STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN



Du är här:

Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser kompletterande information.


Uppdaterad 2017.11.02


Så här såg Åskilje Bygdegård ut från luften i början av 1950-talet. Skillnaden efter 1963 års renovering syns inte så mycket på utsidan som på insidan, där i stort sett allt fräschats upp och fått nytt liv.
– Bygdegården byggdes ursprungligen 1946 i en tid då det inte fanns någon bro över till andra sidan Umeälven där hälften av ortbefolkningen bodde, berättar Karl-Erik Byström i samband med en loppis- och paltdag i bygdegården i november 2013.


Sedan länge arrangeras det inte danskvällar på bygdegården. Däremot används den som samlingslokal när hembygdsföreningen ordnar loppis och paltdagar. Fotografierna i collaget ovan är tagna 2013 vid ett sådant arrangemang.


(Fotot är i original svartvitt!)

Åskilje Bygdegård byggdes 1946 och nyinvigdes i oktober 1963 efter det att fastigheten renoverats och byggts ut. På bilden ser vi Tinus Rundgren (t.v.) och ordföranden i Åskilje-Pausele Bygdegårdsförening Oskar Eriksson framför den nyrenoverade byggnaden. 15.000 kronor från regleringsmedel hade anslagits till uppfräschningen, men till det ska läggas mycket frivilligt arbete från många i bygden. Det kan jämföras med den kostnad på 52.000 kronor som det ursprungliga bygget gick lös på 1946. Under hand har föreningen också investerat i biografmaskiner och dessutom vattentoaletter i byggnadens källarplan. Enbart stolarna, 100 stycken, kostade 6.000 kronor.
De som satt i styrelsen 1963 var Oskar Eriksson, ordförande, Holger Åström, Tinus Rundgren och Alfons Åberg. Dessa herrar utgjorde också byggnadskommitén. Dessutom ingick Åskiljeborna Harald Åberg, Uno Brännström och David Ahlenius i styrelsen. Tora Åström, Greta Rundgren och Eva Ahlenius såg till att den nya scenen fick nya kulisser och en ny ridå.


Här ser vi ett gruppfoto på några av de Åskiljebor som bidragit till bygdegårdens uppfräschning. Från vänster sittande ser vi Greta Rundgren (1), Tora Åström (2) och Eva Ahlenius (3). Stående från vänster ser vi Tinus Rundgren (4), Ove Nyhlén (5), Holger Åström (6), Alfons Åberg (7) och Oskar Eriksson (8). På fotot ser vi även Tomas Brännström (10), Roger Liljeström (11), Alf-Martin Nilsson (12) och Birgitta Åberg (14).

●  (6/12 2013) Birgitta Johansson-Åberg från Åskilje berättar att Oskar Eriksson är hennes morfar och den lille killen som står längst till höger är hennes morbror Lennart Eriksson, d.v.s. son till Oskar. Tack Birgitta!


Tinus Rundgren visar upp en rejäl kaffepanna i koppar. Man kan gissa att den tillverkade många koppar kaffe under åren och den finns kanske kvar än i dag i bygdegården.


En kaffeservis behövs också om kaffet skall smaka. Oskar Eriksson visar upp porslinet som är av typisk 1960-tals design.


Under invigningen spelades det buskisteater på den nybyggda scenen. Här sjunger Anders Olsson (2), Ove Nylén (3) och Tinus Rundgren (4) för en sängliggande Oskar Eriksson (1).


Det var en skaplig tandrot som patienten fick släppa ifrån sig. Den drogs loss med ett kraftigt rep och en talja. På den högra bilden ser det ut som om de går i sömnen i bara nattsärkar. Vi känner igen Tinus Rundgren (4) och Dagny Boström (5) på fotot.


Från nattsärk till träningsoverall . . är det möjligen någon av er Åskiljebor som minns denna sketch? Hör av dig och berätta!


Detta kan vara en scen ur avslutningsnumret . . . alla sjunger och klappar händerna! De vi känner igen är:

Ove Nylén (1), Tora Åström (3) och Tinus Rundgren (10)




STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN