STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:Fotot är i original svartvitt!

Av alla förslag vi fått in är det bara Stefan Säreland i Umeå som prickat rätt. Fotografen står mitt emot Röbrokiosken i riktning mot Folkets Hus och gamla Sorselevägen (Materialvägen) när han tog detta foto vårvintern 1964. Korsningen Materialvägen - Tärnavägen där bilarna står är idag en cirkulationsplats med en rondell i mitten. I bildens vänstra del startades bygget av Bil-Safo huset senare detta år. Idag heter det Röbrofortet.


Delförstoring ur bilden ovan!

Denna delförstoring bör ge dig en tydligare bild av läget. Det är Folkets Hus som skymtar mellan träden. Före 1959 kunde man inte svänga höger vid denna korsning för då var vägen mellan Röbro och "nya Sorselevägen" på andra sidan järnvägsviaduken inte färdigställd.


Fotot är i original svartvitt!

Den observante kan se att man har byggt den nya Yrkesskolan på området där Vattenfall hade sina baracker fram till 1961. Längst ut till höger mitt i bild kan man skönja en bensinpump vid hörnet av en byggnad. Det är Vägverkets anläggning som fanns snett bakom Röbrokiosken. Före Vägverket innehades lokalerna av företaget Sandbergs Mekaniska Verkstad som snart skulle flytta sin verksamhet till "Bränngropskurvan" mellan Storuman och Stensele.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN