STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:


PROVINSIALLÄKARE I STORUMAN 1953 - 1958

Uppdaterad 2017-09-21

Paul Gerhard von Tangen Sivertsen (1905-1995), allmänt kallad Doktor Sivertsen och hans fru Kirsten flyttade till Storuman sommaren 1953. De kom från Danmark till Sverige år 1950 och han jobbade först som läkare i Flen. Därefter blev det Vänersborg och Porjus innan han anställdes som läkare vid Stensele sjukstuga.

Red. anm; I en krönika om familjen von Tangen Sivertsen i Danmark kan man läsa att Dr. Sivertsen flyttade tillbaka till Danmark från Storuman 1958. Detta verkar inte stämma eftersom både fotograf C-O Nilsson och lokalreporter Harald Eriksson var för sig tagit bilder av honom 1960 när han jobbade på Stensele Sjukstuga respektive i hemmet ovanpå distriktsläkarmottagningen i Storuman (nuv. Blå Vägen 244 där en privattandläkare håller till). Hur detta hänger ihop har vi inte lyckats reda ut ännu men vi tar tacksamt emot tips som kan förklara det hela. Det kan möjligtvis vara så att Dr. Sivertsen trots allt flyttade tillbaks till Danmark 1958 men återkom till Storuman och hjälpte till på sjukstugan i Stensele under en period då det kanske inte fanns tillräckligt med läkare i Stensele kommun.


STENSELE SJUKSTUGA 22 OKTOBER 1960

Doktor Sivertsen sitter vid sitt arbetsbord i lägenheten ovanpå distriktsläkarmottagningen på Lyckselevägen (nuvarande Blå Vägen 244). Denna lägenhet har enligt uppgift varit bostad åt ett flertal tidigare läkare som varit stationerade i Storuman. Doktor Gunnar Hjernestam, som verkade i Storuman mellan åren 1965 och 2016, var den senaste läkare som bodde här. Gunnar gick bort den 22 juli 2017. Hans fru Brita bor fortfarande kvar i bostaden (2018).


En stund vid flygeln var ett av Gerhard Sivertsens sätt att koppla av från arbetet.


Kirsten Sivertsen vid sin sekretär.


STENSELE SJUKSTUGA 24 OKTOBER 1960

Doktor Sivertsens arbetsplats var vid Stensele Sjukstuga. Här sitter han i sitt arbetsrum och jobbar med journalföring och receptutskrivning.


Här är väntrummet fullt av mödrar med barn som väntar på sin tur att träffa doktorn. Genom fönstret kan man se tandläkarhuset i Stensele som revs för bra många år sedan. Känner du igen någon på fotot? Hör gärna av dig och berätta!

●  (22/9 2017) Karin Mörtsell skriver följande om fotot:
- Hej! Det här var kul att hitta sig själv på bild. På delförstoring 1 från doktor Sivertsens väntrum. Längst till höger sitter min mamma Ann-Marie Mörtsell med min bror Lennart i knäet. Bredvid sitter jag själv i hängselbyxor. Eftersom bilden är från 24 oktober 1960 har jag nyss fyllt 5 år och min lillebror Lennart är 1 år. Men vänlig hälsning/ Karin Mörtsell.

Här kan du se förstoringar av fotot!

DELFÖRSTORING 1                           DELFÖRSTORING 2


Så här ser det knappast ut i ett undersökningsrum nästan 60 år senare. Manuellt hantverk både för doktorn och hans sekreterare som noggrant präntar ner allt vad läkaren säger om sin patient.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN