Maj-Inger och funderar på vad fotografen har i kikaren. Dessa barn bodde i Bäckliden tillsammans med mamma Gerty Mörtsell, lillasyster Gun-Lis och pappa Gottfrid Eriksson.


Här kopplar Gerdy Mörtsell på strömmen till en elektrisk spis. Strömmen levererades givetvis från minikraftverket intill.

Elvy Viktorsson från Grundfors har hört av sig och berättar att damen på bilden ovan är hennes mamma Gerdy Mörtsell. När Elvy var väldigt liten omkom hennes far i en olycka. Familjen hade flyttat till Bäckliden omkring 1944. Familjen Mörtsell fick fyra barn. Lillflickan på bilden ovan heter Gun-Lis Mörtsell och är yngsta barnet av tre som hennes mamma Gerdy fick med sin sambo Gottfrid Eriksson. De två andra barnen ser du på bilden ovanför. Elvy och hennes helsyskon gick småskolan i Grundfors och sedan blev det skolgång i Gunnarn. De yngre barnen, Bert-Göran, Maj-Inger och Gun-Lis fick gå småskolan i Gunnarn eftersom skolan i Grundfors lades ner efter det att Statens Vattenfallsverk gjort sin i byn.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN