STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Oktober 1961
Uppdaterad 2019-01-11

Denna bild är tagen kvällen innan invigningen av den nya konsumhallen. Upplockning och skyltning av varor pågick ända in på småtimmarna.


Trängseln blev stor när det på premiärdagen bjöds på gratis tilltugg. Elever från både Centralskolan, vars skolbyggnad du ser genom skyltfönstren i bakgrunden, och realskolan såg till att det hela tiden strömmade in folk i den nya butiken.


Herrarna på bilden har kanske något med föreståndarskapet att göra. Hör av dig om du vet mer!


En för oss obekant dam får blommor och kaffe av en representant för konsumföreningen i Västerbotten. Kaffet kostar vid denna tid strax under 10 kr per kilo enligt skylten.
Manuell chark var enda alternativet i livsmedelsbutiker för 50 år sedan. Arbetarskyddet skulle nog ha fått det svettigt om dagens arbetsplats sett ut som på bilden. Men kvalitén på det manuellt styckade köttet var nog minst lika bra förr som nu.


Fotot är i original svartvitt!

Här delas det ut blommor av två vackra flickor. Känns de igen?

Red. kommentar; I maj 1961 startade TV-sändningarna i Storuman via den provisoriska masten i Sabotsliden. Konsum i Storuman var snabbt ute med att ta in TV-apparater i butikssortimentet. Huruvida man hade en speciell Radio- och TV-avdelning framgår inte av bilderna men skylten talar sitt tydliga språk, "LUMA TV MED RAMPLJUS". TV-apparaten var på denna tid även en möbel. Det gick alldeles utmärkt att få den i olika träslag, exempelvis mahogny eller teak med ekfront. Det var uteslutande apparater för svartvit sändning som fanns att tillgå. TV-sändningar i färg startade officiellt i Sverige den 1 april 1970 och då fanns det två statliga kanaler att välja på, TV1 och TV2.


Här käkas det för fullt. Det satt säkerligen bra med en dessert efter lunchmaten i realskolans matsal. Som du ser på bilden hade konsumhallen ett bredare sortiment än bara livsmedel. Väskor, porslin, radio- och TV-apparater, leksaker, köksgeråd, presentartiklar, textilier och mycket mer.


Hotellägare Harry Molin står framför nybygget. Den hotelldel som han öppnade här var tänkt som ett annex till det anrika Järnvägshotellet som han och hans fru Dagmar vid denna tid drev och ägde.


Folkbladets skyltfönster plåtat av VK´s lokalreporter ...


Slutligen har vi lagt in ett fotografi som visar torget och konsumhallen som det såg ut något år efter färdigställandet.

Red. kommentar; I vardagstal säger vi bara "Torget" om parken i Storumans centrum. När Erik Norbergs konstverk "Tranorna" avtäcktes några år inpå 1960-talet, borde man kanske döpt det till "Trantorget", vilket inte alls vore så dumt med tanke på att tranorna sedan dess alltid varit central punkt på torget. Vad var egentligen det ursprungliga namnet på torget? När jag började forska i gamla dokument för att om möjligt få reda på vad torget hette när det anlades i början i slutet av 1940-talet, blev jag ganska paff när jag hittade en uppgift som gjorde gällande att torgets namn var "RÅDHUSTORGET". Vi har visserligen inte haft något rådhus i Storuman men alla städer i Sverige hade eller har ett rådhus i centrum. Kopplingen till namnet kan vara att Storuman blev ett municipalsamhälle den 18 december 1936 och meningen var då att centralorten skulle växa och så småningom få stadsprivilegier. Och som stad skulle man då ha ett rådhus och parken intill skulle då följaktligen heta Rådhustorget. Municipet avskaffades för Storumans del den 31 december 1963. Efter det att municipet avskaffades döptes torget i Storuman till FREDENS TORG. /Sören Hellqvist


Idag ägs fastigheten av Storumans kommun. Byggnaden är delvis sammanbygd med det anrika "Järnvägshotellet" där Storumans Bibliotek har sina lokaler. I det under planet finns en fritidsgård med bowling, biljard, musikrum, TV- och videorum m.m. I det övre planet finns en konferenslokal och i övriga utrymmen på övre plan hade Storumans Lärcentrum sin verksamhet fram till 2020 då den flyttades till Luspengymnasiet. I den stora lokalen på gatuplanet finns det en scén som föreningar och andra kan använda vid olika typer av framträdanden. Några mindre konferenslokaler finns också att tillgå. I lokalen har det till och från också funnits caféverksamhet.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN