STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2020-01-19

Hilding Olsson, välkänd profil från Lycksele, började bygga fastigheten som i folkmun kom att kallas för "Paradhuset" 1962. På bilden, som är tagen från övervåningen på Järnvägsstationen i Storuman, ser vi att HSB-husen på Lyckselevägen (sedermera Blå Vägen!) stod klara. Till höger i bild ser vi fastigheten med Arnes Bok- och Pappershandel samt Dahlströms Herrekipering. 2017 hittar vi sportföretaget UTRUSTAD i dessa lokaler.

LÄS MER OM HILDING OHLSSON!

Red.anm.; På Storgatan 45 i Lycksele finns det en fastighet med lägenheter som kallas "Paradhuset". Där fanns år 1960 eller kanske något år tidigare Lyckseles första varuhus som också kallades PARAD. 1997 avvecklade Hilding Ohlssons söner sina fastighetsbestånd i Lycksele men den nya ägare driver fastighetsbolaget vidare under namnet Ohlssons Fastigheter.


Bygget pågick under hela 1963 och den stora invigningen planerades till maj 1964. Här är ett foto från november 1963.


Den 13 maj 1964 öppnades portarna till varuhuset Parad och Bäcklunds Järn. Rut Lundbergs Bar hade flyttat in och öppnat något tidigare.

DELFÖRSTORING 1              DELFÖRSTORING 2


Här ser vi kön ur en annan vinkel. De flesta lägenheter på övre plan har nu fått hyresgäster.

DELFÖRSTORING 3              DELFÖRSTORING 4


Rut Lundbergs neonskylt "BAR" hängde med rätt länge efter det att hon tog över Hotell Toppen.

DELFÖRSTORING 5



Så här såg det ut i en vy på Järnvägsgatan och Paradhuset 2009. Det är numera långt mellan gångerna när butiker öppnar nytt i Storuman. Denna Märkesoutlet fanns bara kvar några år innan det blev tomt igen. Från 2015 huserar ett gym i dessa lokaler. Det finns en restaurang och det har alltid funnits den typen av verksamhet i fastigheten även efter det att Rut Lundberg tog över Hotell Toppen på 1980-talet.


Fem herrar som förmodligen har med butikledning eller föreståndare att göra. Känner du igen dem?

Mannen som står tvåa från vänster är Ture Larsson som var butikschef för Parad. Rudi Jonsson, butikschef för Bäcklunds Järn, står bredvid honom till höger. Bredvid honom till höger står hans bror Sixten Jonsson. Mannen längst till höger är Harry Norin som var vd och ägare till Bäcklunds Järn.
Det pågår demonstration av den klassiska kaffebryggaren Don Pedro i varuhuset. Kaffebryggaren, som bygger på metoden över- och undertryck, blev väldigt populär i Sverige. En stor nackdel var att den övre tunna glasbehållaren ofta gick sönder vid disk.  En annan vara som skyltades upp var en pyjamas i poplin för endast 17.75. Det låter billigt och det var billigt. Om man räknar med dagens penningvärde kostade den 190 kronor och idag lär man få dubbla penningen för att kunna köpa en pyjamas i den kvalitén.

●  (19/10 2015) Alberto Åberg berättar i ett mejl att det var personalen som jobbade på Stensele Järnaffär som fick jobbet på Bäcklunds Järn i Paradhuset. Rudi Jonsson (5-3), som sedermera öppnade egen järnhandel i Hantverkshuset vid Storhälla industriområde, står trea från vänster.
●  (20/10 2015) Från flera håll har vi fått veta att mannen som står tvåa från vänster är butikschef Ture Larsson, Storuman. När Parad avvecklades 1968 hade Ture slutat på Parad och börjat  jobba som charkuteriföreståndare i Sune Sandins relativt nyöppnade ICA butik på Skolgatan.  
●  (13/11 2015) Stellan Ritzén, Umeå, berättar i ett mejl att mannen längst till höger är Harry Norin som ägde företaget Bäcklunds Järn. Han säger vidare att både Rudi och Sixten Jonsson som tidigare haft järnhandel i Stensele fick anställning på Bäcklunds Järn när Paradhuset öppnade. Sixten Jonsson är Stellan Ritzéns svärfar.


Här ser vi en interiör från Bäcklunds Järn.


Som synes fanns det lite av varje i varuhuset.


Givetvis fanns det en manuell charkavdelning i varuhuset. Ett kilo falukorv kostade 1964 5,70 kr vilket motsvarar ca 60 kr per kilo idag (2020). Ansvarig för charken var Thure Larsson som sedermera började jobba för Sune Sandin.


Mannen ser lite fundersam ut när han ser damerna som trängs utanför entrédörren.
- Ska jag våga släppa in dom? tänker han säkert!
Flera månaders arbete att ställa i ordning butiken ger resultat en dag som denna. Det är inte var dag som ett varuhus öppnar sina portar i Storuman. Nästa gång det hände var nog 1967 när Sune Sandin byggde nytt på Skolgatan snett mitt emot Sandins Snabbköp som innan låg i Cityhuset tillsammans med Handelsbanken och Widéns Färg.


Fyra damer väntar bakom disken i kläd- och parfymavdelningen. Tre av dem kom tillfälligt upp till Storuman från Umeå för att medverka i butiken under invigningen. Damen tvåa från vänster heter Bjuvbäck och hon längst till höger kan möjligtvis heta Jonsson. Flickan i mörk dräkt som står trea från vänster är Veronica Jonsson från Stensele. Hon är gift Ritzén och bor i Umeå. Hennes far Sixten Jonsson förekommer på en tidigare bild i denna länk.


En gissning är att denna dam, som vi inte känner till namnet på, är ansvarig för damernas klädavdelning.


Harry Norin, vd och ägare av Bäcklunds Järn är givetvis i Storuman och deltar i invigningen av det nya varuhuset.


Harry Norin öppnar entrén! Det ser ut att bara vara damer som trängs i första ledet. Det är mitt på dagen och deras karlar är förmodligen på jobbet.


Haspelrullar och underkjolar exponerade bredvid varann är inte något man ser i moderna varuhus idag.



Namnet på varuhuset är PARAD och det kopplar man till de soldatfigurer som marscherar i parad och som man satt upp väggarna.



HÄR KAN DU SE EN ANNONS FRÅN 1861 DÅ BÄCKLUNDS JÄRN STARTADE I UMEÅ!

Hör gärna av dig till redaktionen om du har kompletterande info som kan passa in på denna webbsida!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN