STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2021-06-11

Fotot är i original svartvitt!

En dag i april 1963 köade skolungdomar framför entrén till Sundströms Biograf på Järnvägsgatan i Storuman. Filmvisningen ingick i realskolans undervisning och biografen tenderade till att bli fullsatt. Det är nog därför några har med sig egna stolar in i biografen.

1. Kurt Lindberg   3. Reinhold Stenwall   4. Bengt Wickberg   8. Ulla Öhnell   9. Kerstin Grubbström


Fotografen är okänd!

Storumans Bio som den såg ut 1929. Detta år hade den första ljudfilmen premiärvisning i Stockholm. Man kan då med enkelhet gissa att biografen i Storuman endast hade stumfilmer på repertoaren. Biografen byggdes 1923, samma år som järnvägen drogs in till Storumans samhälle.


Biografen, som ursprungligen hette Storumans Bio, var förutom en biosalong en mötesplats för olika föreningar och även festlokal för allmänheten och privata sällskap. Ibland höll även de styrande i Stensele församling eller Stensele socken större möten i denna lokal. Under andra världskriget spelades ett flertal amatörrevyer och även militärrevyer upp i denna lokal som fram till 1954 var den enda samlingslokalen i Storuman som kunde rymma större sällskap. 1924 flyttade Thorvald Sundström med sin familj till Storuman. Några år senare tog han över driften av biografen och så småningom började man kalla biografen för Sundströms Bio. Eftersom Thorvald var sportintresserad och en mycket duktig skidåkare blev det rutin att hålla olika prisutdelningar i biograflokalen.


Fotot är i original svartvitt!

Filmen, som hade premiär i Sverige 1961 och som nu visades i Storuman, var "Ryktet" (original titel The Childrens Hour) med bland andra Audrey Hepburn, Shirley Maclaine och James Garner. Filmen handlar om en flicka på en flickskola som sprider ett rykte att två av lärarinnorna på skolan är lesbiska . . . 


Rubriken på fotografen Harald Erikssons negativfolder är "Skolbio april 1963" och då kan vi anta att biovisningen ingick i realskolans undervisning. På fotot ovan ser vi till vänster läraren Anders Burman som hade ett stort intresse i film och filmteknik. Klassföreståndare var Erland Flemming. Klassen på fotot är 24 läsåret 1962-63. Det är troligt att det är filmen som visats som diskuteras i klassrummet.

●  (2/6 2016) Nils-Erik Edström, Umeå, har identifierat samtliga på fotot. /Tack!

1. Anders Burman (lärare)     2. Sven-Gustav Dahlström    3. Ulf Nilsson    4. Dan Ståhl    5. Christina Stenvall    6. Kjell-Åke Elfving    7. Jörgen Granberg    8. Wiveka Jonsson    9. Bertil Ernerfeldt    10. Kurt Lindberg    11. Barbro Johansson    12. Ragnar Sundqvist    13. Kurt Persson    14. Annika Fredriksson    15. Gerd-Sofi Lirell    16. Jan Lindkvist    17. Nils-Erik Edström    18. Leon Lindberg    19. Bengt Andersson    20. Gustav Önell


Det var ett flertal klasser från realskolan som fick se filmen. Mycket troligt är att den visade i två omgångar för alla elever fick inte plats samtidigt i biografsalongen. Några av de vi ser på fotot är:

Mats-Erland Granström (6), Jan-Erik Bertilsson (7) och Ralph Johansson (8).


Fotot är i original svartvitt!

Läraren Lennart Hansson (4) knackar ur sin pipa innan han kliver in i biografen. Stövlar och läderportfölj ser ut att vara inne i Storuman 1963 om man får tro Leon Lindberg (3) som är på väg in framför sin lärare.Var du med och såg filmen vid detta tillfälle?     Hör gärna av dig och berätta vad du kommer ihåg!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN