STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:(Fotot är i original svartvitt!)

Dans på Folkets Hus i Storuman. Året är 1961 och två musikanter har intagit scenen för att spela upp till dans. Dragspelaren är enligt samstämmiga uppgifter Enar Hjukström från Sorsele.
Gitarristen är hans bror Berthold Hjukström, säger Klas-Erik Fredriksson, Blattnicksele.


Enar Hjukström i närstudie. Han är en mycket kompetent dragspelare, bor i Arvidsjaur.


Denna bild är tagen  den 31 januari 2009 på dragspelsstämman i Rökå. I mitten med blå skjorta ser vi Enar Hjukström tillsammans med dragspelare och gitarrister från hela norra Sverige.


Enar Hjukström (född april 1929) är bördig från Sorsele. Han är van att ta för sig musikaliskt och dragspelsstämman i Rökå var inget undantag.


Med på stämman i Rökå fanns även musikanter från Storuman. Henry Sjöström, Åke Strid och Hugo Fredriksson var där med sina dragspel tillsammans med Kurt-Allan Granberg, gitarr, och Sören Hellqvist, bas. En av de melodier som ensemblen från Storuman spelade upp från scenen var den fina valsen "Forseds Panorama" av Folke Ellström.

Du kan lyssna på inspelningen här!


Brukligt är att spelmännen efter sina uppträdanden grupperar sig i små konstellationer och delar med sig av de melodier som var och en brukar traktera på sina instrument. På bilden ser vi i mitten Åke Strid från Storuman och två av hans kollegor från Malåtrakten.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN