STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


OKTOBER 1962

Uppdaterad 2021.05.06


Vissa utvalda gäster bjöds på lunch på Vattenfallsmässen (nuvarande Hotell Toppen, red. anm.) innan det var dags att bege sig till stigen och till fots ta sig 1,5 km uppför Stenseleberget till den nya skidstugan där invigningsceremonin skulle hållas.


Här ser vi invigningsdeltagare med Bror Hansson och Bo Lindblad i spetsen på väg upp mot Stenseleberget.


Vattenfallsmässen, d.v.s. det som är Hotell Toppen idag, hade, och har fortfarande, ett annex i form av en s.k. vattenfallsbarack. Det var källarmästare Harry Molin, Storuman som övertog mässen i oktober 1962. Han var också den som gav hotellet dess nya namn.


Som synes gick vandringen på en väl upptrampad stig som var "spångad" där det var blött.


Utsikten var storslagen 1962.


Det var flera hundra personer, unga som gamla, som hade letat sig upp till skidstugan och invigningen av densamma. Ett gäng grillpinnar vid stuprännan avslöjar att det stod korvgrillning på schemat


Lite kyligt var det allt. En åkarbrasa under ledning av en som vi inte känner namnet på värmde upp publiken.


Det främre paret till vänster i bild är landshövdingparet Aina och Filip Kristensson. Filip var landshövding i Västerbotten åren 1957 - 1965. I ett reportage i VK från oktober 1962 berättar Harald Eriksson om invigningen och vilka promenenta  gäster som närvarade. Harald skriver också att ritningarna till nya skidstugan ritades av ingenjör Henry Linder, Umeå. Det var byggmästare Walter Larsson som byggde om skidstugan till en kostnad av ca. 60.000 kr.
Avdelningssekreteraren i skid- och friluftsfrämjandets lokalavdelning köpmannen Carl Nilsson höll invigningstalet. I lokalavdelningens styrelse ingick även Bror Hansson, kassör, Erland Flemming, Oscar Mannberg och Bengt George.Här är några karlar på väg att sätta upp flaggstången utanför skidstugan. Detta var några dagar efter det att invigningen var klar. Karlarna har burit flaggstången 1,5 km i motlut uppför berget. Hade någon kommit på tanken att göra motsvarande insats idag?

Var du med på invigningen? Känner du igen personer på bilderna? Hör av dig och berätta!

Cai Karlsson tycker sig känna igen Sven Panthe som den flaggstångsbärare som går i täten. Tack för det!
Ulla Wiklund som skärskådat bilden noterar att även Oscar Mannberg och Bror Hansson är med och bär.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN