STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Året är 1961


Traditionsenligt så dansades julen på Folkets Hus i Storuman på "tjugonda´ Knut". Då samlades barn med föräldrar i danslokalen och lekte jullekar under ledning av Ivan Thelme´s Kapell, käkade varm korv och drack läskeblask.


Att gå runt ett antal stolar och sätta sig snabbt när musiken tystnar var en av lekarna för dom yngre. Musiken stod Ivan Thelmé (lilla bilden) och hans kapell för. Ivan var son till den berömde riksspelmannen Jon Erik Öst. Ivan Thelmé omkom i en bilolycka den 1 januari 1967. Från slutet av 1950-talet fram till dess spelade han på julavslutningarna i Storuman iklädd tomtedräkt och med dragspelet på magen. Ivan Thelmes kapell var bokad att spela på Folkets Hus i Storuman den 13 januari 1967, men det fick ställas in p.g.a. dödsolyckan.
På fotot ser vi bland andra syskonen Ewa (1) och Britt-Marie (2) Segersten, Jan-Åke Axelsson (5), Viveca Sundström (3) och Lillemor Söderman (4).


Som du ser var det packat med folk i danslokalen när julen skulle kastas ut. Är du med på bilden?

- Jodå, jag är med på bilden, säger Lillemor Wiklund (59) och passar samtidigt på att ge fler namn till bilderna.


Att blåsa upp ballonger tills dom smäller var en lek där killarna visade sig på styva linan. Herren med mikrofonen i handen är Ivan Thelmé (6). Denna gång dock utan tomteluva. Känner du igen någon eller några?


STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN