STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Detta fotografi togs av Harald Eriksson i samband med ett reportage om den stora branden i Stensele den 2 maj 1924. Att bilden är tagen i Stensele råder inget tvivel om, men vem är mannen? Hör av dig till redaktionen och berätta vad du vet!

●  (18/6 2015) Roland Fjellström skriver i ett sms:
­
Mannen med cykeln i stenselebilden är troligen Viklund. Viklunds vik blev namnet på viken han fiskade i, just i början av Stenseleforsen. Alltid positiv och glad.

●  (20/6 2015) Lotten Semrén skriver i ett mejl följande om detta fotografi:
­
Jag tror att mannen som håller i cykelstyret med sin högra hand heter Johan (Kalix) Viklund. Han kallades Kalix Viklund eftersom han härstammar från Kalix. Det är möjligt att han var med och byggde järnvägen och blev sedan kvar här.
Lotten skriver vidare:
- I det vita huset, till vänster om det röda (mörkt på bilden), bodde Gustav Karlsson. Man ser en bit av skylten på taket till hans verkstad. (Sadelmakeri; reds. anm.) Stugknuten som syns alldeles vid den västra sidan är en del av missionskyrkan. Där tillbringade jag mitt fjärde skolår eftersom skolhuset blev för trångt.
Med vänlig hälsning / Lotten

●  (24/6 2015) Stefan Säreland har skickat in följande kommentar:
­
Mannen med cykeln är John Viklund, Stensele. Han var mycket riktigt från Kalix. John var gift med Olga. Det hade bland annat en dotter som hette Gull-Britt. Hon finns med på flera bilder i reportaget om Edvin Collert. John Viklund jobbade ett antal år på Rjukanverken i Norge tillsammans med min morfar. Efter arbetet i Norge åkte John och min morfar och jobbade som rallare efter inlandsbanan och tvärbanan Stensele - Hällnäs. Därför blev John kvar i Stensele.

●  (7/7 2015) Thomas Walfridsson har hört av sig och berättar:
­ Kalix Viklund var från Kalix. Han kallades för "Vita Viklund". Han, Jonas Berggren och Oskar Persson handgrävde en ny vattenledning till mitt föräldrahem 1954. Jag och broder Erik spenderade många timmar vid grävningen. I Stensele är det väldigt sandigt och stenigt så de grävde en dag och la sedan ut rör. Ofta rasade det. En gång rasade hela dagens grävning igen. Kalix kunde svära som bara den så han läste några minuter. Sen tittade han upp på mig och min bror och sa några kloka ord:
-Pojkar, akta er djävligt noga för dom platta verktygen!

Här är ytterligare ett fotografi av Harald Eriksson taget i samband med ett reportage om den stora branden i Stensele 2 maj 1924. Mannen med pipan i munnen har placerat tändsticksaskar på bordet för att visa hur byggnaderna stod i förhållande till varandra innan branden.

Vet du vem mannen är?   Hör av dig till redaktionen och berätta!

●  (29/6 2015) Lotten Semrén berättar följande i ett mejl:

­ Om jag inte har alldeles fel är mannen, som heter Arthur Stenvall, en av mina farbröder. Han föddes i Stensele någon gång i slutet av 1880-talet eller i början av 1890-talet. Han var bonde och arbetade även som kamrer på Handelsbanken i Stensele. Han bodde i det hus som hans barnbarn Per-Olof Stenvall bor i nu. (Åbacken 7. Reds. anm.)

●  (7/7 2015)  Thomas Walfridsson berättar säger:

­Jo, det är min morfar Artur Stenvall. 1958 flyttade han in i ett då nybyggt hus där nu min kusin Mikael Stenvall bor med sin familj.


STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN