STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Uppdaterad 2020-07-31

Februari 1964 startade ett gäng ungdomar en ungdomsgård i Storuman.

Stensele kommun hade köpt in "Kringlan" på Stenselevägen, den fastighet där Mannbergs konditori och bageri hade sin verksamhet innan flytten till Lyckselevägen (heter idag Blå Vägen) korsningen Stationsgatan. Harald Eriksson, lokalreporter på VK, tog några bilder och skrev en artikel om ungdomarnas satsning. Storumansajten har återskapat hela artikeln så som den publicerades i Västerbottens Kuriren den 22 februari 1964.

Harald Erikssons berättarteknik i skrift är beundransvärd. Den nedre bilden med Karin Mannberg och kaffepannan är spegelvänd i originalartikeln. Den är givetvis spegelvänd även här. Båda bilderna är dessutom beskurna. Originalen kan du se nedan tillsammans med övriga bilder från fototillfället och som inte blev publicerade.

Detta är Oscar Mannbergs fastighet där han hade sitt kafé och bageri. Fotot har vi fått av Kurt Hamre.


Här sitter en stor del av gänget som var med och startade upp Club 96. Max 96 medlemmar, därav namnet, eller?


Kolla in askfatet! Spritreklam var inte något man reagerade negativt på trots att man hade med ungdomar från 14 år att göra.


På den vänstra bilden sitter Lillemor Söderman och Annica Strömqvist och gör noteringar. Kolla in dojorna! Visst är det s.k. "lappskor" tjejerna har på fötterna! Karin Mannberg kokar kaffe tillsammans med Britt-Gunnel Bergström och Majken Fredriksson.


Diskussionen är i full gång. Annica Strömqvist, som sitter längst till vänster, lyssnar när Roger Dernsjö och Lillemor Söderman diskuterar ett upplägg. Bengt-Håkan Viklund, fyra från vänster, håller låda för Kent Bergman och Ulf "Bagarn" Nilsson.


Man kan fråga sig om fondväggen i bakgrunden är ett verk av ungdomarna i Club 69 eller inte!


Bengt-Håkan Viklund med trumpinnar i nävarna och Roger Dernsjö med en Kent elbas hängande på magen. Är detta ett storumanband vi missat? Ann-Louise Eriksson ser i alla fall ut att trivas med sällskapet.


Dans på Kringlan till ett band som heter .... vad? Är det The Flathers eller någon annan konstellation?STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN