STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


PÅ TIDIGT 1960-TAL


Fotot är i original svartvitt!

Detta fotografi är enligt samstämmiga uppgifter taget i Stensele. Många mejl berättar om affärer och affärsinnehavare som verkat här. Det går inte att bestämma när Harald Eriksson tog detta fotografi. Negativet, som är ett fristående sådant, har förmodligen ramlat ur sin negativficka och sedan blivit instoppad i negativpärmen för foton tagna okt. 1962 till okt. 1964. När tror du att bilden är tagen? Hör av dig och berätta!


Jan Andersson skriver:
God kväll! Tänk att få se Järnaffären i Stensele på bild. Till vänster om huset går vägen ned till Thule Lindahls och åt andra hållet så går vägen upp till järnvägsstation och mejeriet. Det stora huset till höger är Cederbergs. Där hade sönerna Bengt och Alfons cykelverkstad. Alfons var också en av maskinisterna på biograferna i Stensele. I samma hus hade Astrid Blomkvist en bokhandel, Bodéns Bokhandel, ut mot vägen. Hon flyttade därifrån ca 1956-57. Längst till höger på bilden syns Konsum med sin gula tegelfasad.

Stefan Säreland skriver:
Man ser järnaffären som på den tiden drevs av Sixten o Rudi Jonsson. Nästa hus är Cederbergs. Till vänster i det huset var det en cykelverkstad som drevs av Bengt Cederberg och till höger var det en bokhandel som drevs av Bengts syster Ina som även var lärare. Nästa hus var Fritz Stenstedts hus. Nästa hus var en affärsbyggnad som innehöll bl.a. Eliassons Möbler och i hörnan var det en herrfrisering som drevs av Tommy Hällkvists pappa. Nästa hus innehöll posten och konditoriet och sista huset var Konsum. Till vänster om fotografen (ej i bild! red. anm.) låg en ICA-butik som drevs av Pontus Stenvall.

Vanja Mörk skriver:
Hej! Detta ligger mellan Andreas Johanssons (Stenvalls gamla livs) hus och gymmet (f.d. Konsum). Jag kommer inte ihåg huset med järnaffär, men det måste ha varit Hörnqvists pensionat. Där låg Astrid Blomqvists bokhandel (skylten syns lite). När man varit till folktandvården så gick vi dit och jag brukade få en bok som plåster på såren. Sedan blev det kaffe och pariservåffla på kondiset som låg före nuvarande gymhuset.

Lotten Semrén skriver:
Hej Sören! C.A. Cederberg hade en järnhandel i nedre våningen. Därefter öppnade Konsum år 1916. Fru Hanna Cederberg hade en begravningsbyrå. I huset intill hade hon lagret med kistor. 1927 flyttade Konsum till en nyuppförd byggnad ca. 100 meter österut. 1930 öppnade Bodéns Bokhandel, Lycksele, en filial i Cederberg hus. Astrid Blomkvist från Gunnarn var föreståndare för filialen i början av 1940-talet. Sedan köpte hon bokhandeln och flyttade till Martin Stenvalls hus som nu ägs av brorsonen Kurt Stenvall *.


*) Kurt Stenvall avled 2015. Fastigheten som Martin Stenvall och sedermera Kurt Stenvall var ägare till ägs numera (2017) av Stig-Ola Frohm från Stensele.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN